Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Το συγκινητικό βίντεο του νηπιαγωγείου Ιεράπετρας





Το συγκινητικό βίντεο του νηπιαγωγείου Ιεράπετρας που κέρδισε Ευρωπαϊκό βραβείο το 2013
Εικόνες από τη ζωή των ανθρώπων μιας άλλης εποχής. Παλαιότερης. Εικόνες που όμως είναι στην πραγματικότητα φωτογραφίες των παιδιών του 7ου νηπιαγωγείου Ιεράπετρας που αναπαριστούν ορισμένες σκηνές του παρελθόντος με τη μορφή των «παγωμένων» εικόνων.
Τα παιδιά «σκηνοθετούσαν» μαζί με τις νηπιαγωγούς τη σκηνή που θα έκαναν λήψη, χρησιμοποιώντας τα παραδοσιακά αντικείμενα που τους έδωσαν οι γονείς τους και επιστρατεύοντας τις γνώσεις που απέκτησαν. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τις νηπιαγωγούς στο χώρο του νηπιαγωγείου Ιεράπετρας (ένα παλιό πετροχτιστο κτίριο) και εκτυπώθηκαν ασπρόμαυρες για να αποπνέουν τον αέρα της παλιάς εποχής.


Το συγκεκριμένο βίντεο των παιδιών και των δασκάλων τους, με τίτλο «Γνωρίζοντας το παρελθόν μου, γνωρίζω καλύτερα τον εαυτό μου», απέσπασε την πρώτη διάκριση ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες συμμετοχές σχολείων από όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας σημαντικής εκπαιδευτικής δράσης που διοργανώθηκε το 2013.


Το ευρωπαϊκό βραβείο που κατάφερε να αποσπάσει το νηπιαγωγείο ήταν στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής δράσης με τίτλο «Το generations @ school» στην οποία οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διοργανώσουν μία δραστηριότητα η οποία θα φέρει πιο κοντά τους μαθητές και τους ηλικιωμένους, προκειμένου να ανακαλύψουν πώς ο διάλογος μεταξύ τους μπορεί να συμβάλει σε μια καλύτερη Ευρώπη του αύριο.
Σ’ αυτήν την εκπαιδευτική δράση έλαβαν μέρος πολλά σχολεία από την Ευρώπη. Κι όμως το 7ο νηπιαγωγείο Ιεράπετρας διακρίθηκε, παίρνοντας το 1ο βραβείο, με τη δική του συμμετοχή, με τίτλο «Γνωρίζοντας το παρελθόν μου, γνωρίζω καλύτερα τον εαυτό μου».


Στην εργασία η οποία έγινε από τον Απρίλιο μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο, συμμετείχαν και ηλικιωμένοι οι οποίοι ενημέρωσαν και έδειξαν στα παιδιά παλιά παιχνίδια, παλιά αντικείμενα και εργαλεία που τους βοηθούσαν στην καθημερινότητά τους, τις συνήθειες ανδρών και γυναικών, τα παλιά επαγγέλματα, αλλά ακόμα και τον τρόπο που γινόταν παλιά η καντάδα αλλά και για τη διαδικασία παραγωγής ρακής.

Δείτε το υπέροχο βίντεο «ντυμένο» με την μουσική
του Μάνου Χατζηδάκι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου