Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Ο Κουτρούλης στη Μεθώνη

Το κάστρο της Μεθώνης όπως φαίνεται από το Μπούρτζι.



Ο Κουτρούλης στη Μεθώνη
Ακούω τη θάλασσα. Τρώει τα πέτρινα τείχη αργά, ηδονικά σχεδόν. Κάθομαι στις επάλξεις της θαλασσινής πύλης του κάστρου της Μεθώνης και θαυμάζω σιωπηλός πάνω από τα ήσυχα νερά τις εντυπωσιακές οχυρώσεις. Ένας ψαράς ζύγωσε με το βαρκάκι του και έψαχνε στα ρηχά για χταπόδια. Χαιρετηθήκαμε από μακριά. Και καθώς πλησίασε μου φώναξε γελώντας: «Πρόσεξε μη δεις τον Κουτρούλη εκεί μέσα...».

Στο εσωτερικό του κάστρου.
Το πυραμιδοειδές κτίσμα είναι παλιά πυριτιδαποθήκη
 

Ποιoν Κουτρούλη; αναρωτήθηκα. Τον γνωστό με τον διάσημο γάμο; Με έφαγε η περιέργεια. Φώναξα τον καλό ψαρά και μέχρι να καπνίσει ένα τσιγάρο μου είπε την ιστορία του πιο διάσημου γάμου.
Ο Κουτρούλης ήταν ιππότης που έφτασε στην ενετοκρατούμενη Μεθώνη και εκείνα τα ωραία και ρομαντικά χρόνια ερωτεύτηκε την ωραία Μεθωναία Ασάνα. Όλα θα ήταν καλά αν η αγάπη του δεν ήταν ολίγον... παντρεμένη! Και ο γάμος φαινόταν όνειρο απατηλό για τον ερωτευμένο ιππότη Κουτρούλη, αφού βέβαια εκείνα τα ιπποτικά χρόνια τα διαζύγια δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου.
Όμως ο έρωτας νικάει και βουνά! Στην περίπτωση του Κουτρούλη νίκησε τον χρόνο. Ο ιππότης μας λοιπόν περίμενε μαραζώνοντας στη Μεθώνη για 14 ολόκληρα χρόνια. Και τότε ναι, η ωραία Ασάνα πήρε ως καθολική το ναι του Πάπα και βγήκε το διαζύγιό της (ο καλός ψαράς δεν ήξερε τίποτα για την αντίδραση του συζύγου της!).
Και τότε λοιπόν έγινε ο περίφημος γάμος του Κουτρούλη, με τέτοια λαμπρότητα και γιορτές και γλέντι, με τόσο κόσμο και τέτοιο πελώριο φαγοπότι που άφησε αληθινά εποχή, έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα και γι’ αυτό μνημονεύεται έως σήμερα...

 Στο εσωτερικό του πύργου Μπούρτζι.

Αυτά συνέβησαν όταν το γρασίδι που σκεπάζει σήμερα το κάστρο ήταν πολιτεία. Όταν για αιώνες η Μεθώνη και το κάστρο της έλεγχε ένα από τα σημαντικότερα περάσματα στη Μεσόγειο. Οι Βενετοί έκαναν δύο πολέμους με τους Τούρκους για να το πάρουν. Ο ψαράς φεύγει και τον ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Φτάνω έως την άκρη του κάστρου. Άσπρα βράχια και αχινοί στολίζουν τον ρηχό βυθό - πέρασμα για το Μπούρτζι τον έσχατο οκταγωνικό πύργο. Φυλακή και τόπος εκτελέσεων στην Τουρκοκρατία, φωλιά για αγριοπερίστερα σήμερα, αντηχεί ολάκερο το κύμα στους πράσινους από την υγρασία τοίχους, τον τούβλινο θόλο, στα σκουριασμένα κάγκελα.
Προσπαθώ να φανταστώ πώς ήταν εδώ τα χρόνια του Κουτρούλη (στην πρώτη Ενετοκρατία, δηλαδή την περίοδο 13ος - 14ος αιώνας), όταν η Μεθώνη ήταν γεμάτη καράβια για όλους τους προορισμούς της Μεσογείου! Ένα τέτοιο καράβι έφερε και εδώ τον ιππότη και άλλαξε όλη του η ζωή! Τι ρομαντικές εποχές όμως... «Ποιος θα περίμενε 14 χρόνια για μια γυναίκα σήμερα;» αναρωτήθηκα. Κανείς δεν μου απάντησε. Μόνο η θάλασσα ακουγόταν στην ερημιά...
Την Καθαρά Δευτέρα στην παραλία της Μεθώνης και στα στενά της πόλης αναβιώνει του Κουτρούλη ο Γάμος, ένα αποκριάτικο δρώμενο με ξέφρενο γλέντι και τρελό κέφι.
Κείμενο: Αντώνης Ιορδάνογλου
Φωτογραφίες: Βάλυ Βαϊμάκη
http://www.ethnos.gr/themata/arthro/o_koutroulis_sti_methoni-16798948/

O ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ 2005 
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΘΩΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 
STUDIO ΚΑΛΑΜΑΤΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου