Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Οι «αθώες» τροφές!



Οι «αθώες» τροφές!
Αβγά, πατάτες, γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί, που για αρκετά χρόνια ήταν στη μαύρη λίστα των φαγητών, τα καταναλώνουμε (με μέτρο) άφοβα
Αβγά, πατάτες, μαργαρίνη, ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά. Όλες αυτές οι τροφές, για διαφορετικούς λόγους, είχαν μπει για αρκετά χρόνια στη μαύρη λίστα της κακής διατροφής, με αποτέλεσμα να εξοβελιστούν από την καθημερινότητα μας! Πλέον όμως το καλό όνομα τους αποκαταστάθηκε. Ο λέκτορας διατροφικών επιστημών του King College Σκοτ Χάρντινγκ εξηγεί για ποιους λόγους μπορούμε να τις καταναλώνουμε με μέτρο.
Το μπέρδεμα σχετικά με τα αβγά το θυμούνται αρκετοί από την παιδική τους ηλικία. Παλαιότερα τα έδιναν καθημερινά στα μικρά παιδιά, μετά η ποσότητα τους μειώθηκε σημαντικά επειδή θεωρήθηκαν υπαίτια για την αύξηση της χοληστερόλης.
Πλέον οι ειδικοί αναφέρουν ότι σε φυσιολογικά επίπεδα η πρόσληψη χοληστερόλης μέσω της διατροφής δεν επηρεάζει σημαντικά την κακή χοληστερίνη. Τα αβγά παραμένουν καλή πηγή πρωτεϊνών, καλών λιπαρών και βιταμινών. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την πατάτα. Εξαιτίας του υψηλού της γλυκαιμικού δείκτη, εντάχθηκε στην κατηγορία των προς αποφυγήν επεξεργασμένων υδατανθράκων.
Όμως περιέχει βιταμίνες C, Β και ιχνοστοιχεία, ενώ ανάλογα με τον τρόπο που μαγειρεύεται μπορεί να υπάρξει αύξηση στην ποσότητα του ανθεκτικού αμύλου που περιέχει, δηλαδή ενός μη αφομοιώσιμου πολυσακχαρίτη, ο οποίος συμπεριφέρεται παρόμοια με τις φυτικές ίνες: Αντιστέκεται στην πέψη του στο λεπτό έντερο, δεν μπορεί να απορροφηθεί και να αποθηκευτεί ως λίπος, ενώ επιδρά θετικά στα βακτήρια του εντέρου.
Η μαργαρίνη, πάλι, αρχικά έγινε δημοφιλής ως πιο φτηνή και υγιεινή εναλλακτική από το βούτυρο, που περιέχει κορεσμένα λίπη. Όμως απέκτησε... κακό όνομα, όταν διαπιστώθηκε ότι η επεξεργασία με υδρογόνωση που υφίσταται παράγει βλαβερά τρανς λιπαρά. Σήμερα, ωστόσο  κυκλοφορεί «αθώα» μαλακή μαργαρίνη χωρίς τρανς λιπαρά.
Για τα λιπαρά που περιέχουν έχουν κατηγορηθεί και τα γαλακτοκομικά, μία σημαντική πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου.
Πλέον η κατανάλωση τους δεν ενοχοποιείται, εφόσον η συνολική πρόσληψη λιπαρών και θερμίδων στη διατροφή μας διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Η φήμη των ξηρών καρπών πάντως, που κάποτε κατηγορήθηκαν λόγω των πολλών θερμίδων και του λίπους που περιέχουν, έχει αποκατασταθεί εδώ και καιρό.
Ωφέλιμο (!) το αβοκάντο και για τους διαβητικούς
ΤΟ... ΤΑΠΕΙΝΟ αβοκάντο -το οποίο αποφεύγαμε δια ροπάλου τη δεκαετία του '90, όταν αναζητούσαμε τροφές χωρίς λιπαρά- φαίνεται ότι παίρνει πλέον την εκδίκηση του, καθώς στις μέρες μας θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές τροφές. Ωστόσο, άνθρωποι με ορισμένες παθήσεις όπως ο διαβήτης επιτρέπεται να προσθέσουν στη διατροφή τους το θρεπτικό φρούτο; Ναι, απαντούν οι γιατροί, καθώς πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι τα αβοκάντο όχι μόνο είναι ασφαλή για τους διαβητικούς, αλλά μπορεί να είναι και ωφέλιμα
Η υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με διαβήτη. Σε γενικές γραμμές οι διαβητικοί πρέπει να καταναλώνουν τροφές που βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ παράλληλα προσφέρουν οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης Συμφωνά με τους ειδικούς, τα αβοκάντο αποτελούν εξαιρετική επιλογή για τα άτομα με διαβήτη, επειδή προσφέρουν όλα αυτά τα οφέλη.
Κυριακάτικη δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου