Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ-ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ, ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ




ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ-ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ

ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ, ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Ανδρίτσαινα, Νέδα, Φιγαλεία, Καρύταινα, Λύκειο όρος, Αρχαίες Βάσσες... Τοπωνύμια-σταθμοί μιας διαδρομής στην καρδιά της Πελοποννήσου, η οποία ελίσσεται στα γεωγραφικά όρια δύο νομών (Αρκαδίας και Ηλείας) και βρίσκει διέξοδο στα νερά του Κυπαρισσιακού Κόλπου.



Δραπετεύστε από την αποπνικτική ατμόσφαιρα της Μεγαλόπολης και οδηγήστε προς την Καρύταινα, 19 χλμ. βορειοδυτικά. Το φράγκικο κάστρο που υψώνεται πάνω από το αρκαδικό κεφαλοχώρι σας καλωσορίζει στην πετρόκτιστη πολιτεία των 270 κατοίκων. Χαρακτηριστικό δείγμα της γαλλικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής του 13ου αιώνα, αποτέλεσε στη διάρκεια της Επανάστασης το αρχηγείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.



Σεργιανίστε στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια του διατηρητέου οικισμού. Θαυμάστε τα διώροφα και τριώροφα πέτρινα σπίτια του 18ου αιώνα, γνωρίστε μερικές από τις παλιές εκκλησιές του τόπου (Ζωοδόχου Γ1ηγής, Αγίου Νικολάου), δροσιστείτε στη βρύση του Σπολάτη, αναζητήστε τη σπηλιά της Κάβιας και επισκεφθείτε την παλιά μονότοξη γέφυρα του Λούσιου.



Μια διαδρομή 25 χλμ. με συνεχόμενες στροφές που ακολουθούν το ορεινό ανάγλυφο της περιοχής, χωρίζει την Καρύταινα από την Ανδρίτσαινα, την ιδιαίτερη πατρίδα του Φιλικού Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου και του γνωστού πολιτικού Αθανάσιου Κανελλόπουλου. Πέτρινα κεραμοσκεπή αρχοντικά και ισχυρές ιστορικές μνήμες κρύβονται μέσα στην οργιώδη βλάστηση της Ανδρίτσαινας, που είναι κτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 750 μ. στις βουνοκορφές της ορεινής Ηλείας.


Στο χωριό υπάρχει μια από τις πιο σημαντικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας, με 20.000 τίτλους. Αξιόλογο είναι το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό της οικογένειας Κανελλόπουλου και οι παλιές εκκλησίες (18ου-19ου αιώνα) του Αγίου Θεράποντα, του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Βαρβάρας και του Αγίου Αθανασίου. Τέλος, γεμίστε τα παγούρια σας στην πετρόκτιστη «Τρανή Βρύση», την παλαιότερη χρονολογημένη της Πελοποννήσου (1724), πάνω στον κεντρικό δρόμο.

ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ



Ο ξακουστός ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, που βρίσκεται στις αρχαίες Βάσσες, 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας, αποτελεί την επόμενη στάση σας. Κατασκευασμένος από ντόπιο πωρόλιθο στις πλαγιές του Λυκείου όρους (430-410 π.Χ.), είναι ένας από τους λαμπρότερους ναούς της αρχαιότητας και περιλαμβάνεται από το 1986 στη λίστα των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Στο χωριό Περιβόλια (8,5 χλμ. Από τις αρχαίες Βάσσες) εγκαταλείπετε τον κεντρικό άξονα και μετά 3 χλμ. φτάνετε στο χωριό Φιγαλεία, όπου βρίσκονται οι αρχαιολογικές μαρτυρίες της ομώνυμης πολιτείας. Αφού ξεναγηθείτε στους δυο αρχαιολογικούς χώρους, ανηφορίστε ξανά στον κεντρικό ασφαλτόδρομο. Ο οικισμός Λέπρεο αποτελεί την τελευταία στάση της διαδρομής πριν διασταυρωθείτε με την Εθνική οδό Πύργου - Κυπαρισσίας. Αναζητήστε εδώ, στην κορυφή ενός λόφου, τον αρχαιολογικό χώρο της ομώνυμης αρχαίας πόλης. Από την κορυφή του η ματιά ταξιδεύει ως τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, εκεί που θα καταλήξετε λίγο αργότερα για μια βουτιά στις παραλίες της Ζαχάρως και του Καϊάφα.

Η ΜΟΝΗ ΣΕΠΕΤΟΥ



Από την Ανδρίτσαινα μπορείτε να επιχειρήσετε μια μικρή παράκαμψη προς τη Μονή Σεπετού, 13,5 χλμ. βορειοδυτικά, κοντά στο χωριό Κάτω Αμυγδαλιά. Η Μονή (11ου αιώνα) είναι χτισμένη σαν αετοφωλιά σ' έναν απόκρημνο βράχο πάνω από τον ποταμό Τρίτωνα (παραπόταμο του Αλφειού).

ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ



Αν θελήσετε να δροσιστείτε στα νερά της Νέδας, κατηφορίστε το μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό Φιγαλεία και καταλήγει στις όχθες του μοναδικού θηλυκού ποταμού. Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς  καταρράκτες της Νέδας βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ των οικισμών Φιγαλείας και Στομίου.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

 Μόλις 3χλμ.από την Καρύταινα, στην κοίτη του Αλφειού θα δείτε τη βυζαντινή γέφυρα, που βρίσκεται κάτω από τη σύγχρονη γέφυρα του δρόμου. Επισκεφθείτε επίσης το βυζαντινό εκκλησάκι που υπάρχει στον χώρο.

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο, πολύ όμορφο άρθρο! Ένα επίσης πολύ σημαντικό μνημείο που δεν έχετε αναφέρει είναι το Μοναστήρι στη Νέα Φιγαλεία(Ζούρτσα) Ηλείας, 30 χλμ από τον Επικούριο, είναι το αρχαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ηλείας, κτίσμα 10ου αιώνος και σήμερα έχουν διασωθεί από το παλιό μετόχι, ο Καθεδρικός Ναός που με την πρόσφατη επέμβαση της Βυζαντινής Εφορίας Αρχαιοτήτων είναι 100% ακέραιος και ορισμένα μόνο κατάλοιπα της παλιάς μονής. Σας παραπέμπω σε ένα όμορφο βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=xjFws8nW9c4

    ΑπάντησηΔιαγραφή