Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

«Τα ποσοστά επιτυχίας στην προσπάθεια ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση κυμαίνονται στο 47% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 38 ετών», σημειώνει ο Μαιευτήρας-Χειρουργός - Γυναικολόγος Χάρης Χ. Χηνιάδης, ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και τη Λαπαροσκόπηση.





ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
Μία στις δύο

Όλο και περισσότερα ζευγάρια προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική. Για τις γυναίκες ως τα 38 το ποσοστό επιτυχίας πλησιάζει το 50%.

Από τη Χρύσα Κλειτσιώτη

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ζητήσει ένα ζευγάρι βοήθεια από ειδικό γυναικολόγο, κ. Χηνιάδη, και ποια διαδικασία ακολουθείται στην εξωσωματική γονιμοποίηση; 

Με τον όρο «Εξωσωματική Γονιμοποίηση» ουσιαστικά αναφερόμαστε σε μία μόνο από τις μεθόδους που μπορούν να βοηθήσουν ένα ζευγάρι με πρόβλημα υπογονιμότητας. Ο σωστός όρος είναι «Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» και καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα «θεραπειών», όπως η σπερματέγχυση, η πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας και φυσικά η εξωσωματική. Με την τελευταία εννοούμε τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο σε τεχνητό περιβάλλον και όχι μέσα στο σώμα της γυναίκας.
Σε φυσιολογικές συνθήκες, ένα ζευγάρι που προσπαθεί να τεκνοποιήσει πρέπει να τα καταφέρει σε ένα διάστημα 12 μηνών. Όταν βέβαια μιλάμε για συνειδητή προσπάθεια, εννοούμε ότι και οι δύο σύντροφοι γνωρίζουν πόσο συχνά και, κυρίως, σε ποιο σημείο του κύκλου της γυναίκας πρέπει να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις. Όταν το ζευγάρι αποφασίσει να τεκνοποιήσει με εξωσωματική γονιμοποίηση, απευθύνεται σε ειδικό γυναικολόγο, ο οποίος παίρνει λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και από τους δύο, τους οποίους επίσης καλό θα ήταν να εξετάσει και κλινικά. Απαραίτητα είναι για τη γυναίκα ένα υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων, ορμονικός έλεγχος και έλεγχος διαβατότητας των σαλπίγγων (σαλπιγγογραφία). Ανάλογα με το υπάρχον πρόβλημα και την κρίση του ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει τη διενέργεια λαπαροσκόπησης ή/ και υστεροσκόπησης. Επίσης, πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί η ποιότητα του σπέρματος του άντρα.
Αφού συλλεχθούν όλες οι πληροφορίες και ο ειδικός καταλήξει στην αναγκαιότητα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καταστρώνεται το λεγόμενο πρωτόκολλο θεραπείας. Έτσι, την προκαθορισμένη μέρα του κύκλου ξεκινά μια θεραπεία με μία ή και περισσότερες ορμόνες, που αποσκοπεί στη διέγερση των ωοθηκών, έτσι ώστε να αναπτύξουν πολλά ωοθυλάκια και όχι μονάχα ένα, όπως γίνεται συνήθως σε έναν φυσιολογικό κύκλο. Με τις ίδιες ορμόνες προετοιμάζουμε και το ενδομήτριο να δεχτεί τα μελλοντικά έμβρυα. Τα ωάρια γονιμοποιούνται σε ένα ποσοστό γύρω στο 66%. Οποιοδήποτε νούμερο πλησιάζει ή και ξεπερνά τον αριθμό αυτό είναι ικανοποιητικό. Ρόλο παίζει η ποιότητα του σπέρματος και των ωαρίων.
Η εμβρυομεταφορά γίνεται συνήθως τη δεύτερη ή τρίτη μέρα μετά την ωοληψία. Δεν απαιτεί νάρκωση και είναι γενικά μια απλή διαδικασία για την ασθενή. Παραμένει όμως η πιο λεπτή στιγμή τόσο για την ίδια όσο και για τον ειδικό, καθώς τα έμβρυα είναι πάρα πολύ ευαίσθητα. Μια μέθοδος που βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στην επιστημονική κοινότητα είναι αυτή της βλαστοκύστης, όπου τα έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα κατά την 5η-6η μέρα μετά την ωοληψία.
Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν από Κέντρο σε Κέντρο, ενώ σημαντικοί παράγοντες είναι η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου.
ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Το κόστος ποικίλλει και είναι γύρω στα 1.800-3.000 ευρώ για μία θεραπεία, αλλά πρέπει να συνυπολογιστεί και η φαρμακευτική αγωγή, που είναι αρκετά ακριβή. Οι απαιτήσεις τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό γι' αυτή την ευαίσθητη θεραπεία είναι μεγάλες. Ευτυχώς τελευταία, όλο και περισσότερα ταμεία ασφάλισης καλύπτουν σε ποσοστό 75%-100% τα παραπάνω ποσά. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς οι ασφαλιστικοί φορείς αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα στήριξης του ζευγαριού με πρόβλημα υπογονιμότητας, ιδιαίτερα σε εποχές που η υπογεννητικότητα αποτελεί ορατή απειλή για την κοινωνία.
TV ΖΑΠΙΝΓΚ |LIFE ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου