Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Dr ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ : Εξάψεις με αιτία...





Εξάψεις με αιτία...
Πού οφείλεται το αίσθημα θερμότητας που αρχίζει από το κεφάλι και διαπερνά κατά κύματα όλο το σώμα
Από τον Dr ΣΤΕΦΑΝΟ   ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Η ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ στη ζωή της γυναίκας είναι η κλιμακτήριος. Η μετάβαση από την αναπαραγωγική ηλικία στην εμμηνόπαυση. Στη φάση αυτή, εκτός των άλλων, εμφανίζονται ψυχογενή και ψυχοσωματικά ενοχλήματα (κατάθλιψη, ψυχρότητα), αϋπνία αλλά και εξάψεις και υπεριδρωσία. Το σύνολο αυτών των συμπτωμάτων αποδίδονται στο «κλιμακτηριακό σύνδρομο».  
«Κλιμακτήριος» ορίζεται ο χρόνος της φυσιολογικής και προοδευτικής έκπτωσης της λειτουργίας των ωοθηκών, η οποία συνολικά ενδέχεται να διαρκέσει γύρω στα 16 έτη. Αρχίζει από την ηλικία των 40 - 45 ετών και λήγει μετά τα 55.
Η έναρξη και η διάρκεια των συμπτωμάτων εξαρτάται από κληρονομικούς και προσωπικούς παράγοντες, π.χ. κάπνισμα και γενική υγεία, όσο και από περιβαλλοντικούς (ποιότητα και ποσότητα διατροφής). Η κλιμακτήριος επηρεάζει περισσότερο την ποιότητα της ζωής, παρά την «ποσότητα» της.
Οι γυναίκες στην περίοδο αυτή παραπονιούνται για αδικαιολόγητα εύκολη κόπωση, περιόδους αϋπνίας, μειωμένο libido, χαρακτηριστική αγγειοκινητική αστάθεια, ξαφνικές εξάψεις που συνοδεύονται από ολιγόλεπτη υπεριδρωσία.
Οι εξάψεις είναι φαινόμενο αρρύθμιστης, αδικαιολόγητης και ενοχλητικότατης αγγειοδιαστολής από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Αν και τις περισσότερες φορές περιγράφεται ως αίσθημα θερμότητας που αρχίζει από το κεφάλι, τον λαιμό και διαπερνά κατά κύματα όλο το σώμα.
Αυτό λύεται ύστερα από λίγα λεπτά από υπεριδρωσία και αίσθημα ψυχρού ρίγους, που περιλαμβάνει όλο το σώμα, αν και συνειδητοποιείται εντονότατα στο κεφάλι, στον λαιμό και στο πάνω μέρος του στήθους.
Αν οι εξάψεις εμφανίζονται τη νύχτα, που είναι και συχνότερες, η γυναίκα αναγκάζεται να αλλάξει νυχτικό και μαξιλάρι επειδή είναι μουσκεμένα.
Μολονότι οι εξάψεις εμφανίζονται κυρίως κατά την εμμηνοπαυσιακή περίοδο, ενδέχεται να αρχίζουν και κατά την περιεμμηνοπαυσιακή. Ωστόσο, ο ακριβής μηχανισμός των συμπτωμάτων δεν είναι γνωστός, η ελάττωση όμως των οιστρογόνων στον οργανισμό και κυρίως στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα φαίνεται η κύρια αιτία.                                   ,
Όσο και αν φαίνεται δυσεξήγητο, τα «κύτταρά-στόχος» των οιστρογόνων είναι ο εγκέφαλος και απρογραμμάτιστες αυξομειώσεις των γεννητικών αυτών ορμονών προκαλούν αγγειοκινητικά φαινόμενα, δηλαδή αγγειοδιαστολές που προκαλούν ερυθρότητα στο πρόσωπο ή αγγειοσυσπάσεις που ακολουθούν την ωχρότητα.
Η αντιμετώπιση των εξάψεων απαιτεί κυρίως ορμονική θεραπεία, με φάρμακα. Είναι αποτελεσματική αλλά τα φάρμακα είναι πανίσχυρες ορμόνες. Έτσι η απόφαση δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή. Απαιτούνται πολλές ορμονολογικές εξετάσεις πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Μετά τη λήψη του ιστορικού, όπου διερευνάται επισταμένως η πιθανότητα εμφάνισης κακοήθους επεξεργασίας στη μητέρα και τις αδελφές, και μετά την πλήρη πληροφόρηση της ασθενούς για πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων, αποφασίζεται η θεραπευτική γραμμή. 
TV ΕΘΝΟΣ/ΥΓΕΙΑ·

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου