Σάββατο 16 Απριλίου 2016

«Το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για υγιή εγκυμοσύνη»




«Το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για υγιή εγκυμοσύνη»
Ο μαιευτήρας - γυναικολόγος Νικόλαος Σκαρτάδος εξηγεί τα οφέλη από τη συγκεκριμένη βιταμίνη.
Γράφει η ΕΛΕΝΑ ΚΙΟΥΡΚΤΣΗ
Το φυλλικό οξύ είναι βιταμίνη του συμπλέγματος Β (βιταμίνη Β9) και συνιστά απαραίτητο συστατικό, αφού ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να το συνθέσει. Έτσι, το προσλαμβάνουμε είτε μέσω της τροφής (φυσικές μορφές φυλλικού) είτε ως συνθετικό. Για τον καθοριστικό ρόλο του φυλλικού οξέος στην παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων και για τη σημασία του κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης -όπως η βρεφική ηλικία και η εγκυμοσύνη, οπότε οι ανάγκες είναι αυξημένες - μιλήσαμε με τον κ. Νικόλαο Σκαρτάδο, μαιευτήρα - γυναικολόγο.
Ποιες τροφές πρέπει να προτιμούμε προκειμένου να λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα φυλλικού οξέος;
Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι το συκώτι, τα αυγά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, το ρύζι, τα πορτοκάλια, τα δημητριακά και το ψωμί ολικής αλέσεως. Όμως, η απορροφητικότητα του φυλλικού οξέος που περιέχεται στα διάφορα τρόφιμα δεν είναι πλήρης.
Επιπλέον, περισσότερο από το 50% του φυλλικού των τροφίμων χάνεται κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας και του μαγειρέματος. Αντίθετα, το συνθετικό φυλλικό οξύ των συμπληρωμάτων διατροφής παρουσιάζει σχεδόν άριστη βιοδιαθεσιμότητα.
Υπάρχει ανώτερο όριο πρόσληψης για το συνθετικό φυλλικό οξύ;
Διεθνείς οργανισμοί έχουν καθιερώσει ως ανώτερο επίπεδο πρόσληψης για το συνθετικό φυλλικό οξύ τα 1.000 mg (1 mg), ενώ για το φυλλικό οξύ που προέρχεται από τις τροφές δεν υπάρχει ανώτερο επίπεδο πρόσληψης. Συνεπώς, η χορήγηση υψηλών δόσεων, μεγαλύτερων των 1.000 mg, πρέπει να αποφεύγεται υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Ειδικότερα, οι έγκυοι τι πρέπει να γνωρίζουν;
Η έλλειψη φυλλικού οξέος οδηγεί στην ελαττωματική σύνθεση του DΝΑ σε κύτταρα που πολλαπλασιάζονται και σχετίζεται με γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο και κυρίως με δυσπλασίες του νευρικού σωλήνα (ΔΝΣ). Πιο συγκεκριμένα, η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέοδ μειώνει τόσο την εμφάνιση όσο και την επανεμφάνιση των ΔΝΣ, δηλαδή εξασφαλίζει το κλείσιμο του νευρικού σωλήνα του εμβρύου, που πραγματοποιείται μεταξύ 23ης και 28ης ημέρας της κύησης. Τα οφέλη του φυλλικού στη μείωση του κινδύνου από τις ΔΝΣ είναι αδιαμφισβήτητα, αν και ο μηχανισμός με τον οποίο επιτυγχάνεται δεν είναι απολύτως γνωστός.
Σε ποιες άλλες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητο το φυλλικό οξύ;
Όλες οι οδηγίες διεθνώς συστήνουν την ημερήσια πρόσληψη 400 mg 0,4 mg συνθετικού φυλλικού οξέος για όλεδ τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν, ώστε να έχουν εξασφαλίσει υψηλά επίπεδα φυλλικού τη στιγμή της σύλληψης. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντική για τη γυναίκα η λήψη αυτής της πολύτιμης βιταμίνης τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη σύλληψη και η συνέχιση της κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης χωρίς διακοπή.
Η δοσολογία των 400 mg εξασφαλίζει πλήρως τα αναγκαία επίπεδα φυλλικού οξέος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Βεβαίως, όπως και κατά τη γαλουχία. Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό για μια γυναίκα να γνωρίζει ότι η λήψη 400 mg φυλλικού οξέος ένα μήνα τουλάχιστον πριν από τη σύλληψη και κατά τους πρώτους τρείς μήνες της εγκυμοσύνης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ΔΝΣ στο έμβρυο.
«Κ»/ Υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου