Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Τί είναι το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας (άπνοια στον ύπνο)


Το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας αναφέρεται σε μια κλινική κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου η οποία είναι μεγαλύτερη από αυτή που φυσιολογικά διαμεσολαβεί ανάμεσα σε δύο αναπνοές και προσδιορίζεται περίπου ίση με διάρκεια 10 δευτερολέπτων.
Πόσο συχνό είναι το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας
Ανάλογα με τους μελετητές, η επίπτωση του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας κυμαίνεται από 1-5% έως και 9%. Παρουσιάζεται συχνότερα στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Ποιά είναι η αιτία του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας

Η πάθηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη στένωση ή απόφραξη του φάρυγγα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό οφείλεται στην υπερβολική χαλάρωση των μυών του λαιμού και της γλώσσας κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι οποίοι «πέφτουν» προς τα πίσω και αποφράσσουν το φάρυγγα. Μία άλλη συνήθης αιτία της απόφραξης αυτής είναι η παχυσαρκία, καθώς η αυξημένη ποσότητα λίπους στην περιοχή μπορεί επίσης να προκαλέσει στένωση.
Ποιά είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας
Το άτομο που πάσχει από το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας παρουσιάζει έντονο ροχαλητό και γενικά ανήσυχο ύπνο. Καθώς δυσκολεύεται να αναπνεύσει κατά τη διάρκεια του ύπνου, ξυπνάει προκειμένου να πάρει αναπνοή και ξανακοιμάται αμέσως. Ωστόσο, το γεγονός είναι ότι ο ύπνος του δεν είναι βαθύς, αλλά διακοπτόμενος και ανήσυχος.
Έτσι, το άτομο δεν ξεκουράζεται όσο θα έπρεπε κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να αισθάνεται κουρασμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και η απόδοσή του να πέφτει. Διαταράσσεται σημαντικά η μνήμη και η ικανότητα συγκέντρωσής του, ενώ πολύ συχνά παραπονείται για δυσκολία αφύπνισης και πρωινούς πονοκεφάλους. Παράλληλα, οι οικείοι του μπορεί να παρατηρήσουν αλλαγή στη συμπεριφορά του, νευρικότητα και ευερεθιστότητα.
Ο κίνδυνος που προκύπτει άμεσα εξαιτίας του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας είναι το
γεγονός ότι τα άτομα που πάσχουν από αυτό τείνουν να κοιμηθούν στην πρώτη ευκαιρία, είτε υπό συνθήκες που ευνοούν κάτι τέτοιο, όπως όταν βλέπουν τηλεόραση, είτε υπό συνθήκες που δεν το ευνοούν, όπως κατά τη διάρκεια της εργασίας ή της οδήγησης. Τα άτομα αυτά δύσκολα μπορούν να αποφύγουν αυτήν τη γρήγορη έλευση του ύπνου, με αποτέλεσμα να γίνονται επικίνδυνα, τόσο για τον ίδιο τον εαυτό τους, όσο και για τους άλλους, όπως για παράδειγμα εάν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια της οδήγησης ή της χρήσης κάποιου μηχανήματος.


Πώς ο γιατρός θα διαγνώσει το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας
Τον πρώτο λόγο στη διάγνωση του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας έχει η λήψη ενός καλού ιστορικού, όπου πολύ σημαντική είναι η μαρτυρία του/της συντρόφου, ο οποίος/η οποία θα είναι ο πρώτος/η πρώτη που θα έχει παρατηρήσει το πρόβλημα. Κατόπιν, η μοναδική εξέταση η οποία θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση είναι η λεγόμενη μελέτη ύπνου. Κατ’ αυτήν, ο ασθενής παραμένει για μία τουλάχιστον νύχτα σε ειδικό εργαστήριο/δωμάτιο του νοσοκομείου (Εργαστήριο Μελέτης Ύπνου) όπου, κατά τη διάρκεια του ύπνου του, γίνονται διάφορες μετρήσεις και παρατηρήσεις, όπως ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ηλεκτρομυογράφημα, ηλεκτροκαρδιογράφημα, παρατήρηση των κινήσεων των ματιών, καταγραφή της ροής του αέρα στη μύτη και στο στόμα, παρατήρηση των κινήσεων του θώρακα και της κοιλιάς, των ποδιών και γενικότερα του σώματος κ.ά. Με βάση τα αποτελέσματα αυτών των παρατηρήσεων και μετρήσεων θα διαπιστωθεί κατά πόσο ο ασθενής πάσχει ή όχι από σύνδρομο υπνικής άπνοιας.


Ποιά είναι η αντιμετώπιση του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας
Σημαντική είναι, από πλευράς του ίδιου του ασθενούς, η τροποποίηση ορισμένων συνηθειών που πιθανώς να επιβαρύνουν το πρόβλημα. Έτσι, συνιστάται η μείωση του σωματικού βάρους, σε περίπτωση παχυσαρκίας, η μεταβολή της θέσης του ύπνου (συνήθως στην ύπτια θέση το πρόβλημα είναι εντονότερο), η αποφυγή αλκοόλ και ηρεμιστικών ή υπνωτικών φαρμάκων και γενικά η διατήρηση ανοικτής της μύτης. Η πιο αποτελεσματική, ωστόσο, αντιμετώπιση του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας είναι η χορήγηση συνεχούς ροής αέρα κατευθείαν στη μύτη με τη βοήθεια μιας ειδικής συσκευής (CPAP). Με τη μέθοδο αυτή, ο ασθενής φορά κατά τη διάρκεια του ύπνου μια ειδική μάσκα στη μύτη, μέσω της οποίας παρέχεται αέρας υπό πίεση.
Σε πιο βαριές περιπτώσεις, όπου το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά με τη μέθοδο αυτή, είναι δυνατό να απαιτηθεί ειδική χειρουργική επέμβαση στην περιοχή, με στόχο τη διάνοιξη ενός ορισμένου σημείου των αεραγωγών για τη διευκόλυνση της ροής του αέρα κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ποιός είναι ο κίνδυνος του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας
Εάν δε θεραπευτούν, τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο υπνικής άπνοιας βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν αρτηριακή υπέρταση, καρδιοπάθεια, αναπνευστική ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο ή να επιδεινωθεί μια προϋπάρχουσα στεφανιαία νόσος. Επίσης, είναι πολύ σημαντικός ο κίνδυνος που διατρέχουν τα άτομα αυτά να πέσουν θύματα τροχαίων ή εργατικών ατυχημάτων εξαιτίας της υπνηλίας ή να προκαλέσουν τα ίδια κάποιο ατύχημα. Ωστόσο, με την κατάλληλη αντιμετώπιση, η πρόγνωση είναι άριστη και η ζωή του ατόμου δεν επιβαρύνεται στο ελάχιστο.
http://www.healthpress.gr/diseases/υπνική-άπνοια-σύνδρομο/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου