Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΜΠΑΡΑΖ ΑΙΤΗMATΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ;

Στον δρόμο που χάραξε ο Φάρατζ θέλουν να βαδίσουν η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν, ο Ολλανδός Γκέερτ Βίλντερς και ο Ούγγρος Βίκτορ Ορμπάν, έχοντας για σημαία τους το... exit.



ΜΠΑΡΑΖ ΑΙΤΗMATΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Οι ακροδεξιοί προετοιμάζουν την επόμενη έξοδο

Ξεκίνησε ως ένας πολιτικός ελιγμός του Ντέιβιντ Κάμερον εν όψει εκλογών και υπό την ασφυκτική πίεση του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ.

Το δημοψήφισμα που υποσχέθηκε και που τελικά γύρισε μπούμερανγκ στον Βρετανό πρωθυπουργό δεν οδηγεί μόνο τη Βρετανία στην έξοδο αλλά ανοίγει και την πόρτα στους ακροδεξιούς της Ευρώπης για να νομιμοποιήσουν τη σκληροπυρηνική ρητορική τους -με αιχμή τις αντιμεταναστευτικές τους θέσεις- και να διεκδικήσουν και για λογαριασμό των δικών τους χωρών ανεξαρτησία από τα ευρωπαϊκά «δεσμά».

Η πρώτη χώρα, η οποία πιθανότατα θα παρασυρθεί από το ενδεχόμενο ντόμινο, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Η προσφυγική κρίση και τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γαλλία έχουν ενισχύσει τις αντιμεταναστευτικές θέσεις της επονομαζόμενης «Madame Frexit», της Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου, που έχει αναδείξει σε κεντρική υπόσχεση της προεδρικής εκστρατείας της τη διενέργεια αντίστοιχου δημοψηφίσματος. Στην αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος υπέρμαχος ενός δημοψηφίσματος για παραμονή στην ΕΕ είναι ο Ζαν Λικ Μελανσόν, που μάχεται εναντίον του ευρώ και των πολιτικών λιτότητας. Δημοψήφισμα μπορεί να προκηρυχθεί από τον Γάλλο πρόεδρο, θέση την οποία η Λεπέν διεκδικεί με αξιώσεις. Ωστόσο ακόμα και σε περίπτωση ήττας της ακροδεξιάς αρχηγού, δεν αποκλείεται να δούμε μια επανάληψη του βρετανικού εφιάλτη, την επιβολή της ακροδεξιάς ατζέντας της. Και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μια καθαρή πλειοψηφία των Γάλλων (55%) θα ήθελαν να διενεργηθεί δημοψήφισμα, με το 41% να δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου από την Ενωση.

Προειδοποίηση

Το μη δεσμευτικό δημοψήφισμα στην Ολλανδία τον περασμένο Απρίλιο, με το οποίο οι πολίτες απέρριψαν τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ και Ουκρανίας δεν ήταν παρά μια προειδοποίηση προς την ευρωπαϊκή ηγεσία. Και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να επαναληφθεί για το ζήτημα της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, με τη λέξη «Nexit» να προφέρεται ολοένα και συχνότερα από τους Ολλανδούς ευρωσκεπτικιστές προκαλώντας εκνευρισμό στην κεντροδεξιά κυβέρνηση. Την ώρα που ο ακροδεξιός, ξενοφοβικός Γκέερτ Βίλντερς βρίσκεται εδώ και μήνες στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων, το 48% των ψηφοφόρων δηλώνουν ότι θα επέλεγαν την έξοδο της Ολλανδίας από την ΕΕ (έναντι ενός 45% που θέλουν την παραμονή).

Πολιτική κίνηση εντυπωσιασμού αποτελεί η ανακοίνωση του επικεφαλής της ιταλικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ότι θα συλλέξει υπογραφές για προκήρυξη δημοψηφίσματος, στο οποίο οι πολίτες θα εκφραστούν για τις συνθήκες που διέπουν τη σχέση της Ιταλίας με την ΕΕ. Και αυτό γιατί η νομοθεσία απαγορεύει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες που υπέγραψε η χώρα. Ωστόσο η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών μεταξύ των χωρών της ΕΕ που θέλουν τη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος (58%) και που θα ψήφιζαν υπέρ της αποχώρησης (48%). Υπό τον Βίκτορ Ορμπάν, που απορρίπτει μια ομοσπονδιακή Ευρώπη και έχει συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η Ουγγαρία είναι από τους σφοδρότερους επικριτές της ΕΕ. Ομως, παρόλο που το 77% των Ούγγρων απορρίπτουν τις «εξωτερικές παρεμβάσεις» και το ακροδεξιό κόμμα Jobbik έχει αρχίσει να θέτει ζήτημα «Hunxit», το 61% των πολιτών εξακολουθεί να θέλει μια Ουγγαρία εντός της ΕΕ λόγω της ύφεσης της οικονομίας και της τεράστιας εξάρτησής της από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Σημειώνεται ότι στην Ουγγαρία δεσμευτικό δημοψήφισμα μπορεί να προκηρυχτεί είτε από τον πρόεδρο είτε με τη συγκέντρωση 200.000 υπογραφών.

Η Δανία, όπου απαιτείται το ένα τρίτο των βουλευτών για την προκήρυξη δημοψηφίσματος, διενήργησε δημοψήφισμα τον περασμένο Δεκέμβριο, με τους πολίτες να τάσσονται κατά της παροχής περισσότερων εξουσιών στην ΕΕ. Αν και αυτό δε σημαίνει ότι οι Δανοί τάσσονται υπέρ μιας εξόδου, δύο επιχειρήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους σε περίπτωση που τεθεί το ερώτημα. Αφενός πολλοί πολίτες φοβούνται πως η μεγάλη εισροή προσφύγων θα μπορούσε να απειλήσει το σύστημα πρόνοιας της χώρας και αφετέρου η χώρα είχε μέχρι σήμερα ισχυρό σύμμαχο τη Βρετανία στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και με το «Brexit» θα αποδυναμωθεί στην προώθηση των συμφερόντων της.

Απειλή η ΕΕ για το 57%

Στην Τσεχία, όπου δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για δημοψήφισμα, έχει γίνει προσπάθεια για συζήτηση ενός «Czexit», αν και απέτυχε. Ωστόσο το κλίμα είναι έντονα ευρωσκεπτικιστικό, με το 57% των πολιτών να θεωρούν «απειλή» τη συμμετοχή στην ΕΕ και μόνο το 22% να εκφράζουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να καθορίζει τους κανόνες για το καυτό ζήτημα υποδοχής των προσφύγων.

ΕΡΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου