Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ Ο ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ «ΤΣΑΡΟΣ»


Ο αιρετικός POP STAR της οικονομίας

Ο νέος ένοικος του υπουργείου Οικονομικών δεν φοράει κλασικά κουστούμια ούτε γραβάτα. Κυκλοφορεί με μηχανή και την παρκάρει στα σκαλιά του Μαξίμου.

Ο αιρετικός POP STAR της οικονομίας

Αντικομφορμιστής, απρόβλεπτος, πολυγραφότατος και μπλόγκερ, ο κοσμοπολίτης καθηγητής Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης αποτέλεσε μία από τις εκπλήξεις της κυβέρνησης Τσίπρα καθώς ανέλαβε τη θέση του «τσάρου» της Οικονομίας και το βάρος της διαπραγμάτευσης του χρέους. H εμφάνισή του στην ορκωμοσία του υπουργικού συμβουλίου, φορώντας μοντέρνο σακάκι Helmut Lang με σηκωμένο πέτο ώστε να φαίνεται η κόκκινη λεπτομέρεια, ο τρόπος που μαγνητίζει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις τηλεοπτικές κάμερες με τις ασυνήθιστες δηλώσεις του έκαναν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης να τον χαρακτηρίσουν ως τον «ποπ σταρ των Ελλήνων οικονομολόγων». Τον τίτλο του ποπ σταρ επιβεβαιώνει κατ' έναν τρόπο το γεγονός ότι μαθήτριες συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών την ημέρα που ο Γ. Βαρουφάκης ανέλαβε τα καθήκοντά του, μόνο και μόνο για να τον δουν. Αδιάψευστο δείγμα της δημοφιλίας του και οι 135.638 σταυροί που έλαβε στη Β' Αθηνών, παρόλο που ανακοίνωσε την τελευταία στιγμή την υποψηφιότητά του...

Ο νέος «τσάρος» της οδού Νίκης, με την προσωπική και την επαγγελματική του διαδρομή, επιβεβαιώνει τον τίτλο του απρόβλεπτου αντικομφοριστή καθηγητή Οικονομικών.

Από την εκκίνηση της κρίσης στη χώρα είχε υπερασπιστεί την άποψη ότι η κρίση είναι διεθνής και μόνο με μία διεθνή ή ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην παγκόσμια οικονομία, πρότεινε τη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ για την Ελλάδα ενώ είναι πολέμιος της «πυραμιδικής λιτότητας» όπως την έχει χαρακτηρίσει. Αυτοπροσδιορίζεται ως «ιδιόρρυθμος μαρξιστής» και τάσσεται υπέρ ενός δημοκρατικού φιλελεύθερου σοσιαλισμού. Ο 54χρονος κοσμοπολίτης καθηγητής έχει ζήσει και έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στη Βρετανία, στο Βέλγιο, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία επί 23 χρόνια.

Το χρώμα και το σχέδιο κυριαρχούν στα πουκάμισα και τα t-shirts, τα οποία επιλέγει εδώ και χρόνια τόσο για τις τηλεοπτικές όσο και τις δημόσιες εμφανίσεις του (Mε τη γυναίκα του Δανάη Στράτου).
Το χρώμα και το σχέδιο κυριαρχούν στα πουκάμισα και τα t-shirts, τα οποία επιλέγει εδώ και χρόνια τόσο για τις τηλεοπτικές όσο και τις δημόσιες εμφανίσεις του (Mε τη γυναίκα του Δανάη Στράτου).
 
Πολιτική και οικονομία

Οπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, στην ηλικία των 12 ετών ήθελε να γίνει πιανίστας, αλλά άλλαξε γνώμη όταν ένα εννιάχρονο παιδί κατάφερε μέσα σε 10 λεπτά να παίξει Ραχμάνινοφ. Η δεύτερή του επιλογή ήταν η Φυσική. Το 1973 όμως, γνώρισε την πολιτική συνειδητοποιώντας ότι «για να μπορείς να έχεις πολιτική άποψη, δεν μπορείς να μην καταλαβαίνεις την οικονομική θεωρία». Μία μέρα, μοιράζοντας προκηρύξεις, συνελήφθη και κατέληξε στο κρατητήριο.

Μετά απ' αυτό οι γονείς του, και οι δύο χημικοί, αποφάσισαν να τον στείλουν στην Αγγλία για σπουδές γιατί φοβούνταν ότι λόγω του εκρηκτικού χαρακτήρα του θα είχε την κατάληξη του πατέρα του, ο οποίος ήταν αριστερός και είχε εξοριστεί στη Μακρόνησο.

Ο αιρετικός POP STAR της οικονομίας

Δάσκαλος του Γιάννη Βαρουφάκη ήταν ο εκπαιδευτικός Πέτρος Μώραλης, πατέρας του σημερινού δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη. Οπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή του ο Γ. Βαρουφάκης, το 1977 πήγε να συναντήσει τον δάσκαλό του στη Βουλή καθώς ο Π. Μώραλης είχε αναλάβει τη διεύθυνση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Λόγω την έντονης πολιτικής δραστηριοποίησης του Γ. Βαρουφάκη από τα μαθητικά του χρόνια, ο δάσκαλός του έκρινε σκόπιμο ότι χρειαζόταν «καθοδήγηση» και τον σύστησε στον Ανδρέα Παπανδρέου. «Τι σκοπεύεις να σπουδάσεις;» τον ρώτησε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ. «Φυσική» απάντησε ο Γ. Βαρουφάκης. Τότε ο Ανδρέας εξήγησε στον σημερινό υπουργό Οικονομικών την αξία των μαθηματικών οικονομικών: «Είναι η επιστημονική γλώσσα της σύγχρονης πολιτικής αντιπαράθεσης» του είπε και κάπως έτσι τον έπεισε να σπουδάσει το αντικείμενο. Εναν χρόνο αργότερα ο Γ. Βαρουφάκης σπούδαζε στο πανεπιστήμιο του Essex στη Μ. Βρετανία με συστατική επιστολή του Α. Παπανδρέου...

Αντισυμβατική ήταν και η απόφασή του να αποδεχτεί θέση στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, όπου τελικά έζησε επί 12 χρόνια, καθώς την περίοδο που δίδασκε στη Βρετανία, αποδέχθηκε πρόταση από το φημισμένο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. «Το κλίμα στη Βρετανία ήταν αποπνικτικό» έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του, δικαιολογώντας την απόφασή του να φύγει, αφού το πολιτικό κλίμα που είχε διαμορφώσει η σιδηρά διακυβέρνηση της Θάτσερ δεν τον... σήκωνε. «Μια μέρα είχε κολλήσει το αυτοκίνητό μου στο χιόνι και έπρεπε να πάω σε μάθημα όπου με περίμεναν κάτι δύστροποι φοιτητές, αναλογίστηκα ότι τώρα είναι καλοκαίρι στο Σίδνεϊ» είχε πει χαρακτηριστικά. Εφυγε για την Αυστραλία και μετά από έναν μήνα έστειλε την παραίτησή του στο Κέμπριτζ.

Ανθρωπος που δεν διστάζει να γίνει δυσάρεστος, ο Γ. Βαρουφάκης δεν έχει την καλύτερη άποψη για αρκετούς συναδέλφους του. Και το δείχνει. «Οι οικονομολόγοι είναι κάτι πολύ χειρότερο από τους ψυχίατρους της κρίσης. Είμαστε ένοχοι ως επιστήμη και ως σινάφι. Πίσω από κάθε τοξικό ομόλογο κρύβεται μία τοξική θεωρία κάποιου οικονομολόγου» είχε πει στο παρελθόν, ενώ για τον εαυτό του έχει δηλώσει ότι έχτισε καριέρα ως αντι- οικονομολόγος κάνοντας κριτική σε μοντέλα και θεωρίες συναδέλφων του.

«Κούρεψε» το όνομά του

Ο νέος υπουργός Οικονομικών έχει ήδη πετύχει το πρώτο μεγάλο «κούρεμα» στη ζωή του. Ενα παιδικό απωθημένο τον οδήγησε να γράφει το όνομά του με ένα «ν»: «Γιάνης». Οπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος είχε αισθητικό πρόβλημα με τα δύο «ν» και στο δημοτικό δοκίμασε να το γράψει με ένα. Το αποτέλεσμα ήταν η δασκάλα στη Δ' δημοτικού να του αφαιρέσει δύο βαθμούς κατεβάζοντας την επίδοση του απολυτηρίου στο 8 αντί για 10, μολονότι ο ίδιος ήταν άριστος μαθητής. Θύμωσε και άρχισε να υπογράφει με ένα «ν» μέχρι τη στιγμή που, 13 χρονών πια, είδε ένα βιβλίο του Γιάνη Κορδάτου ο οποίος υπέγραφε επίσης με ένα «ν». Ο νεαρός Γ. Βαρουφάκης αναφώνησε: «Εξιλέωσις». Εκτοτε έγινε οριστικά «Γιάνης».

Μεταξύ των μαθημάτων που δίδασκε μέχρι πρότινος είναι και αυτό της «Θεωρίας των παιγνίων». Οι φοιτητές του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας θυμούνται ότι γέμιζαν τα αμφιθέατρα στα μαθήματά του ενώ λέγεται ότι οι περισσότερες φοιτήτριες ήταν ερωτευμένες με τον νεαρό καθηγητή. Παλιοί φοιτητές του Γ. Βαρουφάκη θυμούνται ότι διάβαζαν με ενδιαφέρον το άρθρο του καθηγητή τους για το προπατορικό αμάρτημα, στο οποίο επισήμανε ότι ο Θεός δημιούργησε ένα παίγνιο τριών σταδίων ανάμεσα σε αυτόν και την Εύα, για να ελέγξει πόσο ελεύθερη ήταν.

Ο νέος «τσάρος» της οικονομίας μαγνητίζει την κάμερα με τις δηλώσεις του και την ανατρεπτική του συμπεριφορά. Εχει γυρίσει και ντοκιμαντέρ με τον ίδιο αφηγητή για τα δεινά της οικονομικής κρίσης, ενώ ως λάτρης των social media, τον Φεβρουάριο του 2013, χαρακτήρισε τον Ολι Ρεν ως «ιδιαίτερα αγράμματο και κίτρινο υπαλληλίσκο» στο Twitter.

«Ο,τι κι αν λέει η Γερμανία, στο τέλος πάντα πληρώνει», είχε αναφέρει πρόσφατα όταν υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να υποχρεώσει την Ευρώπη να αλλάξει, σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα «La Tribune». Εχει αποκαλύψει ότι ήταν σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου και ότι παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του το 2006 αναφέροντας σε επιστολή του προς τον μετέπειτα πρωθυπουργό ότι οποιοσδήποτε άλλος θα ήταν καλύτερος για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ...

ΤΟ LIFESTYLE

Ο μηχανόβιος με την εκκεντρική γκαρνταρόμπα

Με μοδάτο σακάκι Helmut Lang και σηκωμένο πέτο στην τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών. Με μηχανή μεγάλου κυβισμού στο Μαξίμου. Με ριχτό πουκάμισο μέσα από το σακάκι στην υποδοχή του Γερούν Ντάισελμπλουμ την Παρασκευή. Αν η ενδυματολο-γική «επανάσταση» του Αλέξη Τσίπρα περιορίζεται στην απουσία γραβάτας, το styling του Γιάννη Βαρουφάκη είναι... εξέγερση εναντίον του ενδυματολογικού κώδικα που διέπει την πολιτική ορθότητα. Ο «ποπ σταρ» της οικονομίας δικαιώνει τον τίτλο που του προσέδωσαν τα διεθνή μέσα, σε κάθε του κίνηση. Στις αμέτρητες τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έχει δώσει μέχρι σήμερα, έχει «δειγματίσει» μια εκκεντρική γκαρνταρόμπα από πουκάμισα και t-shirts, με κύρια χαρακτηριστικά το χρώμα και τα σχέδια. Ακόμα και το σημειωματάριο που εμφάνισε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, με την έντονη λιλά απόχρωση, έγινε... είδηση.

Αντισυμβατική εικόνα

Το ξυρισμένο κεφάλι και το καλογυμνασμένο σώμα κάνουν ακόμα πιο αντισυμβατική την εικόνα του. Ο δε συνδυασμός δερμάτινων τζάκετ -απαραίτητο αξεσουάρ ενός συνεπούς αναβάτη μηχανής- και σακιδίων πλάτης, ακόμα και στις επισκέψεις του στο Μαξίμου, καθιστούν σαφές ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν μπαίνει εύκολα σε καλούπια.

Χαρακτήρας απρόβλεπτος και ορισμένες φορές συγκρουσιακός, δεν δίστασε να στοιχηματίσει την αγαπημένη του μηχανή με συνομιλητή του στο Διαδίκτυο, ο οποίος τον κατηγορούσε ότι έχει δηλώσει πως η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ. Φανατικός αντικαπνιστής, δεν δίστασε στο παρελθόν να τα βάλει με φοιτητές που συνήθιζαν να περιφέρονται στα αμφιθέατρα με το τσιγάρο στο χέρι. Μάλιστα, αμετακίνητος στη θέση αυτή, λέγεται ότι κάποτε σε μια εξεταστική είχε ζητήσει από φοιτητή να σβήσει το τσιγάρο, μολονότι ο άγραφος κανόνας που ίσχυε μέχρι τότε επέτρεπε το κάπνισμα ως μέσο εκτόνωσης του άγχους. Παρά τα 54 χρόνια του, ο υπουργός Οικονομικών είναι μοντέρνος και στην κουλτούρα. Στο πρόσφατο παρελθόν αρθρογραφού-σε σε ιστοσελίδες, mainstream και αποκαλυπτικές, ενώ είναι από τους πρώτους που έδωσαν τηλεοπτικές συνεντεύξεις μέσω Skype, εκμηδενίζοντας την απόσταση με την Αθήνα όταν ακόμα είχε επαγγελματικές υποχρεώσεις στο εξωτερικό.

Νίκος Β. Τσίτσας
nbtsitsas@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64132880

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου