Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ !




Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι της μόδας όπως και οτιδήποτε έχει να κάνει με υγιεινή διατροφή» Αλλά τα βιολογικά δεν έχουν να κάνουν απλώς με μια τάση εποχής, αλλά με την ουσία της εποχής.
Σε ένα περιβάλλον τόσο τοξικό και βρώμικο, η απαλλαγμένη από χημικά διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υγεία μας. Τα βιολογικά προϊόντα διατροφής έχουν αποδειχτεί ότι είναι πιο θρεπτικά, άρα περισσότερο ωφέλιμα και απαλλαγμένα από επικίνδυνα χημικά. Τα προτιμάμε για τρία βασικά χαρακτηριστικά τους:
ΚΑΘΑΡΑ. Είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα, λιπάσματα και άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες, αφού η χρήση τους στη βιολογική γεωργία απαγορεύεται.
ΓΕΥΣΗ. Είναι πιο εύγευστα σε σύγκριση μετά συμβατικά.
ΜΥΡΩΔΙΑ. Έχουν την αυθεντική μυρωδιά των φρούτων και των λαχανικών.
ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ
ΤΟ ΣΗΜΑ. Το ειδικό σήμα πιστοποίησης είναι η εγγύηση πως το προϊόν ελέγχεται συνεχώς από τους οργανισμούς. Σήμερα υπάρχουν οκτώ οργανισμοί πιστοποίησης στην Ελλάδα. Αυτοί ελέγχουν παραγωγούς και επιχειρηματίες.
ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ. Στις βιολαϊκές αγορές, όταν αγοράζουμε προϊόντα χύμα, θα πρέπει να ζητάμε το έγγραφο πιστοποίησης από τους παραγωγούς, εάν θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι τα προϊόντα είναι βιολογικά.
ΤΟ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ. Όταν αγοράζουμε από τα καταστήματα που πωλούν αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα, ελέγχουμε πάντα αν διαθέτουν ειδικά αυτοκόλλητα σήματα πιστοποίησης από οργανισμούς. Έτσι οι καταναλωτές έχουν ακόμα μία εγγύηση για το ότι αγοράζουν βιολογικά προϊόντα και όχι "μαϊμού".
Η ΛΕΞΗ-ΚΑΕΙΔΙ. Στα βιολογικά προϊόντα εισαγωγής ελέγχουμε τα σήματα των ξένων οργανισμών που τα πιστοποιούν. Μία λέξη-κλειδί που υπάρχει στα περισσότερα είναι "bio".

TI ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Είναι ένα σύστημα διαχείρισης και παραγωγής αγροτικών προϊόντων που στηρίζεται σε φυσικές διεργασίες και ακολουθεί τρεις βασικές αρχές:
• Οι βιο-καλλιεργητές δεν χρησιμοποιούν ορμόνες, συνθετικά λιπάσματα και φάρμακα που επιταχύνουν την ανάπτυξη ίσως, όμως παράλληλα δημιουργούν ανισορροπίες στα φυτά και στο έδαφος.
•Κατά την ίδια χρονική περίοδο, καλλιεργούνται διαφορετικά είδη και ποικιλίες φυτών, εφαρμόζοντας έτσι τη μέθοδο της συγκαλλιέργειας, ώστε να διατηρείται και να αυξάνεται η βιο-ποικιλότητα του οικοσυστήματος.
• Οι βιο-καλλιεργητές "ξεκουράζουν" τη γη, είτε με αγραναπαύσεις είτε με εναλλαγές καλλιεργειών. Έτσι, αποφεύγονται τροφοπενίες, ασθένειες και η ανάπτυξη πληθυσμών βλαβερών εντόμων.


ΒΟΛΤΑ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ
Φανταστείτε να ψωνίζαμε φρούτα και λαχανικά, όσπρια και αυγά σε λαϊκές αγορές χωρίς σκουπίδια, χωρίς ακαταστασία, χωρίς φωνές … Και όμως, αυτή η λαϊκή αγορά δεν ανήκει σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά στην πραγματικότητα της χώρας μας,
Οι αγορές των βιο-καλλιεργητών ξεκίνησαν το 1994 με πρωτοβουλία των καταναλωτών, των βιο-καλλιεργητών και των δήμων που τις φιλοξενούν.
ΣΕ ΑΥΤΕΣ συμμετέχουν αποκλειστικά καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων διατροφής, τα οποία και διαθέτουν απευθείας στους καταναλωτές, χωρίς ενδιάμεσο κόστος. Με τον τρόπο αυτό βοηθούνται ιδίως οι μικροί παραγωγοί που δεν θα επιβίωναν αν διέθεταν τα προϊόντα τους μόνο στη χονδρική.
ΑΓΟΡΕΣ βιοκαλλιεργητών λειτουργούν στην Αττική, τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Κρήτη. Στις αγορές αυτές βρίσκουμε κυρίως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια και αυγά, ενώ αρκετοί παραγωγοί προσφέρουν και μεταποιημένα προϊόντα που οι ίδιοι παράγουν, όπως πολτό τομάτας, ελιές και ελαιόλαδο, κρασί, πετιμέζι, χυμό σταφύλι, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και αρτύματα. Τα προϊόντα πρέπει να συνοδεύονται από τα αντίστοιχα πιστοποιητικά συμμόρφωσης στη νομοθεσία για τη βιολογική γεωργία και οι καταναλωτές πρέπει να απαιτούν από τους παραγωγούς να τα έχουν σε εμφανές σημείο.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ των οικείων δήμων έως τώρα οι αγορές, ενώ οι συμμετέχοντες ακολουθούν τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των σωματείων τους. Ο κανονισμός αυτός προβλέπει τη συμπεριφορά των παραγωγών προς καταναλωτές, την τιμολόγηση των προϊόντων καθώς και την περιβαλλοντική διαχείριση της αγοράς. Για παράδειγμα, τον χώρο της αγοράς τον καθαρίζουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, αφήνοντας τον καθαρότερο από ό,τι τον βρήκαν, οι παραγωγοί δεν διαλαλούν την πραμάτεια τους και οι αγορές είναι σχετικά μικρές, ώστε να μην ενοχλούν τους καταναλωτές και τους κατοίκους της περιοχής.
ΕΠΙΣΗΣ, εφαρμόζεται η αρχή της ανακύκλωσης, αφού τα προϊόντα που δεν πουλήθηκαν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κομπόστ ή ως τροφή για τα ζώα των παραγωγών.

ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου