Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Γάλα ο φύλακας άγγελος των οστών




Φύλακας άγγελος των οστών
Οι... 206 λόγοι για τους οποίους πρέπει να καταναλώνουμε γάλα και γιατί είναι απαραίτητο στην εμμηνόπαυση
Από τον DR ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΠΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Το γάλα είναι η μοναδική τροφή που η φύση επέλεξε ως απαραίτητο εφόδιο για να στηρίξει όλα τα θηλαστικά στην πλέον ευαίσθητη νεογνική περίοδο της ζωής τους.
Μετά την εμμηνόπαυση, ωστόσο, οι απαιτήσεις σε γάλα, λόγω του ασβεστίου, αυξάνονται σπμαντικά. Καθώς ο γυναικείος οργανισμός βρίσκει δυσκολίες τόσο στην απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο όσο και στην εναπόθεση ασβεστίου στο οστούν.
Υπάρχουν 206 αιτίες να πίνουμε γάλα. Τόσα άλλωστε είναι τα οστά μας. Ενώ η οστεοπόρωση είναι πολύ κοινή πάθηση των οστών που είναι συνδεδεμένη με την ηλικία και το φύλο άν και οι άρρενες είναι πιο σπάνια θύματα της. Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από την απώλεια οστικής μάζας (ασβέστιο). Πρόκειται για φυσιολογική διαδικασία, συχνά μετά τα «-ήντα» με πολύ πιο πρόωρη εμφάνιση στις γυναίκες. Μειώνει τις αντοχές των οστών και εμφανίζονται κατάγματα, συχνότερα των οποίων στοχεύουν το ισχίο και το κάτω τριτημόριο του αντιβραχίου.
Στην ηλικία των 25-35 ετών ο άνθρωπος διαθέτει τα πιο ανθεκτικά οστά. Ο σκελετός αρχίζει να αποδυναμώνεται μετά από τη μέση ηλικία. Η φυσιολογική αυτή διαδικασία επιτείνεται δραματικά με την εμμηνόπαυση. Πρακτικά μετά τα 50-55 στις γυναίκες και 70-75 ατούς άνδρες. Στην αρχή η αποδόμηση είναι μεγάλη αλλά μετά την παρέλευση 5ετίας τα γεγονότα επιβραδύνονται, ενώ ουδέποτε μηδενίζονται.
Σε πρόσφατη βρετανική μελέτη διερευνήθηκε η σχέση κατανάλωσης γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων, κυρίως γιαούρτι, πριν από την ηλικία των 35 ετών με την οστική πυκνότητα του ισχίου (γοφού) και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μεσήλικων και ηλικιωμένων γυναικών.
Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα κατανάλωναν οι συγκεκριμένες γυναίκες τόσο «λιγότερα» ήταν τα σημάδια οστεοπόρωσης. Ευτυχώς τα τελευταία 20 χρόνια. το γάλα έχει απαλλαγεί από το «στίγμα» των λιπαρών συστατικών που το συνόδευαν.
Tο αποβουτυρωμένο γάλα (0% λιπαρά ή 1,5%) δεν επηρεάζει τη λιπαιμία του σώματος, ούτε τη χοληστερίνη. Ενώ η απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό δεν εμποδίζεται ουσιαστικά από την περιεκτικότητα σε λιπαρά του γάλακτος. Επίσης το γάλα είναι από τις πιο χρησιμοποιούμενες τροφές ακόμα και στα 6 γεύματα της ημέρας ως ρόφημα π.χ. το πρωί, με το σάντουιτς στις 10 π.μ., κρέμα μετά το φαγητό και γλυκό το βράδυ. Περιέργως, τα οστά βρέθηκαν «ισχυρότερα» όταν η κατανάλωση γάλακτος ήταν άφθονη μέχρι την ηλικία των 45 ετών, ενώ η εναπόθεση ασβεστίου στα οστά ήταν υποδεέστερη ανεξαρτήτως αν η άφθονη κατανάλωση ασβεστίου συνεχιζόταν και μετά τα 50.
Πρόσφατα πολλοί επιχειρούν να κάνουν μέτρηση της βιταμίνης D στο αίμα και ακολούθως να χορηγούν μεγάλες ποσότητες D από το στόμα. Η τακτική αυτή δεν ενδείκνυται, αλλά αν κάποιος επιθυμεί να πάρει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D, μπορεί να το επιτύχει με τον πλέον φυσικό και ακίνδυνο τρόπο, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες και καθημερινά από ψάρια, οστρακοειδή, πουλερικά, κρέας, όσπρια και ξηρούς καρπούς. ·
TV ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου