Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Τα μυστικά ημερολόγια της Βέρμαχτ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ 160 ΜΠΟΜΠΙΝΕΣ

Τα μυστικά ημερολόγια της Βέρμαχτ 

Πολύτιμο ιστορικό υλικό, πλήθος επίσημων εγγράφων από την εγκληματική δράση των κατοχικών δυνάμεων στην Ελλάδα την περίοδο 1941-1944, που έχει περιέλθει ήδη από το 2006 στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, βρίσκεται πλέον στη διάθεση των ερευνητών ώστε να διαπιστωθεί σε όλο της το εύρος η θηριωδία των ναζί, φέρνοντας στο φως αμέτρητες άγνωστες πτυχές της Ιστορίας.


Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Στα 400.000 έγγραφα, διατυπωμένα σε γερμανικά υπηρεσιακής διαλέκτου, περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια τα ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα, οι καταστροφές, οι λεηλασίες αλλά και οι σφαγές αμάχων, γραμμένα από τους ίδιους τους αξιωματούχους που έδωσαν τις διαταγές.

Το πολύτιμο αρχείο, που περιλαμβάνεται σε 160 μπομπίνες μικροφίλμ, αγοράστηκε από την Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων ΗΠΑ έναντι συμβολικού ποσού 11.000 δολαρίων και ήδη ομάδα ειδικών, ύστερα από πολυετή μελέτη και ταξινόμηση, ολοκληρώνει τις επόμενες εβδομάδες την πλήρη ψηφιοποίησή του.

Τα έγγραφα αυτά έρχονται την κατάλληλη στιγμή, την ώρα που έχει ανοίξει ξανά η δημόσια συζήτηση για τις κατοχικές αποζημιώσεις, καθώς αποτελούν συγχρόνως και πολύτιμα τεκμήρια, μαζί και με πλήθος άλλων -ήδη γνωστών ντοκουμέντων-, για να στοιχειοθετηθούν οι διεκδικήσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία.



Στα συγκεκριμένα έγγραφα, που αναφέρονται στην περίοδο 1941-1944, περιγράφονται μεταξύ άλλων παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές, καταστροφές και βεβηλώσεις ιστορικών μνημείων, εξόρυξη, αξιοποίηση και εκμετάλλευση πολύτιμων μετάλλων και ορυκτών σε πολλές περιοχές σ' όλη τη χώρα, και καταστροφή υποδομών, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμοι, γέφυρες, και σπιτιών.

Η Ελλάδα πλέον θέτει, κατ' αρχάς σε πολιτικό επίπεδο, το θέμα της διεκδίκησης των οφειλών, με θέσεις που διατύπωσε από το βήμα της Βουλής ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ στο Ευρωκοινοβούλιο πρωτοστατεί ο «θρύλος» της αντίστασης Μανώλης Γλέζος, ο οποίος έχει κατ' επανάληψη καλέσει τη Γερμανία, με δηλώσεις και συνεντεύξεις του, «να φανεί συνεπής στις ιστορικές υποχρεώσεις της και να καταβάλει τις οφειλές της στην Ελλάδα».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Κώστας Ησυχος στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού ενημερώνεται για το περιεχόμενο του πολύτιμου αρχείου.

Την ίδια ώρα πάντως, μολονότι η σύγχρονη Γερμανία στέκεται απέναντι στον ναζισμό και τα εγκλήματά του, η στάση παραγόντων του Βερολίνου που χαρακτηρίζουν το θέμα «ανύπαρκτο» μοιάζει ανακόλουθη.

«Ομολογία ενοχής»

Σύμφωνα με τους ειδικούς μελετητές, αυτά τα έγγραφα δεν τεκμηριώνουν μόνο μια ιστορική αλήθεια, αλλά είναι ντοκουμέντα της ίδιας της Βέρμαχτ, των δυνάμεων κατοχής, και από νομική άποψη έχουν και τον χαρακτήρα της «ομολογίας ενοχής». Είναι σημειώματα, ημερολόγια, εκθέσεις και αναφορές αξιωματικών προς τους ανωτέρους τους σε περίοδο πολέμου, κείμενα που δεν γράφονται με στόχο να δουν το φως της δημοσιότητας αλλά είναι κυρίως απόρρητες αναφορές προς τις αρμόδιες αρχές της Βέρμαχτ.
Οι 160 μπομπίνες, οι οποίες βρίσκονται σε κουτιά που φέρουν το σήμα της Υπηρεσίας Εθνικών Αρχείων ΗΠΑ, αγοράστηκαν έναντι 11.000 δολαρίων.
«Οι σημερινές συνθήκες απαιτούν το έργο αυτό να διαχυθεί σε όλους εκείνους που αναζητούν γνώση και τεκμηρίωση της ιστορικής αλήθειας. Μιας ιστορικής αλήθειας που στις μέρες μας, δυστυχώς, δεν έχει δει άπλετο φως, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις γερμανικές οφειλές προς τη χώρα μας από την περίοδο της ναζιστικής κατοχής του 1941-1944», λέει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Κ. Ησυχος, ο οποίος παρακολουθεί στενά τη διαδικασία ψηφιοποίησης του υλικού.

Ηδη από την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας έχει αποφασισθεί τα αρχεία να είναι στη διάθεση των μελετητών απ' όλο τον κόσμο, ενώ μέσω του Διαδικτύου αλλά και ειδικών εκδόσεων που θα ακολουθήσουν θα καταβληθεί προσπάθεια να έχουν γνώση για το περιεχόμενο τόσο οι πολίτες που ζουν στη χώρα όσο και οι ομογενείς που ζουν σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.
Απλετο φως πέφτει πλέον στην εγκληματική δράση των δυνάμεων κατοχής μέσα από τις απόρρητες αναφορές προς τις αρμόδιες αρχές της Βέρμαχτ.
Ιδιαίτερα όμως το άγνωστο έως τώρα πολύτιμο αρχειακό υλικό ενδιαφέρει ιστορικούς και άλλους ειδικούς επιστήμονες. «Καλούμε ιδιαίτερα τα γερμανικά πανεπιστήμια, τα γερμανικά ακαδημαϊκά ινστιτούτα, τη γερμανική διανόηση, αλλά και τον γερμανικό λαό, να συνδράμουν μαζί μας στην ανακάλυψη αυτού του ιστορικού θησαυρού, για να μπορούμε να λέμε όλοι οι λαοί της Ευρώπης αλλά ιδιαίτερα ο ελληνικός και ο γερμανικός λαός το ''ποτέ ξανά''», τονίζει ο κ. Ησυχος.

Ο ίδιος προήδρευσε σε σύσκεψη στον χώρο όπου φυλάσσεται το αρχείο στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, όπου ανώτατα στελέχη της υπηρεσίας (υπαρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγος Ανδρέας Ηλιόπουλος, ταξίαρχος Νικόλαος Δελατόλας, συνταγματάρχης Ιωάννης Γεμενετζής) τον ενημέρωσαν για την πορεία του έργου ψηφιοποίησης και το περιεχόμενο του πολύτιμου αρχείου.

Σύμφωνα με τον κ. Ησυχο, ο ισχυρισμός ότι «λύθηκε το θέμα των αποζημιώσεων το 1990 με την ενοποίηση των δύο Γερμανιών και τη συμφωνία 2+4» (οι δύο Γερμανίες και οι τέσσερις νικήτριες δυνάμεις), τεκμηριώνεται με πλήθος νομικά επιχειρήματα ότι δεν ευσταθεί και εξακολουθεί να εκκρεμεί η αποζημίωση στην Ελλάδα. Αλλωστε, το γεγονός ότι ονομάστηκε «2+4» και όχι «2+28», όπως είπε χαρακτηριστικά, δείχνει ότι η συμφωνία δεν δεσμεύει την Ελλάδα, αφού απουσίαζε από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Ιστορικό και νομικό έλλειμμα

Για τον λόγο αυτόν, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι «το ιστορικό και νομικό έλλειμμα της συμφωνίας του 1990» αποκαθίσταται σήμερα, τόσο με τα στοιχεία που ήδη έχει συγκεντρώσει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής όσο και με άλλα, που θα είναι στη διάθεση της νέας επιτροπής που συγκροτήθηκε.

Κυρίως, όμως, τώρα έρχονται στο φως και τεκμηριώνονται απόλυτα, με τα ίδια τα έγγραφα των δυνάμεων κατοχής της Βέρμαχτ και των Ες Ες, αθέατες πλευρές των εγκλημάτων τους που αιτιολογούν τις απαιτήσεις αποζημιώσεων. «Φιλοδοξούμε να ανακαλύψουμε σε αυτά τα αρχεία αθέατες πτυχές και πλευρές. Επισημαίνω στο σημείο αυτό, όχι για να δηλητηριάσουμε -σε καμία περίπτωση- αλλά για να τροφοδοτήσουμε τις σχέσεις αλληλεγγύης των λαών. Για να τις ενδυναμώσουμε και να δημιουργήσουμε συνθήκες κατανόησης. Ωστόσο, υπάρχει ένα ανεκπλήρωτο ηθικό, πολιτικό αλλά και οικονομικό χρέος, που είναι οι αποζημιώσεις προς τον ελληνικό λαό», τόνισε ο υπουργός.

Μέχρι τώρα υπάρχουν μελέτες αρχαιολόγων και για τις ζημιές στον πολιτιστικό τομέα, με καταγραμμένες τις συγκεκριμένες καταστροφές και κυρίως τις αρπαγές που αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο των διεκδικήσεων. Τα αρχεία των γερμανικών στρατευμάτων φωτίζουν και αυτά, πλήθος καταστροφών αρχαιολογικών μνημείων και πολιτιστικών θησαυρών, ενώ αναφέρονται και στην κλοπή αυτών των θησαυρών, που σήμερα βρίσκονται πιθανώς και σε ιδιωτικές συλλογές αλλά κυρίως σε κρατικά μουσεία διαφόρων χωρών.

Ηδη ετοιμάζεται, με τη συνεργασία συναρμόδιων υπουργείων, προσφυγή και στην UNESCO, ώστε να διεξαχθεί διεθνής έρευνα σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές και να γίνει διασταύρωση με τα δικά μας στοιχεία, προκειμένου να εντοπιστούν κλεμμένα αντικείμενα. Στην συνέχεια, πρέπει να γίνει κοστολόγηση της ζημιάς ή της παράνομης είσπραξης κερδών από τα κλεμμένα αντικείμενα, για να περιληφθεί στον κατάλογο των απαιτήσεων για αποζημίωση.

Τα ντοκουμέντα

Χιλιάδες έγγραφα είναι αποθηκευμένα στις μπομπίνες. Μεταξύ αυτών το ημερολόγιο και τα πρακτικά των στρατιωτικών μονάδων, όπως αυτό της 11ης Οκτωβρίου 1944 προς το Γενικό Στρατηγείο.

V.A. Χαλκιδική: 11 Οκτωβρίου, 2 η ώρα. Δύο Τούρκοι από τη δεύτερη τουρκική ταξιαρχία μεταπήδησαν στις τάξεις των ανταρτών. Μη επιτυχής η άμεση έρευνα εδάφους.

V.A. Στρυμόνα: 10 Οκτωβρίου. Εκκαθάριση της περιοχής βορειοδυτικά των εκβολών του Στρυμόνα: Ανω και Κάτω Κερδύλια είναι καθαρά από εχθρούς. Στο Καστρί υπάρχει μικρή παρουσία ομάδων ανταρτών. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Αηδονοχωρίου, η Ευκαρπία έχει μεγάλη παρουσία ομάδων ανταρτών.

V.A. Στρούμιτσα: 10 Οκτωβρίου απόγευμα στην περιοχή Πορόια - Ροδόπολη περιορισμένες εχθρικές κινήσεις. Ωρα 16.35 πέρασε ένα τρένο από τη Λιβαδειά με πορεία προς τα ανατολικά. Ωρα 23.10 αναγνωριστική περίπολος προωθήθηκε μέχρι τη Ροδόπολη, καμία επαφή με εχθρό. Σε ορισμένες περιοχές της Λάρισας: Καθυ­στερημένη καταχώριση: 9 Οκτωβρίου, αναρτήθηκαν οι επικηρύξεις στη Λάρισα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64155994

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου