Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ακρόπολη Σφηττού




Ακρόπολη Σφηττού

Υπάρχουν πολλά ευρήματα που μαρτυρούν ότι η περιοχή του Κορωπίου κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους (3.000 π.Χ.). Προϊστορικός οικισμός και νεκροταφείο έχουν εντοπισθεί εκεί που σήμερα βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Κορωπίου. Η εξέλιξη αυτού του οικισμού απετέλεσε αργότερα τον κλασικό Δήμο της Ώας. Τα ευρήματα από τον οικισμό αυτό φιλοξενούνται σήμερα στο μουσείο Βραώνας. Ενδιαφέροντα αρχαιολογικά λείψανα έχουν βρεθεί και σε άλλα σημεία της περιοχής, όπως τις τοποθεσίες Κόντρα Γκλιάτη, Κάστρο Χριστού και Λαμπρικά.


 Η ιστορία του Κορωπίου έχει τις ρίζες της στην αρχαία πόλη που ονομαζόταν «Σφηττός» από το όνομα του ιδρυτή της, Σφήττου, που ήταν γιος του ήρωα Πιτθέα, βασιλιά της Τροιζήνας. Ο δήμος Σφηττού κατοικήθηκε μέχρι και τους βυζαντινούς χρόνους του Ιουστινιανού, όπως τεκμηριώνεται από το συνέκδημο του Ιεροθέου το 565 μ.Χ. Νότια του Σφηττού σε μικρή απόσταση βρισκόταν χτισμένη σε λόφο η πόλη Φιλιάτη, ή οποία χρησίμευε ως ακρόπολη. Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι της πόλης αυτής επλήγησαν από επιδημία πανώλης. Οι λιγοστοί επιζήσαντες μεταφέρθηκαν στη σημερινή τοποθεσία του Κορωπίου, ανάμεσα στους λόφους Παλάτι και Δεξαμενη. Κατά την παράδοση, η θέση αυτή επιλέχτηκε ύστερα από θαυματουργική παρέμβαση και Θεοτόκου.


Η νέα πόλη ονομάστηκε Κουρσαλάς και στο επίκεντρό της κτίσθηκε ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Παναγία του Κουρσαλά, ο οποίος αποτελεί σήμερα την αρχαιότερη ενορία του Κορωπίου. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, η περιοχή που βρίσκονταν τα χειμερινά ποιμνιοστάσια του Κουρσαλά ονομαζόταν Κόρπι. Κατ΄επέκταση, οι αγρότες τις περιοχής ονομάζονταν Κορπιώτες και έτσι η πόλη μετονομάστηκε σε Κορωπί.


Σχετικά με το όνομα της πόλης η οποία συναντάται και ως Κεκροπία ή Κρωπία υπάρχει η άποψη ότι προέρχεται από το μυθολογικό ήρωα και πρώτο βασιλέα της Αθήνας Κέκροπα. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η ονομασία Κρωπία προέρχεται από τον ομώνυμο δήμο της Λεοντίδος φυλής της Αττικής. Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο θεωρείται από πολλούς ξεπερασμένο, καθώς ο εν λόγω δήμος τοποθετείται κάπου στα σημερινά Λιόσια. Μία τέταρτη εκδοχή θέλει την ονομασία του Κορωπίου να προέρχεται από τοπωνύμιο κοντά στη Μονή Πεντέλης από όπου πιθανολογείται ότι ήρθαν στο Κορωπί μερικές οικογένειες γύρω στο 1600.


Το 1840 με βασιλικό διάταγμα ιδρύεται ο Δήμος Κρωπίας ο οποίος έχει τη διοικητική αρμοδιότητα για πολλές από τις γύρω περιοχές. Το 1912 το Κορωπί αναγνωρίζεται ως κοινότητα και το 1946 ως δήμος. Σήμερα η επίσημη ονομασία είναι «Δήμος Κρωπίας» ενώ στην καθομιλουμένη χρησιμοποιείται η ονομασία Κορωπί.
Πηγή: 
http://www.koropilib.gr/article_detail.asp?node_serial=001001001005&node_id=140&article_id=7
http://www.ancientgreece.gr/ancient-sites-greece/central-greece/attica/defence-sites-attica/item/12-akropoli-sfittou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου