Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Πως σώθηκε το 2009 η αμφιλεγόμενη Goldman Sachs





Πως σώθηκε το 2009 
η αμφιλεγόμενη Goldman Sachs
Ποια είναι η τράπεζα της Γουόλ Στριτ που εν μέσω κρίσης είναι κερδοφόρα; Και τι χρειάστηκε για να γίνει πραγματικότητα κάτι τέτοιο;
 «’Ενα τεράστιο αιμοσταγές καλαμάρι τυλιγμένο στο πρόσωπο της ανθρωπότητας»: με την παραπάνω αλλόκοτη παρομοίωση χαρακτήρισε ο Ματ Τάιμπι, πολιτικός συντάκτης του περιοδικού «Rolling Stone», την τράπεζα Goldman Sachs. Στο πολυσέλιδο άρθρο του με τίτλο «Η μεγάλη αμερικανική μηχανή φουσκών» λίγο-πολύ υποστηρίζει ότι η τράπεζα της Γουόλ Στριτ είναι από εκείνους που προκάλεσαν και επωφελήθηκαν από την παρούσα οικονομική κρίση. Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη άποψη φαντάζει αρχικά παρακινδυνευμένη. Επιχειρήσεις όπως η Goldman Sachs ήταν τα κύρια θύματα της οικονομικής κρίσης, της οποίας την έναρξη κήρυξε το : «κανόνι» μιας αντίστοιχης πρωταγωνίστριας στο θέατρο της Γουόλ Στριτ, της Lehman Brothers. : Μέχρι στιγμής, αντίθετα με αλλες τράπεζες της Γουόλ Στριτ, τα οικονομικά στοιχεία της Goldman Sachs για τους μήνες του 2009 : που έχουν περάσει έρχονται πίσω  από θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα έχει παρουσιάσει κέρδη ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τράπεζες όπως η Morgan Stanley εξακολουθούν να χάνουν παρά τον μειωμένο ανταγωνισμό εξαιτίας της πτώχευσης της Lehman Brothers. Ωστόσο, η κατάσταση της δεν ήταν η ίδια έναν χρόνο πριν, όταν είχε βρεθεί, όπως φαντάζει φυσικό, να σέρνει τον ξέφρενο χορό του τοξικού κεφαλαίου. Εκείνο που μοιάζει εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι πώς κατάφερε να ανατρέψει την παραπάνω κατάσταση. Όπως όλες οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, έλαβε το μερίδιο της από την κυβερνητική βοήθεια το οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην περίπτωση της ανήλθε στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. 


Εκτός από αυτό, τον Σεπτέμβριο του 2008 το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας αποφάσισε να προβεί στη διάσωση του ασφαλιστικού κολοσσού American International Group, που βρισκόταν ένα βήμα πριν από την πτώχευση καθώς η έλλειψη ρευστού καθιστούσε αδύνατον το να σταθεί ο όμιλος συνεπής στις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες, που ανέρχονταν στα 85 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω υποχρεώσεων είχαν ως προορισμό την Goldman Sachs και ανέρχονταν σε 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Επομένως, διασώζοντας την AIG, πολλοί ισχυρίστηκαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση διέσωζε εμμέσως την Goldman Sachs, της οποίας η δυνατότητα επιβίωσης στη δεδομένη οικονομική συγκυρία αμφισβητήθηκε.

Ένα κομβικό ερώτημα έχει να κάνει με τα κριτήρια βάσει των οποίων «επέλεξε» η αμερικανική κυβέρνηση να διασώσει την Goldman Sachs και όχι τη Lehman Brothers ή ακόμη κάποια από τις υπόλοιπες αντίστοιχες τράπεζες που σήμερα παρουσιάζουν ζημίες. Οι επικριτές του τραπεζικού κολοσσού της Γουόλ Στριτ ισχυρίζονται ότι η εξήγηση βρίσκεται στο ανθρώπινο δυναμικό της Goldman Sachs. Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπους, Χένρι Πόλσον, ο οποίος είχε διαχειριστεί την οικονομική βοήθεια και την εξαγορά της AIG, υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs. Μέντορας του πρώην αμερικανού υπουργού Οικονομικών (2009), Τίμοθι Γκάιτνερ, ήταν ο Ρόμπερτ Ρούμπιν, ο οποίος είχε στο παρελθόν την ίδια ιδιότητα. Ο πρόεδρος της Commodity Futures Trading Commission, Γκάρι Γκένσλερ, υπήρξε επίσης στέλεχος της τράπεζας και ο σχετικός κατάλογος συνεχίζεται.
Τελικά πρόκειται για τον νόμο της ζούγκλας που ίσχυσε στον καπιταλισμό ή για αναγκαίες κινήσεις για τη διάσωση της παγκόσμιας οικονομίας; θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός προτού οι ιστορικοί του μέλλοντος αποφασίσουν για τον αινιγματικό ρόλο της Goldman Sachs στη μεγάλη κρίση των καιρών μας.

1. Πυρετός στην Goldman Sachs.
2,3  Ο διευθύνων σύμβουλος Λόιντ Μπλάνκφεϊν και ο «συνάδελφος» του, Χένρι Πόλσον.

Από άρθρο Από τον Ηλία Νικολαΐδη στο ΒΗΜΑΜΕΝ του Σεπ.2009


Goldman Sachs

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η The Goldman Sachs Group, Inc. είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο διεθνείς τράπεζες επενδύσεων τραπεζικών τίτλων, ομολόγων, κινητών αξιών, διαχείρισης επενδυτικών χαρτοφυλακίων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, οικονομικών συμβούλων και εκτιμητών εξαγορών - συγχωνεύσεων και μ΄ένα πλήθος άλλων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Πελάτες της εταιρείας αυτής είναι κυρίως μεγάλες εταιρείες, κρατικές και ιδιωτικές, κυβερνήσεις χωρών αλλά και ιδιώτες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο οικονομικό παράγοντα στο χώρο της οικονομικής διαχείρισης των ΗΠΑ.
Παρά ταύτα πολλοί σήμερα διεθνείς αναλυτές είναι εκείνοι που καταλογίζουν στην εταιρεία αυτή τις μεγαλύτερες ευθύνες για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα: Μεταξύ δε αυτών φέρεται και η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία και έχει καταγγείλει την εταιρεία για τη λεγόμενη «φούσκα κατοικίας», ενώ Αμερικανοί δημοσιογράφοι την καταγγέλλουν για το «φιάσκο των τροφίμων» το 2008.
Η Γκόλντμαν Σάκς ιδρύθηκε το 1869 από δύο Γερμανοεβραίους μετανάστες, τον Μάρκο Γκόλντμαν και τον Σαμουήλ Zακς, εκ των επιθέτων των οποίων έλαβε το όνομα η εταιρεία η οποία και ξεκίνησε με το πρωτοποριακό τότε αντικείμενο τραπεζικής εργασίας τη χρήση των εμπορικών χρεογράφων, αναδεικνύοντας τότε (1896) το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σήμερα η εταιρία εδρεύει σε ουρανοξύστη της Δυτικής λεωφόρου του Μανχάταν της Νέας Υόρκης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου