Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Δρ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ : Γυναίκες στην τρίχα




Γυναίκες στην τρίχα
Δύο στις τρεις έχουν πρόβλημα τριχόπτωσης. Οι λύσεις, τα μυστικά και ο ψυχολογικός παράγοντας.
Από τον Δρ. ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ              
Τα μακριά λαμπερά μαλλιά είναι σημάδι γυναικείας γοητείας και υγείας. Αντίθετα, όταν το πολύτιμο αυτό γνώρισμα αρχίζει να χάνεται καθώς το τριχωτό της κεφαλής αραιώνει και η τρίχα «αδυνατίζει» και χάνει τη στιλπνάδα της, όλες πανικοβάλλονται. Η αλωπεκίαση δεν είναι μόνο ανδρικό παράπονο. Τα δύο τρίτα των γυναικών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της τριχόπτωσης, στη μορφή κυρίως της αραίωσης κατά την κλιμακτήριο και μετά. Αν και πάντα συνυπάρχει το φαινόμενο της συνεχούς «ανατολής» νέων τριχών, ωστόσο ποιοτικά και ποσοτικά υποδεέστερης. Αναπόφευκτα όλες χάνουν ένα κομμάτι της αυτοπεποίθησης τους. Νιώθουν αμήχανα ή φθάνουν στα όρια της μελαγχολίας ή της κατάθλιψης.
Η συχνότερη αιτία αραίωσης των μαλλιών είναι η κληρονομικότητα. Η γυναικεία τριχόπτωση παίρνει τη μορφή, συνήθως, της αραίωσης σε όλη την έκταση του τριχωτού και όχι τη μορφή της ανδρικής αλωπεκίασης στις μετωπιαίες περιοχές και της κορυφής. Ωστόσο, αναφέρουν ότι το θέαμα άρχισε να είναι εμφανές και δυσάρεστο κατά την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους. Το 80% αυτών είχαν μητέρα ή αδελφή με ανάλογα συμπτώματα. Μπορεί όμως μία θεία τους, αδελφή του πατέρα τους, να παρουσίαζε το ίδιο φαινόμενο, ενώ όλα επιδεινώνονται με την υποχώρηση των ορμονών τους. Σ' αυτή τη χρονική περίοδο η θεραπείας με ορμόνες (οιστρογόνα και προγεστερόνη) μπορεί να κρατήσει τα μαλλιά -βραχυπρόθεσμα- σε καλή κατάσταση. Οι ορμόνες, ωστόσο, δεν είναι φάρμακα που χρησιμοποιούμε εύκολα, έστω και αν τα αποτελέσματα θα ενθαρρύνουν τη γυναίκα και θα χαρίσουν στον θεράποντα «μαγικές» ιατρικές ικανότητες.
Τελευταία, χρησιμοποιούμε μια άλλη φαρμακευτική ουσία, που δεν είναι ορμόνη. Αντίθετα είναι ένα κοινό πια αντιυπερτασικό φάρμακο, που έχει ως «παρενέργεια» την τριχοφυΐα, σ' όλο το σώμα. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά όταν το φάρμακο χορηγείται ως διάλυμα και απλώνεται σαν εντριβή στο τριχωτό της κεφαλής. Στις γυναίκες το ποσοστό επιτυχίας κυμαίνεται από 44%-65%· Το διάστημα της θεραπείας πρέπει να εκτείνεται για 4-6 μήνες και η χρήση του να είναι καθημερινή. Η τριχοφυΐα δεν είναι μόνιμη. Όταν διακοπεί, το τριχωτό πάλι αραιώνει και σταδιακά επιστρέφει στην αρχική του μορφή. Η θεραπεία επιτυγχάνει «συντήρηση».
Η λύση της εμφύτευσης είναι πολύ περισσότερο ικανοποιητική. Ο χειρουργός παίρνει «ρίζες τριχών» από τα πλάγια της κεφαλής και τις εμφυτεύει στις επίμαχες περιοχές. Όταν η αλωπεκία εκτείνεται σε μεγάλη περιοχή ο χειρουργός μπορεί να μεταφέρει πολλές ρίζες σε «στρατηγικές» περιοχές του τριχωτού σε 2 ή 3 προσπάθειες σε διάφορα χρονικά διαστήματα. Η προσπάθεια αυτή είναι κουραστική και πολυέξοδη, ωστόσο, επειδή το αποτέλεσμα είναι «μόνιμο» συνιστάται.
Φυσικά, πρέπει να διερευνώνται και άλλες περιπτώσεις αλωπεκίας όπως παθήσεις θυρεοειδούς, διαβήτης, λήψη φαρμάκων. Πολλά αντικαρκινικά, αντιθρομβωτικά, φάρμακα αλλά και αντισυλληπτικά, αντικαταθλιπτικά προκαλούν παροδική αλωπεκία. Όταν διακοπεί η λήψη τους η τριχοφυΐα επανέρχεται. Ο ψυχολογικός παράγοντας σ' ένα άτομο με χρόνια μόνιμη τριχόπτωση είναι πολύ σημαντικός, ιδιαίτερα αν το άτομο είναι γυναίκα. Πάντα καταφεύγετε σε κάποιον ειδικό γιατρό για να σας βοηθήσει. ·
ΤV ΕΘΝΟΣ /ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου