Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΠΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο εφιάλτης της οστεοαρθρίτιδας




Ο εφιάλτης της οστεοαρθρίτιδας
Πώς να αντιμετωπίσετε τη συχνή νόσο που προκαλεί έντονους πόνους. Ανάπαυση και..· γιόγκα τα «μυστικά»
Από τον Δρ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΠΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Υπολογίζεται ότι το 30% των ατόμων μεταξύ 45-60 ετών παρουσιάζει προβλήματα δυσκινησίας, ενώ το 70% μετά τα 80 πάσχει από αναπηρίες κινητικού τύπου. Από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη ένα μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων αρχίζουν να δεινοπαθούν. Αιτία η χρόνια εκφυλιστική αρθρίτιδα που ενεργοποιείται τους ψυχρούς και υγρούς μήνες. Περιέργως, η συχνότερη μορφή αυτής της συχνότερης αναπηρικής νόσου είναι αγνώστου αιτιολογίας, γι' αυτό και καλείται ιδιοπαθής. Παραμορφώνει τις αρθρώσεις και δημιουργεί επώδυνα προβλήματα στους πάσχοντες. Υπάρχουν και άλλες μορφές αρθρίτιδας όπως η ουρική, η μετατραυματική, η αγκυλωτική, η ρευματοειδής. Αυτές έχουν εξειδικευμένη φαρμακευτική  αντιμετώπιση.
Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο πόνος, το πρήξιμο, και η δυσκαμψία στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα τον περιορισμό των κινήσεων. Στους ηλικιωμένους η εκφυλιστική αρθροπάθεια του ισχίου είναι συχνότερη στους άνδρες. Επίσης η οστεοαρθρίτιδα προσβάλλει μία ή κάποιες αρθρώσεις.
Ο πόνος, που είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα, περιγράφεται σαν βαθύς, εντοπιζόμενος στην προσβλημένη άρθρωση. Ο πόνος επιτείνεται ιδιαίτερα με τη φόρτιση ή την κίνηση ενώ υποχωρεί με την ανάπαυση.
Χαρακτηριστική είναι επίσης η εμφάνιση του πόνου με την έγερση, μετά από 1-2 ώρες συνεχές κάθισμα στο γραφείο ή το αυτοκίνητο. Τότε τα συμπτώματα αναζωπυρώνονται, αλλά συνήθως διαρκούν για λιγότερο από 15 λεπτά.
Αν ο πόνος σάς αναγκάζει σε ακινησία, καθίστε στηρίζοντας την πλάτη σας για πέντε μόνο λεπτά. Όταν σηκωθείτε, θα ανακαλύψετε ότι το πρόβλημα έχει υποχωρήσει κατά 70-80%.
Ο πόνος της μέσης-οσφυαλγία-μειώνεται όταν αποσυμπιεστούν οι νευρικές ίνες που περνούν μέσα από τις οπές που δημιουργούν οι σπόνδυλοι στα πλάγια της σπονδυλικής στήλης. Παρά τα προβλήματα που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα και παρά την «εκνευριστική» συχνότητα της, δεν υπάρχουν ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις, διαγνωστικές, για την πάθηση. Η αντιμετώπιση αυτής της τόσο συχνής πάθησης είναι μόνο συμπτωματική. Αντιμετωπίζουμε τον πόνο και τη δυσκινησία προσωρινά. Η συστηματική χορήγηση κορτιζόνης είχε δοκιμαστεί, αλλά απέτυχε. Ωστόσο περιαρθρικές ή ενδοαρθρικές εγχύσεις επιχειρούνται για αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων. Είναι όμως ανώφελες και επικίνδυνες για μακροχρόνια αντιμετώπιση.
Η φαρμακευτική αγωγή είναι συμπτωματική και στοχεύει στην εξάλειψη του πόνου, ωστόσο ο τρόπος αντιμετώπισης του ποικίλλει. Άλλοι συνιστούν έναν συνδυασμό ασκήσεων, της ζέστης (θερμοφόρες), του πάγου (παγοκύστες, διπλωμένες με πανιά), ανάπαυση για μερικά 24ωρα και φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα (ασπιρίνη - παρακεταμόλη) ή τα νεότερα αντιφλεγμονώδη. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το πιο σημαντικό κομμάτι της θεραπείας είναι οι ασκήσεις, οι οποίες ωστόσο πρέπει να ενταχθούν σε ένα καθημερινό και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα άσκησης που ακολουθείται μετά από ανάπαυση.
Πρόσφατα έχουν καθιερωθεί και ασκήσεις γιόγκα. Αυτές συνοδεύονται από έναν υγιεινό τρόπο ζωής καθώς και από μια «φιλοσοφική θεώρηση» των προβλημάτων που συνοδεύουν την 3η ή 4η ηλικία.
Ωστόσο, επιστήμονες που αντιμετώπιζαν την πάθηση επί 3-6 μήνες μόνο με ασκήσεις γιόγκα διαπίστωσαν ότι οι υπερήλικες αυτοί δεν χρειάζονταν την ίδια ποσότητα φαρμάκων για να αντιμετωπίσουν τους πόνους, όπως ήθελαν πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία με ασκήσεις γιόγκα.  
ΤV ΕΘΝΟΣ/ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου