Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

O Κρόιφ δεν έτρεχε, περπατούσε στον αέρα

Ο Κρόιφ σηκώνει το Πρωταθλητριών το 1971



Ο ΜΙΜΗΣ ΔΟΜΑΖΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ
O Κρόιφ δεν έτρεχε, περπατούσε στον αέρα
Ως παίχτης του Παναθηναϊκού αντιμετώπισε τον «Ιπτάμενο Ολλανδό» στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1971, όταν φορούσε τη φανέλα του Άγιαξ. Ο «στρατηγός» θυμάται τις μονομαχίες τους, την απαράμιλλη τεχνική του που τον έκανε να ξεχωρίζει αλλά και την προσπάθειά του να παρηγορήσει τους «πρασίνους» μετά την ήττα τους.

 Το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο βρήκε την πλήρη εφαρμογή του στην ικανότητα του Κρόιφ να διευθύνει μαεστρικά το παιχνίδι των ομάδων στις οποίες έπαιξε.

Ο τελικός της 2ας Ιουνίου 1971 μόλις έχει τελειώσει. Μαζί και το όνειρο των παιχτών του Παναθηναϊκού να προβούν σε μία ακόμη υπέρβαση, τη μεγαλύτερη, και να κατακτήσουν το Κύπελλο πρωταθλητριών Ευρώπης, το Τσάμπιονς Λιγκ της εποχής εκείνης.
Ο Γιόχαν Κρόιφ, κρατώντας ένα άφιλτρο τσιγάρο στο χέρι του, που έμοιαζε με... έκτο δάχτυλο του χεριού του, καθώς μόνον στον... αγωνιστικό χώρο δεν φούμαρε, έκανε βόλτες έξω από τα αποδυτήρια του ΠΑΟ στο Γουέμπλεϊ. Κάποια στιγμή, όπως θυμάται ο Μίμης Δομάζος, ο «ιπτάμενος Ολλανδός» πήγε προς το μέρος του να του μιλήσει, να τον παρηγορήσει να του ανυψώσει το ηθικό: «Μη στενοχωριέστε που δεν κατακτήσατε το τρόπαιο. Παίξατε σπουδαία, ήσασταν άξιος αντίπαλος. Σας αξίζουν συγχαρητήρια.
Προσπαθήστε και κάποια στιγμή θα δικαιωθείτε. Κι εμείς για να φτάσουμε στην κορυφή, κοπιάσαμε πολύ, ενώ πριν από δύο χρόνια είχαμε χάσει στον τελικό από τη Μίλαν με 4-1», του είπε, τη στιγμή που κάπνιζε τα άφιλτρα Camel του, τα οποία αποχωρίστηκε είκοσι χρόνια (1991) μετά το πρώτο του Κύπελλο Πρωταθλητριών με τη φανέλα του Άγιαξ, όταν ο χειρουργός ο οποίος τον υπέβαλε σε διπλό bypass, καθώς και ο καρδιολόγος του, του έδωσαν να καταλάβει ότι η κατάσταση της υγείας του δεν επιδέχεται... ντρίμπλα, όσο επιδέξιος κι αν είναι κάποιος.
Ο Έλληνας «στρατηγός» Μίμης Δομάζος δεν φείδεται εγκωμίων για τον Ολλανδό «Πυθαγόρα»: «Ήταν το κάτι άλλο. Χαιρόσουν να τον βλέπεις. Ορθώς τον αποκάλεσαν 'ιπτάμενο', γιατί σου έδινε την εντύπωση ότι δεν τρέχει, αλλά ότι περπατάει στον αέρα και μάλιστα πολύ γρήγορα. Έτρεχε σαν ελάφι, ήταν γρήγορος, αέρινος, διέθετε εκπληκτικό διασκελισμό. Σύμφωνοι, έτυχε να έχει και σπουδαίους συμπαίχτες στον Άγιαξ, αλλά και στην εθνική Ολλανδίας, ωστόσο, θαρρώ ότι ουδείς διαφωνεί πως εκείνος ήταν το υπέρλαμπρο αστέρι».

Ο Κρόιφ ήταν γρήγορος, αέρινος, διέθετε εκπληκτικό διασκελισμό, 
τονίζει ο Μίμης Δομάζος

Φινάλε με νταμπλ
Από την αρχή της ποδοσφαιρικής του καριέρας μέχρι το φινάλε της, το οποίο μοιάζει πολύ με εκείνο του Μίμη Δομάζου: «Οι ιθύνοντες τού Άγιαξ, όταν επέστρεψε στην αγαπημένη του ομάδα για να κλείσει την καριέρα του έκριναν, ύστερα από διετή παρουσία, ότι τα έφαγε τα ψωμιά του. Κι ας τους είχε βοηθήσει να κατακτήσουν ακόμη δύο πρωταθλήματα. Τον άφησαν ελεύθερο κι εκείνος πήγε στη Φέγενορντ, βοηθώντας τη να κατακτήσει το νταμπλ. Όπως είχε γίνει και με μένα λίγο νωρίτερα, που με έδιωξαν από τον Παναθηναϊκό, πήγα στην ΑΕΚ και ύστερα από έναν χρόνο τη βοήθησα κι εγώ να αναδειχθεί πρωταθλήτρια».
Επιστρέφοντας στο Γουέμπλεϊ, το οποίο ήταν κατάμεστο από 85.000 θεατές, εκ των οποίων οι μισοί ήταν Ελληνες -μεταξύ εκείνων και ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Νίκος Γουλανδρής, ο οποίος, μετά την επική πρόκριση της ομάδας του «τριφυλλιού» επί της Εβερτον είχε προσφέρει πριμ στους παίχτες του ΠΑΟ, που ευγενικά δεν έγινε αποδεκτό από τη διοίκηση των «πρασίνων»- ο κορυφαίος, για πολλούς, ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού όλων των εποχών Μίμης Δομάζος θυμάται όσα είχαν συμβεί στη διάρκεια του τελικού: «Ο Άγιαξ μάς φοβόταν. Οι παίχτες του ηρέμησαν μετά την επίτευξη του δεύτερου γκολ, που σημειώθηκε στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης. Όλα μας είχαν πάει στραβά τότε. Δεχθήκαμε νωρίς το πρώτο γκολ (σ.σ. στο 5ο λεπτό από τον Βαν Ντάικ), ωστόσο στη συνέχεια είχαμε ευκαιρίες για να ισοφαρίσουμε». Και η πιο σημαντική ήταν εκείνη προς τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, όταν ο Χουλσόφ απεσόβησε το 1-1, ύστερα από σουτ του Αριστείδη Καμάρα.

Η συνάντηση στην Αθήνα


Ο Γιόχαν Κρόιφ και ο Μίμης Δομάζος ανταλλάσσουν αναμνηστικά 
πριν από την έναρξη αγώνα μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας το 1972.

Ο τελευταίος, το 1994, όταν ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» είχε έρθει, ως προπονητής της Μπαρτσελόνα, στην Αθήνα για τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών πήγε, μαζί με τον Αντώνη Αντωνιάδη και του προσέφεραν μία ανθοδέσμη, ως δείγμα της εκτίμησης που του έτρεφαν. Ο Αριστείδης Καμάρας, πριν από το ματς με τον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ, που έληξε 2-0 (5' Βαν Ντάικ, 87' αυτογκόλ Καψή) υπέρ της ολλανδικής μηχανής ποδοσφαίρου, θυμάται τις οδηγίες που τους είχε δώσει ο Φέρεντς Πούσκας: «Μας είχε πει να δούμε το ματς σαν γιορτή. Να μην έχουμε το παραμικρό τρακ ή φόβο. Είχαμε άγνοια κινδύνου ή ο Πούσκας μάς έκανε να δούμε τον τελικό σαν γιορτή, ακόμα δεν ξέρω. Επίσης, μας είχε πει ότι ο Άγιαξ είναι το πιο σύγχρονο μηχάνημα. Είναι καλύτερη ομάδα από τον Ερυθρό Αστέρα, αλλά όχι και από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας. Οι οδηγίες που μας είχε δώσει ήταν να προσέξουμε το πρώτο ημίωρο, γιατί ο Άγιαξ συνήθιζε να μπαίνει πολύ δυνατά στα παιχνίδια. Όπως κι έγινε...

 Θα παίξουμε με ζώνη, διότι ο Κρόιφ είναι ένας παίχτης που απλά δεν μαρκάρεται. 
Τον χάνεις απ’ τα μάτια σου χωρίς να το καταλάβεις. 
Αυτές ήταν οι οδηγίες του Πούσκας, θυμάται ο Αριστείδης Καμάρας



Τον ρώτησα αν θα αναλάβω την αντιμετώπιση τού Κρόιφ και ο 'Πάντσο' μού απάντησε: «Όχι, θα παίξουμε με ζώνη, διότι είναι ένας παίχτης που απλά δεν μαρκάρεται. Τον χάνεις απ' τα μάτια σου χωρίς να το καταλάβεις. Δεν θα παίξουμε με μαρκάρισμα πάνω του, διότι θα μας βγάλει από τον χώρο μας», θυμάται ο εκ των επιστημόνων ποδοσφαιριστών του ΠΑΟ εκείνης της εποχής, που ομολογεί ότι ο Γιόχαν Κρόιφ ήταν ένας παίχτης... άνεμος, ο οποίος στο πέρασμά του άφηνε τη σκόνη του.

«Φιλόσοφος» εντός και εκτός γηπέδων
Οι ντρίμπλες και οι... ατάκες του έχουν μείνει στην ιστορία

Στο ταλέντο του υποκλίθηκε όλη η ποδοσφαιρική ανθρωπότητα. Ο «ιπτάμενος Ολλανδός», ο οποίος στην καριέρα του ως παίχτης αλλά και ως προπονητής έχει κατακτήσει τα πάντα πλην ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου (το άγγιξε το 1974, αλλά το έχασε από τη Γερμανία), είχε κατακτήσει την εκτίμηση των φίλων του ποδοσφαίρου, ειδικών και μη, από την εποχή που μάγευε στα γήπεδα. Ο Γιόχαν Κρόιφ, που μόνον τον καρκίνο δεν μπόρεσε να ντριμπλάρει, έχασε τη μάχη για τη ζωή στα 68 του χρόνια, παρά το γεγονός ότι προ μηνός είχε εκφράσει την αισιοδοξία ότι θα τον νικήσει κι εκείνον. «Επειτα από αρκετές συνεδρίες για τη θεραπεία μου, σήμερα μπορώ να πω πως τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά.

 «Ηταν το κάτι άλλο. Χαιρόσουν να τον βλέπεις. Ορθώς τον αποκάλεσαν "ιπτάμενο"»,
 λέει ο Μίμης Δομάζος.
Έχω την αίσθηση πως προηγούμαι με 2-0 στο πρώτο ημίχρονο. Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, αλλά είμαι βέβαιος πως στο τέλος θα επικρατήσω», έλεγε. Ο ιδιοφυής Ολλανδός τα τελευταία χρόνια είχε γίνει μόνιμος κάτοικος Βαρκελώνης και οπαδός της Μπαρτσελόνα, την οποία το 1992, ως προπονητής, είχε οδηγήσει στην κατάκτηση του πρώτου της Κυπέλλου Πρωταθλητριών ή Τσάμπιονς Λιγκ, κερδίζοντας τη Σαμπντόρια, τελικός που διεξήχθη στο Γουέμπλεϊ, το γήπεδο στο οποίο το 1971 είχε αναδειχθεί, ως ποδοσφαιριστής τού Άγιαξ, για πρώτη φορά πρωταθλητής Ευρώπης με αντίπαλο τον ΠΑΟ.

Πέρασε από όλα τα πόστα


Ο Κρόιφ, ίσως ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός θρύλος του ποδοσφαίρου, ήξερε πάντα ποιος ήταν. Κι όπως έχει πει, «είμαι πρώην παίχτης, πρώην τεχνικός διευθυντής, πρώην μάνατζερ, πρώην επίτιμος πρόεδρος. Μια ωραία λίστα που δείχνει ακόμα μια φορά ότι τα πάντα τελειώνουν». Όπως τελείωσε, αναπάντεχα, και η ζωή του. Όμως ο «φιλόσοφος» ποδοσφαιριστής και προπονητής έχει «γράψει» με τις μνημειώδεις ατάκες του, οι οποίες αποτελούν οδηγό για τους επιγόνους του. Ίσως λίγοι γνωρίζουν ότι το απόφθεγμα «Αν δεν μπορείς να νικήσεις, φρόντισε τουλάχιστον να μη χάσεις» ανήκει στον Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος φιλοσοφώντας έχει αναρωτηθεί: «Γιατί να μην μπορείς να νικήσεις μια πλουσιότερη ομάδα; Δεν έχω δει ποτέ μια βαλίτσα με λεφτά να σκοράρει». Επίσης, ακόμα μνημονεύεται μία ακόμη σοφή ρήση του: «Το να παίξεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, αλλά το να παίξεις απλό ποδόσφαιρο είναι το δυσκολότερο πράγμα που υπάρχει». Απλά λόγια, γεμάτα έννοιες και εμπνεύσεις... Οπως εκείνες που παρουσίαζε στους αγωνιστικούς χώρους...
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ
anpapaloukas@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/podosfairo/arthro/o_kroif_den_etrexe_perpatouse_ston_aera-64351925/

 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΧΑΝ ΚΡΟΪΦ

1974

Ο Γιόχαν Κρόιφ (Hendrik Johannes Cruijff, 25 Απριλίου 1947 - 24 Μαρτίου 2016) ήταν Ολλανδός διεθνής ποδοσφαιριστής. Θεωρείται από τους σπουδαιότερους όλων των εποχών.
Ο Χέντρικ Γιόχαν Κρόιφ (Johan Cruijff), όπως ήταν το πλήρες όνομα του, γεννήθηκε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Το σπίτι του ήταν αρκετά κοντά στο γήπεδο του Άγιαξ. Το 1959 εντάχθηκε στις Ακαδημίες του Αγιαξ και το 1964 προβιβάστηκε στη μεγάλη ομάδα και έγινε ο φυσικός ηγέτης της καθώς σε 229 εμφανίσεις σημείωσε 190 γκολ. Ταυτόχρονα, το 1966 και συγκεκριμένα στις 7 Σεπτεμβρίου αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Ολλανδίας εναντίον της Ουγγαρίας.
Η πρώτη θητεία του στον Άγιαξ ολοκληρώθηκε το 1973. Εκείνη την χρονιά η Μπαρτσελόνα απέκτησε τον 26χρονο τότε Κρόιφ πληρώνοντας ποσό που σήμερα αντιστοιχεί σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Στην Ισπανία αγωνίστηκε για περίπου 5 χρόνια μέχρι που το 1978 άφησε την Βαρκελώνη. Εκείνη τη χρονιά έκανε και την τελευταία εμφάνισή του με τους "οράνιε".
Το 1979 έκανε υπερατλαντικό ταξίδι και για δυο χρόνια αγωνίστηκε στην Αμερική, πιο συγκεκριμένα στους Los Angeles Aztecs την περίοδο 1979-80 και στους Washington Diplomats το 1980-81. Το 1981 επέστρεψε στην Ευρώπη, στην ισπανική Λεβάντε, έχοντας 10 συμμετοχές. Στη συνέχεια επέστρεψε στη μεγάλη του αγάπη, τον Άγιαξ, από το 1981 έως το 1983 και την περίοδο 1983-84 έκλεισε την καριέρα του στη Φέγενορντ σε ηλικία 37 χρονών, βοηθώντας σημαντικά τη Φέγενορντ να πάρει το πρωτάθλημα.
Σε συλλογικό επίπεδο κατέκτησε Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ολλανδίας, Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ισπανίας, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και Διηπειρωτικό. Επίσης κατέκτησε τη δεύτερη θέση με την εθνική Ολλανδίας στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 1974. Τέλος το 1999 αναδείχθηκε κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής του αιώνα και κορυφαίος Ολλανδός αθλητής του αιώνα.
Συνήθως αγωνιζόταν με τον αριθμό 14 στην πλάτη, ενώ όταν αυτοί ήταν από το 1 έως το 11 φορούσε το 9. Αν και αθλητής ήταν φανατικός καπνιστής, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να δείξει το ταλέντο του. Στην εθνική Ολλανδίας αγωνίστηκε 48 φορές, από τις οποίες τις 34 ως αρχηγός και πέτυχε 33 γκολ. Επίσης υπήρξε ο πιο διάσημος ποδοσφαιριστής που αφομοίωσε το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο (total football) και το εφάρμοσε όσο αγωνίστηκε αλλά κι ως προπονητής αργότερα. Αν και η θέση του Κρόιφ στο γήπεδο ήταν σέντερ φορ, αγωνιζόταν σε όλο τον αγωνιστικό χώρο, οπουδήποτε θα μπορούσε να κάνει ζημιά στην αντίπαλη ομάδα.
Πέθανε στις 24 Μαρτίου 2016, σε ηλικία 68 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Τίτλοι ως ποδοσφαιριστής
    Άγιαξ
        Πρωτάθλημα Ολλανδίας (8) : 1966, 1967, 1968, 1970, 1972, 1973, 1982, 1983
       Κύπελλο Ολλανδίας (5) :   1967, 1970, 1971, 1972, 1983
       Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (3):   1971, 1972, 1973
        Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (2):   1972, 1973
        Διηπειρωτικό Κύπελλο (1):            1972
     Μπαρτσελόνα
        Πρωτάθλημα Ισπανίας (1) :             1974
        Κύπελλο Ισπανίας (1) :             1978
    Φέγενορντ
        Πρωτάθλημα Ολλανδίας (1) :             1984
        Κύπελλο Ολλανδίας (1) :             1984

Προπονητής
Όταν αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο ο Κρόιφ ακολούθησε καριέρα προπονητή. Πιο συγκεκριμένα το 1986 ανέλαβε τον Άγιαξ μέχρι να φύγει και να αναλάβει την Μπαρτσελόνα το 1988 έως το 1996.
Ως προπονητής κατέκτησε Πρωτάθλημα Ολλανδίας, Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Σούπερ καπ Ισπανίας, Κύπελλο Πρωταθλητριών και Ευρωπαϊκό Σούπερ καπ.

Τίτλοι ως προπονητής
    Άγιαξ
        Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1) :             1987
    Μπαρτσελόνα
        Πρωτάθλημα Ισπανίας (4) :             1991, 1992, 1993, 1994
        Κύπελλο Ισπανίας (1) :             1990
        Σούπερ Καπ Ισπανίας (3) :             1991, 1992, 1993
        Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1) :             1989
        Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (1) :             1992

Οικογενειακή κατάσταση
Ο Κρόιφ είχε έναν αδελφό, τον Χέρνι. Νυμφεύτηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1968 την Ντάνι Κόστερ με την οποία απέκτησαν 3 παιδιά: τη Σαντάλ, τη Σουσίλα και τον Γιόρντι, ο οποίος έγινε κι αυτός ποδοσφαιριστής και αγωνίστηκε, μεταξύ άλλων, στην Μπαρτσελόνα και στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.


https://el.wikipedia.org/wiki/Γιόχαν_Κρόιφ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου