Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Η... σημασία της Ναζαρέτ





Η... σημασία της Ναζαρέτ
Η πόλη ταυ Ιησού δείχνει την αγιογραφική καταγωγή της
Η ΝΑΖΑΡΕΤ, η πόλη του Ιησού Χριστού και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σήμερα σε λίγα σημεία της δείχνει την αγιογραφική καταγωγή της.
Κτισμένη σε απόσταση 180 χλμ. βορείως των Ιεροσολύμων είναι κοντά στο όρος Θαβώρ, της Μεταμορφώσεως, ενώ λιμάνι της είναι η Χάιφα.
Σήμερα, είναι μία σύγχρονη πόλη 100.000 περίπου κατοίκων, χωρισμένη σε δύο δήμους και αντίστοιχα σε δυο κοινότητες. Η μεγαλύτερη είναι των Αράβων, με 60.000 κατοίκους, και η μικρότερη των Ισραηλινών, με 40.000 κατοίκους.
Κι όμως για τους χριστιανούς η Ναζαρέτ της Γαλιλαίας είναι πολύ σημαντική πόλη. Εκεί ζούσαν ο Ιωσήφ και η Μαρία κι εκεί μεγάλωσε κι έζησε ο Ιησούς, έως τα 30 τον χρόνια. Γι' αυτό πήρε και τα ονόματα Ναζωραίος και Γαλιλαίος, η δε εκεί ζωή του είχε προβλεφθεί από πολλούς προφήτες. Βέβαια, η Ναζαρέτ συνδέεται με τη γενέθλια πόλη του Ιησού, τη Βηθλεέμ, η οποία βρίσκεται στην Ιουδαία και μόνο 15 χλμ. μακριά από την Ιερουσαλήμ.


Όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, επί Καίσαρος Αυγούστου, έγινε απογραφή κι έπρεπε ο καθένας να βρεθεί στην «ιδίαν πόλιν», γι' αυτό και ο Ιωσήφ, καταγόμενος από το γένος του Δαυίδ, πήρε την έγκυο μνηστή του Μαριάμ κι ανέβηκαν στη Βηθλεέμ. Αφού γεννήθηκε ο Ιησούς, ο Ιωσήφ και η Παναγία πήγαν στα Ιεροσόλυμα και συνάντησαν το δίκαιο Συμεών, ο οποίος παίρνοντας στην αγκαλιά του τον Ιησού ευχαρίστησε το Θεό και είπε το γνωστό «νυν απολύεις τον δούλον σου Δέσποτα»... Όταν ετέλεσαν όλα όσα έπρεπε, ο Ιωσήφ, η Μαρία και ο Ιησούς επέστρεψαν στη Ναζαρέτ, όπως δε γράφει ο Λουκάς «το παιδίον ηύξανε και εκραταιούτο Πνεύματι, πληρούμε-νον σοφίας και χάρις Θεού ην επ' αυτό».
Οι κάτοικοι
Ένα χαρακτηριστικό που αναφέρεται από τον αγαπημένο μαθητή του Ιησού και Ευαγγελιστή Ιωάννη είναι πως οι κάτοικοι της Ναζαρέτ δεν είχαν καλό όνομα.
Όταν ο Φίλιππος συνάντησε τον Ναθαναήλ και του είπε πως βρήκε τον Ιησού τον Ναζωραίο, τον Μεσσία για τον οποίο έχουν γράψει ο Μωυσής και οι Προφήτες, ψυχρά ο φίλος του σχολίασε: «αν είναι δυνατό να προέλθει κάτι καλό από τη Ναζαρέτ»... Αλλά και ο ίδιος ο Κύριος δεν έγινε δεκτός από τους συμπολίτες του, που τον αντιμετώπισαν με περιφρόνηση και προσπάθησαν βιαίως να τον διώξουν από τη Ναζαρέτ.
Γι' αυτό και είπε πως «κανένας Προφήτης δεν είναι δεκτός στην πατρίδα του», αναφέροντας μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα από τη Γραφή.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου