Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Τα μυστικά του τσεκάπ





Τα μυστικά του τσεκάπ
Τι πρέπει να γνωρίζουμε και τι να προσέξουμε ώστε τα αποτελέσματα του ετήσιου προληπτικού ιατρικού ελέγχου να μην είναι αναληθή

Από τον Δρ. ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΠΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

Το ετήσιο προληπτικό τσεκάπ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση μακροβιότητας κάθε ενηλίκου. Καθώς υπάρχουν πολλές «βουβές» παθήσεις, όπως διαβήτης, υπέρταση, υπερχοληστεριναιμία, που φθείρουν τον οργανισμό διατρέχοντας εντελώς ασυμπτωματικά, ενώ δεν πρέπει να διαφύγουν Ωστόσο προσερχόμενοι στον ετήσιο έλεγχο κάποιο πρωινό πρέπει να προσέχουμε παράγοντες και αιτίες που ενδέχεται να μας οδηγήσουν σε εργαστηριακά αποτελέσματα λίγο ή πολύ αναληθή.
Η πρόσφατη λήψη τροφής, π.χ., λιγότερο από 6 ώρες αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου, σιδήρου, ουρικού, τριγλυκεριδίων, κακής χοληστερίνης (LDL) και αλκαλικής φωσφατάσης. Γι' αυτό είναι απαραίτητη η ολονύκτια αποχή από τροφές και ποτά (πλην νερού), ώστε ο οργανισμός μετά από 12ωρη, περίπου, «νηστεία» να έχει την ευκαιρία να δείξει τις λειτουργικές του ικανότητες. Ορισμένοι επιχειρούν να πάρουν σκέτο καφέ για πρωινό πριν από την αιμοληψία, αγνοώντας ότι η καφεΐνη που υπάρχει στον καφέ, στο τσάι και στην coca-cola διεγείρει τα επινεφρίδια προκαλώντας αυξημένη έκκριση «διεγερτικών» ορμονών και αντανακλαστικά έχουμε αύξηση του σακχάρου του αίματος. Η καφεΐνη επίσης αυξάνει τη συγκέντρωση των λιπιδίων και ιδιαίτερα των ελεύθερων λιπαρών οξέων κατά 30% (!), ενώ το άτομο καταναλώνοντας έναν καφέ χωρίς ζάχαρη και λιπαρά ελπίζει ότι δεν «σαμποτάρει» τις προϋποθέσεις της εξέτασης.
Η λήψη οινοπνευματωδών ποτών, κατά το βράδυ της παραμονής της λήψης του αίματος, ενδέχεται να προκαλέσει άνοδο του σακχάρου και μέχρι 30θ%. Αυτό το φαινόμενο πρέπει να το γνωρίζουν όλοι οι παχύσαρκοι, υπερήλικοι, διαβητικοί τύπου 2, στους οποίους «επιτρέπεται» υπό συνήθεις συνθήκες να απολαμβάνουν 1 - 2 ποτηράκια κρασί ημερησίως. Ποτέ όμως την παραμονή του τσεκάπ.
Η νικοτίνη, δηλαδή το κάπνισμα το πρωί της εξέτασης πριν από τη λήψη του αίματος, αυξάνει τη συγκέντρωση του σακχάρου του αίματος. Η αύξηση αυτή της γλυκόζης μετά το κάπνισμα, ενός και μόνο τσιγάρου 15 λεπτά προ της αιμοληψίας, ενδέχεται να αυξήσει κατά 10mg/dl το σάκχαρο και η άνοδος αυτή να διατηρηθεί για πάνω από μία ώρα. Γενικά τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος είναι υψηλότερα σε καπνιστές απ' ό,τι σε μη καπνιστές, ενώ και η «δοκιμασία γλυκόζης», δηλαδή ή γνωστή μας «καμπύλη σακχάρου», επηρεάζεται στους καπνιστές. Η νικοτίνη αυξάνει κατά πολύ τις συγκεντρώσεις της αυξητικής ορμόνης.
Οι συγκεντρώσεις, ωστόσο, της ουρίας, της κρεατινίνης και του ουρικού οξέος είναι χαμηλότερες σε μανιώδεις καπνιστές,, όπως και οι συγκεντρώσεις , της πολύτιμης βιταμίνης Β12, φαινόμενο πολύ επιβαρυντικό για την υγεία των καπνιστών. Επίσης ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων αυξάνεται στους καπνιστές, δείγμα αντιρροπιστικής προσπάθειας του οργανισμού να αντιταχθεί στην έλλειψη οξυγόνου, καθώς οι πνεύμονες, λόγω χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και εμφυσήματος, αδυνατούν να επιτελέσουν την αποστολή τους.
Συμπερασματικά πρέπει να ενημερώνουμε τον μικροβιολόγο μας λεπτομερώς πότε καταναλώσαμε το τελευταίο μας δείπνο και από τι αποτελείτο αυτό.
Επίσης, αν παίρνουμε οποιοδήποτε φάρμακο ή διατροφικά συμπληρώματα. Ακόμα, όταν ο παθολόγος μάς  γράφει τις προληπτικές εξετάσεις να   , τον συμβουλευόμαστε για το είδος της διατροφής που πρέπει να ακολουθήσουμε τις 2-3 προηγούμενες πμέρες της εξέτασης. Και ποια φάρμακα μπορούμε να παίρνουμε μέχρι και 12 ώρες προ της αιμοληψίας.
 Αυτό το νυχτερινό 12ωρο (8 μ.μ. - 8 π.μ.) πλήρους «νηστείας» (πλην νερού) πρέπει γενικά να τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια, καθώς τα αποτελέσματα του τσεκάπ είναι «οδικός χάρτης» διαβίωσης. ·
TV ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου