Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Ου γαρ έρχεται μόνον




Ου γαρ έρχεται μόνον
Το γήρας φέρνει μαζί του και την οστεοπόρωση, που σε αρκετές περιπτώσεις οδηγεί σε κατάγματα και υποβαθμίζει γενικά τη ζωή των ηλικιωμένων.
Από τον DR ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΠΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Η οστεοπόρωση είναι η συχνότερη μεταβολική νόσος των οστών. Εκτιμάται ότι προκαλεί πάνω από εκατομμύριο κατάγματα ετησίως στις ΗΠΑ. Τα συμπτώματα και τα προβλήματα που προκαλεί εμφανίζονται συνήθως κατά το μέσο της ζωής των γυναικών γι' αυτό αναφέρεται και ως «μετεμμηνοπαυσιακή» οστεοπόρωση. Χαρακτηρίζεται από τη μείωση της ολικής ποσότητας του οστού σε επίπεδα πολύ κάτω εκείνης που απαιτείται για τη διατήρηση της δομικής ακεραιότητας και της στατικής αντοχής του σκελετού. Ο «καταβολισμός» του οστού, δηλαδή η συνολική φθορά των οστικών κυττάρων και του κολλαγόνου, αποδομείται ταχύτατα. Έτσι, συγκριτικά ο ρυθμός του καταβολισμού (φθορά) είναι πολύ μεγαλύτερος του ρυθμού του αναβολισμού (αναδόμηση) των οστών και η δομική και στατική ικανότητα των οστών σαμποτάρεται. Ωστόσο, ο ρυθμός φθοράς και ανανέωσης της οστικής μάζας δεν είναι ο ίδιος σε όλα τα είδη των οστών. Τα οστεοπορωτικά κατάγματα είναι συνηθέστερα στους σπονδύλους, στον αυχένα του μηριαίου, στο κάτω άκρο της κερκίδος στο χέρι. Η οστεοπόρωση αλλάζει και παραμορφώνει το σώμα της γυναίκας, καθώς παρουσιάζει προοδευτική απώλεια ύψους, λόγω αδυναμίας της σπονδυλικής στήλης να κρατήσει το σώμα ευθυτενές.
Η οστεοπόρωση, ενώ παραμένει χρόνια, συχνή και επώδυνη πάθηση, είναι κατάσταση που προλαμβάνεται ικανοποιητικά με μια σειρά προληπτικών χειρισμών. Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης ώστε σε κάθε ασθενή να χορηγείται η κατάλληλη αγωγή. Προ της χορήγησης φαρμάκων πρέπει να προγραμματίζεται ένας κατάλληλος τρόπος ζωής και διατροφής. Η δίαιτα π.χ. πρέπει να είναι επαρκής σε πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, αβγά, κατά προτίμηση χωρίς κρόκο λόγω χοληστερίνης και γάλα με χαμηλά λιπαρά). Αντίθετα, η πλημμελής λήψη γάλακτος οδηγεί σε ένδεια ασβεστίου. Το ασβέστιο στον οργανισμό λειτουργεί ως ο πιο συνεκτικός κρίκος δόμησης οστού και η πλέον ευαπορρόφητη μορφή ασβεστίου για τον ανθρώπινο οργανισμό βρίσκεται στο γάλα. Συνήθως συνιστάται και η ταυτόχρονη αύξηση βιταμίνης D (μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας, 15 λεπτά την ημέρα αρκούν), καθώς η άφθονη παρουσία της είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική απορρόφηση ασβεστίου από το έντερο και τη χρήση του στα οστά.
Το καλύτερο φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης είναι η άσκηση. Συνίσταται ιδιαίτερα τακτική άσκηση με τη μορφή βαδίσματος ή τρεξίματος. Βάδισμα, ωστόσο, στη μορφή παρέλασης και όχι περιπάτου. Η πρώτη χαρακτηρίζεται από τη συνολική κινητοποίηση του μυϊκού συστήματος και από την ένταση της. Άσκηση με βάρη είναι επίσης χρήσιμη για την αύξηση μυϊκής δύναμης καθώς και της οστικής πυκνότητας. Τα κατάγματα από συνήθεις πτώσεις στο σπίτι είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές λόγω των μακροχρόνιων κατακλίσεων σε υπερηλίκους ασθενείς. Γενικά, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή πτώσεων στο σπίτι, γιατί δεν θέλει πολύ να σκοντάψει κάποιος... ·

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου