Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Dr. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚAΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ : «Ασπίδα» οι ξηροί καρποί





«Ασπίδα» οι ξηροί καρποί
Καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, φουντούκια, φιστίκια κ.ά. συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών κινδύνων...
Από τον Dr. ΣΤΕΦΑΝΟ ΚAΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Πριν από μερικές δεκαετίες οι γαλακτοβιομηχανίες, προσπαθώντας να ανταγωνιστούν τις βιολογικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος, πρόσεξαν ότι μόνο το μητρικό ανθρώπινο γάλα ήταν εξαιρετικά πλούσιο σε Ω3 λιπαρά. Η ερώτηση ήταν εύλογη. Ποιος είναι ο λόγος που η φύση με ιδιαίτερη επιμέλεια εμπλουτίζει το ανθρώπινο μητρικό γάλα με Ω3;
Ο άνθρωπος είναι το τελειότερο ον στη γη. Μια βιολογική οντότητα επακριβούς επιλεκτικής επεξεργασίας 6.000.000 ετών. Άρα ανάλογη μέριμνα τηρήθηκε για την παρασκευή της καταλληλότερης υποστηρικτικής τροφής του, στα σημαντικότερα πρώτα χρόνια της επιβίωσης του, δηλ. το μητρικό γάλα. Ο άνθρωπος είναι «φτιαγμένος» από τροφές. Αρά, οι ποιοτικές και ποσοτικές αναλογίες τους αντικατοπτρίζονται απόλυτα στα λειτουργικά χαρακτηριστικά του. Στα νηπιακά χρόνια τα πάντα θεμελιώνονται. Ταυτόχρονα ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων του αποκτά ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ιδιαίτερα των εγκεφαλικών. Οι κυτταρικές μεμβράνες αυτών είναι πλουσιότατες σε Ω3. Η ζωή γεννήθηκε στη θάλασσα και εξελίχθηκε στις παραλίες, ενώ αργότερα προχώρησε στην ενδοχώρα. Η μετεξέλιξη συνεχίστηκε, καθώς οι ξηροί καρποί των δασών (καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους, κουκουνόσποροι, φιστίκια, φουντούκια, κάστανα) «ανέλαβαν» να καλύπτουν επαρκώς τις προμήθειες για Ω3. Σήμερα, όλα τα βρεφικά γάλατα (και τροφές) είναι εμπλουτισμένες με Ω3. Όλοι οι ξηροί καρποί, επίσης, είναι πλούσιοι σε αμινοξέα και πρωτεΐνες, όχι σε ποσότητες ανάλογες των ιχθύων, αλλά σε συγκριτικά ικανοποιητικές ποσότητες.
Όλα τα είδη των ξηρών καρπών κρατούν δεσπόζουσα σημασία στη σύγχρονη διατροφή. Οι πρωτεΐνες τους περιέχουν ένα εξαιρετικά ωφέλιμο αμινοξύ την αργινίνη. Η αργινίνη είναι απαραίτητη για να παραχθεί στον οργανισμό το μονοξείδιο του αζώτου. Ένα μεταβολικό παράγωγο απαραίτητο για τη διαστολή των αρτηριών. Η διαστολή αυτή εξασφαλίζει την ικανοποιητική διεύρυνση των αρτηριών, όταν αυτές πρέπει να επιτύχουν μεγάλες αιματικές ροές π.χ. κατά τη στύση. Οι ζωικές πρωτεΐνες είναι αναντικατάστατες από τις φυτικές. Ωστόσο, αν 3-4 διαφορετικές φυτικές λαμβάνονται ταυτοχρόνως σε ένα γεύμα π.χ. ρύζι με αρακά και καρότα, τότε το τελικό μείγμα των αμινοξέων στο πιάτο μας μπορεί να αντικαταστήσει ένα γεύμα με ζωικής προέλευσης λευκώματα.
Σε όλα τα είδη των ξηρών καρπών περιέχονται φλαβονοειδή, που βοηθούν στη μείωση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό και έτσι συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών κινδύνων αλλά ακόμα και καρκίνων. Οι «ελεύθερες ρίζες» πρακτικά λειτουργούν ως τα πλέον θανατηφόρα βόλια που κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στο αίμα μας, για αυτό κάθε προληπτικό μέτρο ή τροφές είναι εξαιρετικά χρήσιμες και προστατευτικές. Παράλληλα οι πολλαπλά ωφέλιμες φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, ενώ η βιταμίνη Ε, που είναι αρκετή μέσα στα καρύδια και τα αμύγδαλα, προστατεύει την καρδιά και αποτελεί ασπίδα κατά του καρκίνου, και διατηρεί το δέρμα νεανικό. Ταυτόχρονα, τα Ω3 είναι το ιδανικό «φάρμακο» κατά των τριγλυκεριδίων.
Ωστόσο, ουδέν καλό αμιγές κακού. Έτσι οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι θερμίδες γύρω στις 900 σε κάθε 100 γρ. στα καρύδια και γύρω στις 800 στα αμύγδαλα και τα φουντούκια. Τα κάσιους περιέχουν 650 θερμ. στα 100 γραμ. και τα φιστίκια Αιγίνης 850. Προσέχουμε επίσης το προστιθέμενο αλάτι τους. Είναι πολύ πλούσιο, γι' αυτό καλύτερα να τους καταναλώνουμε ανάλατους.
ΤV ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου