Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Γιώργος Παπαμελετίου! Ένας ΗΡΩΑΣ Καταδρομέας!



Γιώργος Παπαμελετίου! 

Ένας ΗΡΩΑΣ Καταδρομέας! 

Η Μοίρα του αντιμετώπισε με επιτυχία τους Τούρκους στη Λευκωσία!

Ο Έλληνας Αξιωματικός που βλέπετε στην φωτογραφία δεν είναι ο μέσος καθημερινός άνθρωπος, αν και μιλώντας μαζί του, άθελα του, θα σας ξεγελάσει. Είναι άλλο ένα  από τα σπάνια αγέρωχα λιοντάρια της Πατρίδας. Ο Γιώργος Παπαμελετίου είναι τέκνο του μεγάλου στρατοπέδου του Έθνους, της Αρβανιτιάς, με καταγωγή από τα Δερβενοχώρια.

Γεννήθηκε το 1931 και ήταν μια ζωή Καταδρομέας. Από το 1955, που αποφοίτησε ως Ανθυπολοχαγός της ΣΣΕ, ως το 1983 που αποστρατεύτηκε ως Ταξίαρχος, .Ο Γιώργος Παπαμελετίου ήταν το 1974 ο Διοικητής της Α’ Μοίρας Καταδρομών,  επικεφαλής της μυστικής στρατιωτικής αποστολή "ΝΙΚΗ" της Ελλάδος  προς την Κύπρο την 21η προς 22α Ιουλίου 1974 με σκοπό την αερομεταφορά καταδρομέων στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας

Περίφημη ήταν η απάντηση του, όταν ο  ταγματάρχης Βασίλης Μανουράς του διαβίβασε την εκτίμηση του πιλότου πως δεν μπορούν να προσγειωθούν στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας, διότι δέχονταν σφοδρά αντιαεροπορικά πυρά από παντού. Ο Παπαμελετίου ρώτησε «Έχει προσγειωθεί άλλο αεροπλάνο;». Όταν πήρε θετική απάντηση, είπε «τότε πες του πως θα προσγειωθούμε κι εμείς, αφού οι άλλοι τα κατάφεραν, δεν μπορεί ο Διοικητής της Α’ Μοίρας Καταδρομών να κόβει βόλτες στον αέρα». Για δε την απώλεια των κομμάντος - η Διμοιρία του ΔΕΑ (ΠΖ) Τσαμκιράνη -, που σκοτώθηκαν στην κατάρριψη ενός εκ των Νορντάτλας από φίλια πυρά, είπε με πίκρα «Εγώ για να χάσω τόσα παιδιά θα έπρεπε να κάνω τρία χρόνια πόλεμο».

Κι είχε δίκιο. Η επιμονή κι ο υποδειγματικός επαγγελματισμός με τον οποίο είχε εκπαιδεύσει τους άνδρες του, μαζί και με το παράδειγμα ηγεσίας του και τα εξαίρετα στελέχη του, ήταν η κύρια αιτία των μικρών απωλειών στην μάχη και των νικών που κατήγαγε η Μοίρα του σε βάρος των Τούρκων. Ο Μπικάκης, που με Διμοιρίτη των Ανθ/γο Κοϊμτσόγλου διέλυσαν ολόκληρη μονάδα αρμάτων και πεζικού και σταμάτησαν την προέλαση των Τούρκων μέσα στην υπόλοιπη Λευκωσία στον δεύτερο Αττίλα, ήταν προϊόν αυτής της εκπαίδευσης.

Ο Παπαμελετίου κράτησε την Λευκωσία και το αεροδρόμιο, αφού το τμήμα της Μοίρας εξευτέλισε τους Τούρκους, παρά την ιταμή στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης. Διοικητής των Ελληνικών Δυνάμεων ήταν ο Ανωγειανός ταγματάρχης Βασίλης Μανουράς, αυτός που όταν ο πρέσβυς Λαγάκος τον πήρε τηλέφωνο «Εδώ πρέσβυς Λαγάκος…» απαιτώντας, λόγω της εκεχειρίας, να παραδώσει το αεροδρόμιο -που ήταν διάσπαρτο από τα πτώματα των Τούρκων στρατιωτών που σκότωσαν οι Λοκατζήδες του - στους ΟΗΕδες, που βρίσκονταν στην περίμετρο του αεροδρομίου, απάντησε : «εδώ Ταγματάρχης Μανουράς των ΛΟΚ, το αεροδρόμιο δεν το δίνω», προσθέτοντας μάλιστα και κάτι «γαλλικά».

Πέρασα ώρες πριν λίγα χρόνια στην παραλία του Ασπροπύργου μιλώντας μαζί του για τα τότε, για να γράψω ένα μεγάλο άρθρο που δημοσιεύθηκε αργότερα στο ιστορικό ένθετο της «Δημοκρατίας», σχετικά με τον νικητή της μάχης στην Σχολή Γρηγορίου, τον τότε Ανθυπολοχαγό κ. Κοϊμτσόγλου, λαμπρό παράδειγμα ανδρείας και στρατιωτικού ηγητορα, και για τον αδικοχαμένο ήρωα Μανώλη Μπικάκη.

Λίγους ανθρώπους σέβομαι τόσο όσο αυτόν τον άνδρα που έκανε για το Έθνος σε μια ζωή όσα δεν θα μπορούσαν να κάνουν χίλιοι άλλοι σε δέκα ζωές.

Αυτός ο αρειμάνιος πολεμιστής, γεμάτος αξιοπρέπεια και σεμνότητα, είναι άλλος ένας από τους αληθινούς Ήρωες, στους  οποίους θα έπρεπε η Πολιτεία να στέλνει τα σχολειόπαιδα για να τους μιλήσουν, για να τους δουν, για να μάθουν πως είναι οι Έλληνες που έχουν φτιαχτεί από αυτό το σπάνιο μέταλλο της αλύγιστης ανδρείας.

Γιατί τέτοιοι ήρωες είνα πάντα λίγοι και είναι πάντα αυτοί που οδηγούν τους πολλούς και σώζουν την τιμή μας γράφοντας την αληθινή Ιστορία.

Τα στοιχεία είναι από το διαδίκτυο, και από όσα μου είπε ο φίλος και συμπατριώτης Γ. Παπαμελετίου για την αποστολή της Α΄ Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο. (Μπουραντάς Π)

http://maiandros.blogy.gr/post/2412-giorgos-papameletioy!-enas-iroas-katadromeas!-%E2%80%93-i-moira-toy-kseftilise-toys-toyrkoys-sti-leykosia!-(fotobinteo-ntokoymen 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου