Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ : ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ



ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σημαίνει ένας πλήρης έλεγχος του Κιρκούκ από τους Κούρδους για τις ισορροπίες στη Μεσοποταμία, στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο;
Όταν ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα του Ιράκ, το 2005, το οποίο αναγνώριζε αυτονομία στους Κούρδους που κατοικούσαν στις περιφέρειες Ντόχουκ, Ερμπίλ και Σουλεϊμανίγια, καθώς και το δικαίωμα να έχουν τους δικούς τους πρόεδρο και πρωθυπουργό και τα δικά τους υπουργικό συμβούλιο και Κοινοβούλιο, το Κιρκούκ, αν και αποτελεί παραδοσιακή πόλη του Κουρδιστάν, δεν συμπεριελήφθη στα όρια του αυτόνομου κουρδικού κράτους. Το άρθρο 140 του νέου Συντάγματος προέβλεπε καταμέτρηση του πληθυσμού και διεξαγωγή δημοψηφίσματος έως τις 31/12/2007, για να αποφασίσουν οι πολίτες της πλούσιας σε πετρέλαιο περιφέρειας αν αυτή θα ανήκε στην επικράτεια του Κουρδιστάν ή της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης.
Τα χρόνια που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις που προέκυπταν από ελεύθερες εκλογές έδιναν τη δυνατότητα στους σιίτες να συγκροτούν κυβερνήσεις, μοιράζοντας μέρος της πολιτικής και της οικονομικής πίτας κυρίως στους Κούρδους και δίνοντας στην κυριολεξία ψίχουλα στους σουνίτες. Η κατάσταση αυτή, από τη μια πλευρά, δεν έδωσε τη δυνατότητα στους Κούρδους να διεξαγάγουν το δημοψήφισμα, που θα τους επέτρεπε να ενσωματώσουν το χρυσοφόρο Κιρκούκ και, από την άλλη οδηγούσε στην πλήρη περιθωριοποίηση των σουνιτών, που πλέον περίμεναν την ευκαιρία να εκδικηθούν και για την ανατροπή του Σαντάμ και του Μπαάθ και για την ακολουθήσασα περιθωριοποίηση τους.
Όταν η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Τουρκία και στο βάθος οι ΗΠΑ - Αγγλία άρχισαν να βοηθούν ανοιχτά τους ισλαμιστές για να πετύχουν την ανατροπή του Ασαντ, οι μπααθιστές άρπαξαν την ευκαιρία που περίμεναν και σε συνεργασία με τους τζιχαντιστές έφτασαν μέχρι του σημείου να καταλάβουν τη Μοσούλη και να απειλούν ακόμα και την πρωτεύουσα Βαγδάτη.
Όμως, το «περίεργο» είναι ότι όλη αυτή η κατάσταση αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαίρια για τους Κούρδους, οι οποίοι έσπευσαν να εκμεταλλευ­τούν την κατάρρευση του ιρακι­νού στρατού, στην κορυφή του οποίου οι Κούρδοι έχουν το με­ρίδιο του λέοντος, για να κατα­λάβουν με τους πεσμεργκά μια σειρά από πόλεις της περιφέρει­ας Μοσούλης και του Κιρκούκ, που κατοικούνται από Κούρ­δους, και φυσικά την εμβλημα­τική πόλη του Κιρκούκ, με τα χρυσοφόρα κοιτάσματα πετρε­λαίου και όλες τις σχετικές εγκα­ταστάσεις.
Κύκλοι των Τουρκομάνων του Ιράκ αναφέρουν ότι τα γεγο­νότα εξελίχθηκαν με τέτοιον τρό­πο, που παραπέμπει σε συνεννό­ηση των Κούρδων με τους τζιχαντιστές και τους μπααθιοτές του Ισλαμικού Κόμματος του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ), αφού οι πεσμεργκά ήταν έτοιμοι και κατέλαβαν όλες τις πόλεις, αφού εν τω μεταξύ είχαν διαλυθεί οι μονάδες του ιρακινού στρατού και οι ένοπλοι του ΙΚΙΛ απέφυγαν κάθε συμπλοκή μαζί τους.
Τελικώς, οι Κούρδοι, πέραν του ότι επεξέτειναν την επικράτεια τους και απέδειξαν ότι είναι δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, κατέλαβαν την πιο πλούσια σε πετρέλαια περιοχή, αποκόπτοντας τη ροή του πετρελαίου από τον αγωγό που περνούσε από τη Μοσούλη και συνδέοντας τη με τον κουρδικό αγωγό, ο οποίος μεταφέρει το κουρδικό πλέον πετρέλαιο στο Τζεϊχάν των Αδάνων. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά;
Πρώτον, ότι οι Κούρδοι έκαναν ίσως το πιο σημαντικό βήμα που θα τους οδηγήσει σταδιακά στην πλήρη ανεξαρτησία, αφού ο τεράστιος πλούτος που θα εισρεύσει στα ταμεία του κουρδικού κράτους θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη γι' αυτό.
Δεύτερον, η κατάσταση αυτή υποχρεώνει τους Κούρδους της Ερμπίλ να συσφίξουν ακό­μα περισσότερο τις σχέσεις τους με την Τουρκία, η οποία αποτελεί τη μόνη και στρατηγικής ση­μασίας πύλη εξόδου του κουρ­δικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
Τρίτον, η Τουρκία, που κι αυτή υποχρεώνεται να αναπτύ­ξει καλές σχέσεις με το αυτόνομο Κουρδιστάν, από τη μια πλευρά σοβαρά για να εξασφαλίσει οικο­νομικά οφέλη και από την άλλη για να προστατέψει τα σύνορα της από τους τζιχαντιστές και το ριζοσπαστικό Ισλάμ, θα υποχρε­ωθεί να αναθεωρήσει την πολιτι­κή της απέναντι στο «δικό» της Κουρδικό, φτάνοντας μέχρι του σημείου να αφήσει ελεύθερο τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν τον επόμενο χρόνο.
Η απελευθέρωση των 230 καταδίκων για το σχέδιο «Βαριοπούλα», στην πλειονότητα τους αξιωματικών, είναι ίσως ο προάγγελος της απελευθέρωσης του Απο.
Η περιοχή μας βρίσκεται πλέον μπροστά σε μια νέα γεωπολιτική κατάσταση, με τους Κούρδους να αποτελούν τον κρισιμότερο παράγοντα για τη σταθερότητα στη Μεσοποταμία - Μέση Ανατολή - Α. Μεσόγειο και στο Αιγαίο, και σοβαρό ρυθμιστικό παράγοντα για την ισορροπία και την ασφάλεια στην ίδια την Τουρκία.
Φυσικά, θα ήταν περίπου μωρία να περιμένει κανείς από πολιτικούς, που βύθισαν τη χώρα στη διεθνή ανυποληψία και κατέστρεψαν το κράτος και την κοινωνία λόγω της ανευθυνότητας και της πολιτικής μυωπίας τους, να «δουν» μακριά, να διαφυλάξουν την τεράστια εθνική περιουσία που συνιστούσε το ιστορικό των ελληνοκουρδικών σχέσεων και να αποφύγουν την παράδοση του Άπο στους Τούρκους.
Όμως, εκτός από τη μυωπία, υπάρχει και η παρακαταθήκη των δωσίλογων, που την κληροδότησαν στα παιδιά τους. Όποιοι απορούν για την αναφορά αυτή ας εξετάσουν τη στάση που τήρησαν επί Κατοχής οι γονείς των βασικών χειριστών σε πολιτικό επίπεδο της υπόθεσης Οτζαλάν.
Από άρθρο του Σάββα Καλεντερίδη στην κυριακάτική Δημοκρατία


Συρία: Προς Κουρδικό κράτος με αμερικανική υποστήριξη;


Πόσο μακριά βρισκόμαστε από την ίδρυση ενός Κουρδικού Κράτους; Ο πόλεμος στη Συρίας ίσως να έχει ως αποτέλεσμα την ίδρυσή του, με αμερικανική υποστήριξη, λένε παρατηρητές.

Εάν κάποιος επικεντρώσει την προσοχή του πάνω στον χάρτη τις περιοχές που βομβαρδίζουν οι Τούρκοι στην Συρία, θα καταλάβει ότι ο στόχος είναι η αποτροπή της κατάκτησης εδαφών από τους Κούρδους της Συρίας, που ενδέχεται να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός ενιαίου Κουρδιστάν.

Ήδη στο Ιράκ το αυτόνομο Κουρδιστάν υπάρχει πάνω από μια δεκαετία, στην Τουρκία έχουν ξαναρχίσει οι σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις στις κουρδικές περιοχές και συχνά οδηγούν σε μεγάλα πλήγματα τον τουρκικό στρατό, ενώ για να συμπληρωθεί το παζλ, απομένει η λωρίδα των Κούρδων κάτω από τη νότια Τουρκία, στην περιοχή που βρίσκεται πάνω από το Χαλέπι.

Αυτό ακριβώς είναι ο τουρκικός εφιάλτης. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα ‘Ισβέστια’ επίκειται η δημιουργία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Κουρδιστάν, με το πρόσχημα του αγώνα κατά του ‘ισλαμικού κράτους’, αποτελούν ένα στάδιο προετοιμασίας για την ίδρυση ενός κουρδικού κράτους.

Ο Ρώσος διπλωμάτης Βιτσλάβ Ματόζοφ διατύπωσε τη θέση, στη ρωσική εφημερίδα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν μόνο την έμφαση για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής ομάδας του Ντάες, αλλά όλες οι κινήσεις τους δείχνουν ότι προτίθενται να εγκαθιδρύσουν ένα κουρδικό κράτος.

Βάσεις δημιουργήθηκαν στη Ροτζάβα, στο νότιο Κουρδιστάν, αλλά και στη θέση Μαχμούρ (Ιράκ). Για τη δημιουργία της στρατιωτικής βάσης στο Μαχμούρ, οι Αμερικανοί δεν ζήτησαν να λάβουν άδεια από την κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Ορισμένοι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι οι βάσεις του αμερικανικού στρατού αποτελούν ένα βήμα για ένα κουρδικό κράτος, σημειώνει το δημοσίευμα.

Στις αρχές του μήνα, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί κατασκευάζουν δυο αεροπορικές βάσεις στη Συρία στις κουρδικές ζώνες.Η μια ήδη κατασκευάστηκε και η άλλη είναι υπό κατασκευή. Η δεύτερη αναμένεται να έχει χρήση τόσο στρατιωτική όσο και πολιτική σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο Bas.

Στο Rmeilan στην περιοχή της Hassake κοντά στο τριεθνές σύνορα Συρίας Ιράκ και Τουρκίας απ΄όπου οι κούρδοι διακήρυξαν την ομόσπονδη οντότητα τους εντός Συρίας η αμερικανική στρατιωτική βάση στη Συρία είναι έτοιμη.Η πίστα προσγείωσης είναι έτοιμη.

Οι ΗΠΑ κατάφεραν δια των κούρδων να πετύχουν αυτό που δεν κατόρθωσαν ν΄αποσπάσουν από τη συριακή κυβέρνηση αμερικανικές βάσεις επί του συριακού εδάφους.

Το πόσο σημαντικό είναι για τους Αμερικανούς η ίδρυση του αυτόνομου Κουρδιστάν στην περιοχή φαίνεται από τις κινήσεις που κάνουν.

Οι Αμερικανοί έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν θ΄αναγνωρίσουν την αυτονομία των Κούρδων της Συρίας, αλλά από την άλλη κάνουν τα πάντα για να τους ενισχύσουν.Το 70% των χτυπημάτων της αμερικανικής συμμαχίας επί συριακού εδάφους κατά του Ισλαμικού Κράτους ήταν στο Κομπάνι και γενικά σε περιοχές που σήμερα ελέγχουν οι Κούρδοι.

Οι περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι είναι επίσης πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου και αυτό έχει τη σημασία του. Tο Κουρδιστάν της Τουρκίας είναι το λεγόμενο Βόρειο Κουρδιστάν ενώ αυτό που θεωρητικά επιμοιράζεται σε Συρία Ιράκ και Ιράν είναι το Νότιο Κουρδιστάν πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου.

Tα νομικά ερείσματα κινήσεων αυτονομίας των Κούρδων κατοχυρώνονται κυρίως με πράξεις διπλωματικές αναφορικά και κυρίως με την μειονότητα στην Τουρκία και στο Ιράκ.



  • Συνθήκη Σεβρών 10.8.1920 στους Κούρδους χορηγείται τοπική αυτονομία.Ανεφάρμοστη.
  • 1922 Ιρακινο-βρετανική διακήρυξη αναγνωρίζει το δικαίωμα στους Κούρδους να σχηματίσουν κυβέρνηση στα σύνορα.
  • Κοινωνία Εθνών αποφαίνεται να παραχωρηθεί στους Κούρδους του Ιράκ σχετική αυτονομία.

Οι Κούρδοι παγκοσμίως απαριθμούν 40 με 50 εκατ. Στη Συρία υπολογίζονται σε 2 εκατομμύρια. Στην Τουρκία είναι περίπου 12 με 15 εκατομμύρια και με άλλες εκτιμήσεις ως και 20 ενώ στο Ιράκ είναι 4,6 εκατομμύρια.

Οι Κούρδοι στη Β Συρία ελέγχουν τα 3 τέταρτα των συρο-τουρκικών συνόρων που αντιστοιχούν σε 400 χλμ.

Με πληροφορίες από τα dimpenews.com και echedoros-a.gr
 
http://www.onalert.gr/stories/syria-pros-kourdiko-kratos-me-amerikaniki-yposthriksi/48788

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου