Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Εγέρθητι!


Εγέρθητι!
Το ανθρώπινο σώμα έχει φτιαχτεί για να κινείται, να περπατάει και να ασκείται. Το να το περιφέρουμε από καρέκλα σε καναπέ δεν είναι ξεκούραση, είναι καταδίκη,.

Από την Έλενα Κιούρκτση
Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης χαρακτηρίζεται από περιορισμό ή παντελή απουσία σωματικής δραστηριότητας. Τα περισσότερα επαγγέλματα δεν απαιτούν σωματική δραστηριότητα, οι καθημερινές μετακινήσεις, ακόμη και οι πιο κοντινές, γίνονται με το αυτοκίνητο, ενώ η πλειονότητα των κατοίκων των μεγαλουπόλεων αποφεύγουν το περπάτημα και, αντί για τις σκάλες, χρησιμοποιούν ασανσέρ ακόμα και για τον πρώτο όροφο.
Ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η τακτική άσκηση ευεργετεί τη σωματική και ψυχική υγεία με πολλούς τρόπους, περίπου το 50% των μεσήλικων και άνω αντρών δεν έχουν καμία απολύτως επαφή με αυτή. Αντιθέτως, «βουλιάζουν» διαρκώς απέναντι από την τηλεόραση, υπερκαταναλώνουν πλούσιες σε λιπαρά τροφές, ενώ ταυτόχρονα αισθάνονται αγχωμένοι, κουρασμένοι και με μηδαμινή διάθεση να πράξουν οτιδήποτε.
Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης Αυστραλών ερευνητών που ανέλυσαν τις εκτός εργασίας δραστηριότητες 2.000 ατόμων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παχύσαρκα άτομα περνούσαν σχεδόν το 50% του ελεύθερου χρόνου τους -περίπου τρεις ώρες ημερησίως- μπροστά στη μικρή οθόνη, ενώ εκείνα με κανονικό βάρος μόνο 56 λεπτά. Εκτός από το μυαλό, η τηλεόραση βλάπτει -έμμεσα, έστω- και το σώμα.
Η εγκατάλειψη της μεσογειακής δίαιτας και η καθιστική ζωή ευθύνονται για τις ολοένα αυξανόμενες τάσεις παχυσαρκίας του σύγχρονου Έλληνα, επισημαίνει ο Dr. Ανδρέας Β. Θωμόπουλος, ενδοκρινολόγος - διαβητολόγος - κλινικός -διαιτολόγος. Επιπλέον, η απουσία φυσικής δραστηριότητας αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων και μεταβολικών διαταραχών. Σε συνδυασμό με το στρες ευθύνονται και για την κατακόρυφη αύξηση πολλών παθήσεων, σε σημείο που γίνεται λόγος για επιδημία, όπως στην περίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Η συνήθης φυσική άσκηση εμποδίζει την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη στους ενηλίκους, ενώ στα άτομα που είναι ήδη διαβητικά βοηθάει σημαντικά το μεταβολισμό τους, οδηγώντας σε μείωση των αναγκών για αντιδιαβητικά χάπια ή και ινσουλίνη.
Επιπλέον, πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν πως τα σωματικά δραστήρια άτομα έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με όσους δεν ασκούνται.
Από την άλλη, οι άντρες που αποφεύγουν οποιαδήποτε άσκηση -ακόμα και το περπάτημα- είναι ευάλωτοι στα κατάγματα κυρίως του ισχίου και του γοφού, εξηγεί ο κ. Ελευθέριος Ζαμπάκος, ορθοπεδικός χειρουργός. Διότι η εκγύμναση αυξάνει την αντοχή του σκελετού και τη μυϊκή μάζα, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ισορροπία.
Εν-δυο!
• Η τακτική άσκηση δεν συμβάλλει μόνο στην ελκυστική εξωτερική εμφάνιση, αλλά και στη γενικότερη ευεξία και καλή υγεία του οργανισμού, εξηγεί ο κ. Παύλος Τούτουζας, ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρυτικό μέλος – διευθυντής του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. (Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας). Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει και βελτιώνει πληθώρα προβλημάτων υγείας, από τα καρδιαγγειακά επεισόδια μέχρι τις νευρικές παθήσεις.
  Η συμβολή της άσκησης στη μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων είναι τόσο μεγάλη, ώστε μπορεί να συγκριθεί με αυτή της διακοπής του καπνίσματος.
  Η άσκηση αυξάνει την απόδοση της καρδιάς, ώστε να κουράζεται λιγότερο στην έντονη προσπάθεια.
  Ασθενείς που πέρασαν κάποιο στεφανιαίο καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αρχίσουν μια προγραμματισμένη άσκηση, διότι τα οφέλη είναι ασύγκριτα ευεργετικά.
• Το αίσθημα σωματικής ευεξίας που εξασφαλίζει η άσκηση παρασύρει προς το καλύτερο και τον ψυχισμό του ατόμου, βοηθώντας στη χαλάρωση, τον καλύτερο ύπνο και στο να απαλλαγεί από το στρες.
  Σημαντική βελτίωση του άγχους και της κατάθλιψης μπορεί να επιτευχθεί με την τακτική σωματική δραστηριότητα, προσθέτει ο κ. Βασίλης Βαγενάς, ειδικός νευρολόγος. Ωστόσο, άτομα που βρίσκονται υπό θεραπεία με αγχολυτικά ή αντικαταθλιπτικά θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τη μείωση ή διακοπή των φαρμάκων τους, καθώς η άσκηση  δεν μπορεί σε όλες τις περιπτώσεις να υποκαταστήσει όλες τις άλλες θεραπείες.

GK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου