Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Τα 9 + 2 «στοιχειωμένα» μέρη της Αττικής





Τα 9 +2 «στοιχειωμένα» μέρη της Αττικής

Οι παρακάτω θρύλοι ανατριχιάζουν και τους πιο ορθολογιστές κάνοντας τα μέρη τρομακτικά και άκρως… τουριστικά.


Η Αθήνα μπορεί να είναι γνωστή για την ιστορία της και τον κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής, όμως και εκείνη έχει τους δικούς της στοιχειωμένους θρύλους! Στοιχειωμένα σπίτια, μυστήρια σε σπηλιές, μαγνητικά πεδία και παράξενες εξαφανίσεις είναι κάποια από τα θέματα, που απασχολούν τα παρακάτω εννέα μέρη της Αττικής.
Μπορεί η θεματολογία τους να θυμίζει εύκολα στον καθένα εκπομπή του κ. Χαρδαβέλα, όμως κάνουν ακόμα και τους πιο ορθολογιστές να τρίβουν τα μάτια τους και να εξετάζουν το θέμα ξανά και ξανά. Όσο περνούν τα χρόνια, οι θρύλοι γιγαντώνονται και τα μέρη αυτά γίνονται τουριστικά αξιοθέατα ακόμα και για τους ίδιους τους κατοίκους Αττικής. Οι εξερευνήσεις στο άγνωστο συνεχίζονται και τα έσοδα των περιοχών ανεβαίνουν…
Ας γνωρίσουμε τα 9 πιο τρομακτικά μέρη της Αττικής:

Η σπηλιά του Νταβέλη


Στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πεντέλης, η σπηλιά του Νταβέλη –παλιό Ιερό του Πανός, Νυμφών και Αμώνων, αποτελεί το πιο «στοιχειωμένο» μέρος της Αττικής. Παράξενα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα, έντονη μυρωδιά όζοντος, ξαφνικοί ανεμοστρόβιλοι και ανεξήγητες μετατοπίσεις σημαδιών στο τοίχωμά του, θεάσεις φαντασμάτων αλλά και ιπτάμενων αντικειμένων παρατηρούνται εδώ, λένε. Ο μύθος λέει πως η σπηλιά συνδέεται με μυστικές υπόγειες στοές, που φτάνουν ως το κέντρο της Αθήνας, αποτέλεσμα έρευνας των λεγόμενων ερευνητών της «κούφιας γης».  Εδώ φημολογείται πως κρύφτηκε ο γνωστός λήσταρχος Νταβέλης, ο οποίος είχε κρύψει εδώ τον θησαυρό του, ενώ είχε λειτουργήσει και ως βάση του ΝΑΤΟ. Τελετές μαύρης μαγείας, που λάμβαναν μέρος σε παλαιότερες δεκαετίες, απλώς ανέβασαν το hype της σπηλιάς, που αποτελεί ακόμη και σήμερα το ύψιστο «urban μυστικό» της Αττικής. 

Το Μέγαρο και ο Πύργος της Δουκίσσης Πλακεντίας


Η παράξενη ιστορία της όντως εκκεντρικής Δουκίσσης Πλακεντίας – κατά κόσμον Σοφί ντε Μαρμπουά Λεμπρέν – ήταν αρκετή για να τροφοδοτήσει θρύλους, που καλά διατηρούνται ως σήμερα. Η γνωστή φιλελληνίδα, όταν έφτασε στην Αθήνα για να ζήσει μόνιμα μαζί με την κόρη της, έχτισε πολλά σπίτια, μεταξύ αυτών και τον συγκεκριμένο επιβλητικό Πύργο, το «Καστέλλο της Ροδοδάφνης», που η ίδια δεν πρόλαβε ποτέ να δει ολοκληρωμένο. Όλα ξεκίνησαν όταν πέθανε η κόρη της: Ο πόνος της ήταν τέτοιος, που την ταρίχευσε και την κράτησε στο σπίτι της στην οδό Πειραιώς. Όταν όμως το σπίτι κάηκε και μαζί με αυτό και η σωρός της κόρης της, η Δούκισσα κλείστηκε στο μέγαρο, που έχτισε στα Ιλίσια (σημερινό Βυζαντινό Μουσείο) και λέγεται πως έγινε δύστροπη και αντικοινωνική σε ακραίο βαθμό.
Κάπως έτσι ξεκίνησαν και οι θρύλοι που περιβάλλουν εκείνη και τους πύργους της: Λένε πως πραγματοποιούσε μυστηριώδη συμπόσια, διατηρούσε σχέσεις με λήσταρχους της εποχής και είχε ασπαστεί τον σατανισμό. Έχει εξακριβωθεί μάλιστα η ιστορία για την απαγωγή της από λήσταρχους, ενώ την έσωσαν οι κάτοικοι του Χαλανδρίου, γι’ αυτό και η περιοχή φέρει το όνομά της.

Οι ανηφόρες της Πεντέλης


Η Πεντέλη αποκτά επάξια τον τίτλο του πιο μυστηριώδους βουνού της Αττικής, καθώς περιβάλλεται από την φήμη των παράξενων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναφέρει ανά τις δεκαετίες την εμφάνιση φωτεινών σημείων και θορύβων, ενώ υπάρχει και το ιδιαίτερα παράξενο φαινόμενο της «αρνητικής κλίσης».
Στις ανηφόρες της Πεντέλης, έχουν παρατηρηθεί σταματημένα αυτοκίνητα να κυλούν προς τα πάνω, παρά την κλίση της πλαγιάς. Το πέπλο μυστηρίου της Πεντέλης υπάρχει από την αρχαιότητα ακόμη, καθώς ισχυρίζονταν πως το πεντελικό μάρμαρο διαθέτει «ιερές» ιδιότητες, γι’ αυτό και δεν κάθεται ποτέ πάνω στον Παρθενώνα πουλί. Τέλος, διαδεδομένος ακόμη και σήμερα είναι ο μύθος των Βριλ, του αρχαίου υποχθόνιου λαού, που κατοικούσε εκεί και έδωσε το όνομά του στα Βριλήσσια.

Οι αμερικανικές βάσεις της Νέας Μάκρης


Εκατέρωθεν του ίδιου μυστηριώδους βουνού της Αττικής, από την δεκαετία του ΄50 ως τις αρχές του ’90 λειτουργούσαν δύο βάσεις του αμερικανικού ναυτικού. Κάποιες από τις εγκαταστάσεις σήμερα είναι εγκαταλελειμμένες, ενώ κάποιες άλλες μεταμορφώθηκαν στο Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης. Ο αστικός θρύλος αναφέρει πως οι Αμερικανοί δημιούργησαν έναν υπόγειο ηλεκτρομαγνητικό δίαυλο μεταξύ Μεσογείου και ΗΠΑ.

Οι υπόγειες στοές της Αθήνας


Οι φίλοι των «υπόγειων» θεωριών γνωρίζουν πολύ καλά την φήμη για ύπαρξη εκτενούς δικτύου υπόγειων και αλληλοσυνδεόμενων στοών κάτω από το έδαφος της κεντρικής Αθήνας. Από τον Λυκαβηττό μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και από τη Μητρόπολη μέχρι του Φιλοπάππου, οι στοές της πόλης λέγεται πως μπορούν να προσεγγιστούν από τρεις βασικές εισόδους: Μία στη λεγόμενη «φυλακή του Σωκράτη» στη σκιά της Ακρόπολης, που όμως είναι κλειδωμένη με σιδερένια κάγκελα, άλλη μία στη ρωσική εκκλησία της οδού Φιλελλήνων στην Πλάκα και άλλη μία πίσω από το πέταλο του Καλλιμάρμαρου.

Ο Ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος


Ο ναός της Αρτέμιδος στο Μετς ήταν, σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, ένας από τους πιο μεγαλοπρεπείς και όμορφους ναούς της Αθήνας, σχεδιασμένος από τον Καλλικράτη. Εκεί οι Αθηναίοι τελούσαν το τάμα τους στη θεά για τη νίκη στη Μάχη του Μαραθώνα, ενώ στην ίδια περιοχή, στον λόφο του Αρδηττού, τελούνταν και τα Μικρά Ελευσίνια Μυστήρια, γεγονός που προσδίδει στην γειτονιά μια απόκοσμη αύρα.
Ο αστικός θρύλος, όμως, ξεκίνησε όταν με τις πέτρες από τα ερείπια του ναού, χτίστηκαν κάποια σπίτια στην γειτονιά. Λέγεται λοιπόν πως μια ηλικιωμένη γυναίκα με ένα αναμμένο κερί στο χέρι, γυρνά τα βράδια στην περιοχή και προειδοποιεί τους περαστικούς πως η περιοχή είναι καταραμένη εξαιτίας της βεβήλωσης.

Η Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά


Ο Αιγύπτιώτης επιχειρηματίας Ν. Καζούλης έχτισε τον συγκεκριμένο πύργο γύρω στα 1910, αλλά κατά την Κατοχή, το κτίριο μετατράπηκε σε φρουραρχείο των Ες-Ες. Μάλιστα, πολλοί αντιστασιακοί βασανίστηκαν στα υπόγεια της βίλας, θανατώθηκαν βίαια και θάφτηκαν στον κήπο της. Γι’ αυτό και λέγεται πως τις εγκαταστάσεις της αναπαλαιωμένης σήμερα βίλας, που στεγάζει υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, περιβάλλει μια «σκοτεινή ενέργεια» από τα άσχημα γεγονότα, τα οποία σφράγισαν την ιστορία της.

Το Ξενοδοχείο Ξενία
 

Γνωστό και ως Σανατόριο της Πάρνηθας, αυτό το εγκαταλελειμμένο σήμερα κτίριο θεωρείται ο «παράδεισος» των εγχώριων κυνηγών φαντασμάτων. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, «τα ευρήματα στο Ξενία είναι συγκλονιστικά. Έχουμε καταγράψει μια φωνή να λέει “τα χρόνια”. Ο θρύλος λέει πως από τον τρίτο όροφο του Ξενία, όταν ήταν ακόμα σανατόριο, έπεσε και σκοτώθηκε ένα παιδάκι – ατύχημα ή αυτοκτονία, δεν ξέρουμε. Κατά σύμπτωση, η φωνή που καταγράψαμε στον τρίτο όροφο είναι ξεκάθαρα παιδική». Το κτίριο εγκαταλείφθηκε την δεκαετία του ’80, αλλά έμειναν στα κουφάρια των ορόφων του περίεργα συνθήματα στους τοίχους των σκοτεινών διαδρόμων, όπου λέγεται πως παρατηρούνται απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας.

Νοσηλευτικό Ίδρυμα Εμπορικού Ναυτικού στα Μελίσσια


Το ΝΙΕΝ αποκαλείται και «νοσοκομείο φάντασμα», κάτι που δεν αναφέρεται μόνο στην εγκατάλειψή του από την δεκαετία του ’70 ως σήμερα. Το παλιό ναυτικό νοσοκομείο – που θα μπορούσε να αποτελεί μουσείο – σήμερα συνοδεύεται από τη φήμη σατανιστικών τελετών και κυνηγιών φαντασμάτων. Λέγεται πως αν επισκεφθεί κανείς το αφύλαχτο αυτό μνημείο, θα βρει από παλιές ξύλινες κασέλες μέχρι κρεμάλες, αλλά και πρόχειρες εγκαταστάσεις διαμονής αστέγων. Αξίζει να αναφερθεί πως η πρόσβαση στο κτίριο δεν είναι ασφαλής, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.

Και αν δεν ανατριχιάσατε ακόμη, ήρθε η ώρα να κάνουμε μια περιήγηση και σε δύο άλλα στοιχειωμένα μέρη της Αττικής! Μέρη που μπορεί ο καθένας ανά πάσα στιγμή να επισκεφθεί και να βιώσει τον τρόμο του μεταφυσικού, να ρέει στις φλέβες του. Όσοι είναι αρκετά τολμηροί, θα το ανακαλύψουν και από μόνοι τους!

Νεκροταφείο στην Πολιτεία


Στο νεκροταφείο αυτό, αν τύχει να περάσετε μετά τα μεσάνυχτα, σίγουρα θα ακούσετε το κλάμα ενός κοριτσιού, που κλαίει γοερά και με τρομερό παράπονο. Κανείς ποτέ δεν το έχει δει, αλλά πολλοί έχουν ακούσει το κλάμα του!

Οδός Άγρας 22, Καλλιμάρμαρο


Ένα νεοκλασικό κτίριο, ακατοίκητο, στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο ανυποψίαστοι περαστικοί έχουν παρατηρήσει πολλές φορές φιγούρες και κίνηση μέσα, όταν επικρατεί σκοτάδι στο εσωτερικό του! Μάλιστα μια πρόσφατη μαρτυρία, εξομολογείται, πως είδε μια ηλικιωμένη γυναίκα μέσα, με άσπρα μάτια! Ποια να είναι η ιστορία πίσω από όλο αυτό;

Όλα αυτά τα «στοιχειωμένα» μέρη της Αττικής συνεχίζουν να προκαλούν τόσο τη φαντασία όσο και την εξερεύνηση από τους ντόπιους. Μία βόλτα αρκεί για να μεταφερθείς και εσύ στο πνεύμα. Δε πιστεύω να φοβήθηκες… 

Από άρθρο της Αργυρώ Ντόκα στο Κλικ http://www.klik.gr/gr/el/travel/i-spooky-pleura-tis-athinas-ta-9-stoixeiomena-meri-tis-proteuousas-/  και από άρθρο στο ιστολόγιο http://newsbee.gr/5-stoixeiomena-meri-stin-athina/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου