Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Έχετε πάει στο Μουσείο Τύπου;


Έχετε πάει στο Μουσείο Τύπου;
Γράφει: Ανδρέας Τσιλίρας
Θέλετε να αλλάξετε γνώμη για το ρόλο του Τύπου; Θέλετε να αφιερώσετε μία ώρα έστω, με τον κίνδυνο να παρασυρθείτε σε ένα ατέλειωτο βύθισμα στην ιστορία μέσα από σελίδες εφημερίδων, περιοδικών και βιβλίων;
Πηγαίνεται ένα πρωί μια βόλτα ως τη Μαιζώνος 200 στην Πάτρα (κοντά στην Παπαφλέσσα), ανεβείτε στον τρίτο όροφο και θα μας θυμηθείτε…
Διανύοντας την έκτη δεκαετία του (ιδρύθηκε από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων το 1956 και λειτουργεί από τις 28/05/1957) το Μουσείο Τύπου έχει σκοπό τη συγκέντρωση και τη διαφύλαξη εφημερίδων, περιοδικών, χειρογράφων και άλλων εντύπων κυρίως από το παρελθόν, που αποτελούν πηγές πληροφόρησης για την ιστορία της Ελλάδας. Εφημερίδες από το 1815 έως σήμερα, με περισσότερους από 1000 διαφορετικούς τίτλους, που καλύπτουν όχι μόνο την Πάτρα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, 1000 διαφορετικά περιοδικά από το 1852 και έπειτα, 67 ημερολόγια της περιόδου 1879 – 1970, σπάνιες εκδόσεις και τίτλοι βιβλίων που χάθηκαν με το πέρασμα των χρόνων, είναι ένα μόνο μέρος από την πλούσια συλλογή του Μουσείου.

Μη νομίζετε όμως πως θα διαβάσετε μόνο εφημερίδες. Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα ιστορικά κειμήλια που θα βρείτε. Το πρωτότυπο χειρόγραφο της Γ’ Εθνοσυνέλευσης του 1827 στην Τροιζήνα, μια χειρόγραφη επιστολή του Θ. Κολοκοτρώνη, μια κληρωτίδα του παλιού Λαχείου Συντακτών (του παππού του σημερινού Πρωτοχρονιάτικου λαχείου) και πολλά ακόμα. Ξεφυλλίστε τις εφημερίδες και θα καταλάβετε πολλά: Για το πώς άλλαξε η εικόνα των εφημερίδων με το πέρασμα των δεκαετιών, πώς μετέφεραν την ιστορία οι δημοσιογράφοι ανάλογα με το καθεστώς, το κατεστημένο και τις αντιλήψεις κάθε εποχής, αλλά και το πώς έδιναν το δικό τους αγώνα σε περιόδους που η τεχνολογία ήταν άγνωστη λέξη και η συλλογή ειδήσεων αποτελούσε ένα τιτάνιο έργο.
Επειδή όμως η τεχνολογία τώρα έχει προχωρήσει για τα καλά και θησαυροί σαν κι αυτούς που κρύβει το Μουσείο Τύπου πρέπει να είναι προσβάσιμοι απ’ όλους, έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια και η ψηφιοποίηση των εφημερίδων του Μουσείου. Στην ιστοσελίδα www.mouseiotipou.gr μπορείτε με πολύ απλό τρόπο να αναζητήσετε (ή και να «κατεβάσετε» στον υπολογιστή σας) αποκόμματα παλαιών εφημερίδων και περιοδικών καθώς και γενικές πληροφορίες σχετικά με αυτά.


Δεν έχει ψηφιοποιηθεί βέβαια ακόμα όλη η περιουσία του Μουσείου και η φιλοδοξία είναι να βρεθεί χρηματοδότηση για να ψηφιοποιηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της συλλογής.
Ο δεύτερος μεγάλος στόχος είναι η μεταστέγαση του Μουσείου σε ένα μεγαλύτερο και αντάξιό του χώρο. Οι συζητήσεις που είχαν γίνει πριν κάποια χρόνια με την (πάλαι ποτέ…)  Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου για το ιστορικό κτήριο της Παλιάς Νομαρχίας (Καραϊσκάκη & Πατρέως) είχαν προχωρήσει αρκετά, αλλά έτσι όπως είναι πλέον η κατάσταση καμία συζήτηση δεν φαίνεται να ισχύει.
Το Μουσείο λειτουργεί πρωινές ώρες (9.00 – 13.00), όμως επειδή υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρεθείτε σε κάποια από τις δεκάδες ξεναγήσεις που γίνονται σε σχολεία της περιοχής, πάρτε πρώτα ένα τηλέφωνο (2610 310488) για να είστε απόλυτα σίγουροι… Καλή ανάγνωση!
Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Μουσείου Τύπου δημοσιογράφο Μιχάλη Βασιλάκη και την υπεύθυνη του Μουσείου Κατερίνα Τσίρου για τη συνεργασία.

http://tetartopress.gr/ έχετε-πάει-στο-μουσείο-τύπου/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου