Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Το σύνδρομο της σαμπρέλας




Το σύνδρομο της σαμπρέλας
Το κοιλιακό λίπος είναι τοξικό και αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού επεισοδίου
Από τον DR ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ  
Η παχυσαρκία δεν είναι μόνο ζήτημα εμφάνισης. Είναι θέμα ζωής. Επίσης η τύχη του παχύσαρκου επηρεάζεται πολύ από τις θέσεις όπου οι μάζες των λιποκυττάρων αρθροίζονται στο σώμα, π.χ. κοιλιά, περιφέρειες. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία κατέγραψε τις αιτίες θανάτου 7.000 αστυνομικών της περιοχής του Παρισιού. Ανάμεσα σε πολλούς ανθρωπομετρικούς δείκτες, διερευνήθηκε η σχέση μεταξύ περιμέτρου της μέσης και του Δείκτη Μάζας Σώματος. Οι παράμετροι αυτές συσχετίστηκαν με τη συχνότητα των καρδιακών προσβολών και αιφνίδιων θανάτων λόγω καρδιακής προσβολής. Στα συμπεράσματα επιβεβαιώθηκε η άμεση θετική συσχέτιση της περιμέτρου της κοιλιάς στο ύψος του ομφαλού, με τον αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού επεισοδίου.
Ανάλογη έρευνα διεξήχθη στη Μινεσότα των ΗΠΑ όπου έγιναν μετρήσεις στην περίμετρο της κοιλιάς σε 2.000 άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών. Επιβεβαιώθηκε η αρχική παρατήρηση ότι τα λιποκύτταρα της κοιλιάς (ενδοσπλαχνικό λίπος) δρα κατά κάποιο τρόπο «τοξικά» στον οργανισμό, παράγοντας «φλεγμονώδεις ουσίες» με άμεσες επιβλαβείς επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα της καρδιάς ή του εγκεφάλου. Ανθρωπομετρικά η παχυσαρκία τύπου «μήλου» (κοιλιά) σε αντίθεση με την παχυσαρκία τύπου «αχλάδι» (γοφοί, μηροί) είναι πολύ περισσότερο «τοξική». Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις των εκατομμυρίων λιποκυττάρων στις ειδικές αυτές θέσεις του σώματος οφείλονται κυρίως σε γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες και λίγο επηρεάζονται από τους γνωστούς και γενικούς κανόνες διατροφής. Έχει αποδειχθεί ότι στο 70-80% των παχύσαρκων η αιτία της αύξησης του βάρους τους είναι η ποσότητα και η ποιότητα του φαγητού και κατά 20-30% ο τρόπος ζωής τους.
Οι ειδικοί δεν είναι απολύτως σίγουροι ποια είναι η ιδανική περίμετρος μέσης για τους άνδρες ή τις γυναίκες και πόσο αυτή διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία. Γι’ αυτό η περίμετρος μέσης, αν και σχετίζεται με τον ΔΜΣ, πρέπει να εκτιμάται ανεξάρτητα, ωστόσο η περίμετρος μέσης στο ύψος του ομφαλού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 102 εκ. και στις γυναίκες τα 76 εκ. Αλλά όλες αυτές οι ανθρωπομετρικές μετρήσεις, όπως και ο υπολογισμός της μυϊκής μάζας πρέπει τελικά να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, π.χ. ο ΔΜΣ δείχνει αναοφαλή μέτρηση στους μυώδεις αθλητές, καθώς εδώ η φυσιολογική αναλογία μυς - λίπος έχει ανατραπεί υπέρ του μυϊκού ιστού, όπου ο ΔΜΣ αδυνατεί να προσδιορίσει. Επίσης πολλοί άρρενες διαβητικοί και γυναίκες διαβητικοί παρουσιάζουν εμφανή και δυσανάλογη αύξηση της περιμέτρου της μέσης, ενώ συνολικά εκτιμώνται ως «αδύνατοι» επειδή υπάρχει εμφανής ελάττωση της μυϊκής μάζας των άκρων.
Η συστηματική παρακολούθηση του βάρους μας από την εφηβική ηλικία, μαζί με τη συστηματική ήπια (2-3 φορές την εβδομάδα) άσκηση μπορούν εύκολα να μας οδηγήσουν στα 100 έτη. Τα γονίδια μας δεν είναι απόλυτοι ρυθμιστές και καθοδηγητές της μοίρας μας. Καθώς και αυτά υποτάσσονται στη «λογική».
Σκεφθείτε ότι πριν από 100 χρόνια, οι Έλληνες ήταν λεπτοί και χάνονταν στατιστικά πολύ προ των 60 ετών. Σήμερα ένας άνδρας 60 ετών έχει προσδόκιμο ζωής άλλα 24,5 έτη, δηλ. τα 84,5· Συνυπολογίστε ότι αυτός δεν καπνίζει πια, αποφεύγει τα τηγανητά λίπη και προβάλλει υπερηφάνως -και σωστά- τα αθλητικά του παπούτσια και λιγότερο το όχημα του.·
TV ΕΘΝΟΣ /ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου