Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Άνοιξη και Εποχιακές Αλλεργίες




Άνοιξη και Εποχιακές Αλλεργίες
Για αυτούς που υποφέρουν από αλλεργίες, ο ξηρός αέρας και η εκρηκτική εμφάνιση της ανοιξιάτικης γύρης ανοίγουν ένα πόλεμο στα μάτια, ο οποίος συνεχίζεται και το καλοκαίρι.
Ο  συνδυασμός του πάθους των λουλουδιών και των μυκήτων μαζί με το ανοσολογικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού συνθέτουν μια "συνταγή" για ασθενείς που ψάχνουν τη βοήθεια οφθαλμίατρου κάθε τέτοια εποχή. Η γύρη των λουλουδιών-φυτών και οι σπόροι των μυκήτων αρχίζουν μια αλλεργική αντίδραση, όταν κάνουν την εμφάνιση στη βλεννώδη επιφάνεια ματιών, μύτης και πνευμόνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, για εκείνους που έχουν προϋπάρχουσες αλλεργίες, ο κίνδυνος να αναπτύξουν εποχιακές αλλεργίες είναι μεγαλύτερος από κάποιον που δεν έχει άλλες αλλεργίες. Η γύρη των δέντρων τον Απρίλιο και Μάιο, τα αλλεργιογόνα από το γρασίδι τον Ιούνιο και Ιούλιο και η γύρη των αγριόχορτων τον Ιούλιο και Αύγουστο συνθέτουν μια σειρά 5 μηνών από αλλεργιογόνα που προσβάλλουν τα μάτια.
Η εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι η πιο συχνή οφθαλμική αλλεργία. Είναι μια μεγάλη κατηγορία από οφθαλμικές καταστάσεις που περιλαμβάνει φλεγμονή του επιπεφυκότα, με κνησμό-φαγούρα, δακρύρροια και ερυθρότητα των οφθαλμών.
Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα συχνά εμφανίζεται σε συνδυασμό με αλλεργική ρινίτιδα. Σχεδόν το 80-90 % των ασθενών, εάν ερωτηθούν σχολαστικά, θα αναφέρουν ότι έχουν, ταυτόχρονα με τη μύτη, ενοχλήματα και από τα μάτια. Από το υπόλοιπο 10-20% το αλλεργιογόνο δεν έχει μέγιστη δράση στα μάτια και γι' αυτό δεν προκαλεί συμπτώματα ή τα συμπτώματα είναι τόσο ήπια, που ο ασθενής έμαθε να ζει με αυτά.
Σχεδόν οι μισοί ασθενείς είναι παιδιά. Το 80% των ασθενών είναι κάτω των 30 ετών. Οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο και περισσότερο ο συνδυασμός και των δυο είναι αναγκαίος για την έναρξη των συμπτωμάτων.
Θεραπεία αλλεργικής επιπεφυκίτιδας
Η θεραπεία συνίσταται στη συχνή χρήση τεχνητών δακρύων, χρήση αντιισταμινικών κολλυρίων και κολλυρίων κορτιζόνης. Ανακούφιση προσφέρουν τα δροσερά επιθέματα στα βλέφαρα, ακόμη και το πλύσιμο με άφθονο κρύο νερό βρύσης.
Πρόληψη αλλεργικής επιπεφυκίτιδας
Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνήθως δεν είναι επικίνδυνη για τα μάτια, αλλά είναι πολύ ενοχλητική. Μετά την πρώτη προσβολή οι ασθενείς γνωρίζουν το πρόβλημα και προετοιμάζονται ξεκινώντας τη χρήση αντιισταμινικών κολλυρίων 1-2 εβδομάδες πριν τη συνήθη έναρξη των συμπτωμάτων, οπότε τα μάτια είναι καλυμμένα με φάρμακα προτού έρθουν σε επαφή με τα εποχιακά αντιγόνα και έτσι η αντίδραση μετριάζεται κατά πολύ ή και εξαλείφεται. Μπορεί να συνυπάρχει και με άλλες αλλεργικές αντιδράσεις, όπως η αλλεργική δερματίτιδα (έκζεμα), η αλλεργική ρινίτιδα. Μετά την πρώτη προσβολή, όπου θα μπει και η διάγνωση, μπορεί να προληφθεί και να ελεγχθεί έτσι ώστε να μη μας ταλαιπωρεί ιδιαίτερα.
Νέα των Μεσογείων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου