Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΝΕΑΡΧΟΥ : Επικίνδυνος και αναξιόπιστος πλέον ο Νίκος Αναστασιάδης




Επικίνδυνος και αναξιόπιστος πλέον ο Νίκος Αναστασιάδης για τη διαπραγμάτευση του Κυπριακού

Γράφει ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΝΕΑΡΧΟΥ Πρέσβυς ε.τ.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ομολόγησε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ της Κύπρου ότι δεν είχε καμιά προηγούμενη συνεννόηση με την Αθήνα, όταν προέβη στις νέες παραχωρήσεις, στο δείπνο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, την 1η Δεκεμβρίου. Με βάση αυτές συμφωνήθηκε η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και το γνωστό ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα 9-12 Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, ο κύπριος Πρόεδρος υπεχώρησε σε τρεις Τουρκικές αξιώσεις:
α. Σύγκληση Πενταμερούς Διασκέψεως και καθορισμός ημερομηνίας (12 Ιανουαρίου) πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τα θέματα της λεγόμενης εσωτερικής πτυχής και κυρίως για το εδαφικό. Η Τουρκική πλευρά επέμενε πάντοτε το εδαφικό να παραπεμφθεί σε Πενταμερή Διάσκεψη και να συζητηθεί σε συνδυασμό με τα θέματα των εγγυήσεων και της παραμονής στην Κύπρο Τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση.
Η Ελληνική πλευρά απέρριπτε πάντα τη θέση αυτή και υπεστήριζε σύγκληση Διεθνούς ή Πολυμερούς Διασκέψεως στην οποία θα έπρεπε να συζητηθούν μόνο τα θέματα Εγγυήσεως και Ασφάλειας. Υπεστήριζε επίσης ότι το αντικείμενο των συζητήσεων στη Διεθνή Διάσκεψη θα ήταν η κατάργηση κάθε μορφής Εγγυήσεων και η πλήρης αποχώρηση των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.
Η Ελληνική πλευρά υπεστήριζε επίσης σταθερά ότι η Διεθνής Διάσκεψη δεν θα έπρεπε να είναι, σε καμιά περίπτωση, Πενταμερής, που θα περιλαμβάνει τις τρεις Εγγυήτριες Δυνάμεις των Συμφωνιών Ζυρίχης -Λονδίνου (Μ. Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία) και τις δύο κοινότητες. Η Διάσκεψη θα έπρεπε να είναι πραγματικά Πολυμερής ή Διεθνής και να περιλαμβάνει, εκτός από τις Εγγυήτριες Δυνάμεις και τις δύο κοινότητες, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Κύπριος Πρόεδρος ισχυρίζεται ότι η Διάσκεψη για την οποία συμφώνησε είναι «Πολυμερής». Προφανώς, η Πενταμερής μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως Πολυμερής, εφόσον περιλαμβάνει πέντε μέρη. Το ζητούμενο όμως δεν είναι ο κατ’ επίφασιν χαρακτηρισμός, αλλά η ουσία. Η απλή παρουσία στη Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως δεν αναπληρώνει το έλλειμμα της διεθνούς συμμετοχής, γιατί η Τουρκική πλευρά, όπως και στις διεξαγόμενες διακοινοτικές συνομιλίες, δεν αποδέχεται την πλήρη και ουσιαστική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Αποδέχεται μόνο την παρουσία της στην εξέδρα, ώστε να είναι μάρτυρας των συμφωνουμένων και να παρέχει τη γνώμη της για το αν και πώς είναι δυνατόν τα συμφωνούμενα να συμβιβασθούν με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο τρόπος με τον οποίο αξιώνει η Τουρκική πλευρά να συμβιβασθούν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι αυτά δεν συνάδουν σε καμιά περίπτωση με τις Ευρωπαϊκές αρχές και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι η αποδοχή τους ως πρωτογενούς Ευρωπαϊκού δικαίου.
Η Ελληνική πλευρά, Λευκωσία και Αθήνα, απέρριπτε επίσης την Τουρκική αξίωση για Πενταμερή, γιατί η αποδοχή της θα σήμαινε εκ προοιμίου αποδοχή δύο απαράδεκτων για την Ελληνική πλευρά πραγμάτων. Πρώτον, τη συζήτηση θέματος νέων εγγυήσεων, εφόσον η Διάσκεψη θα περιλάμβανε μόνο τις παλαιές Εγγυήτριες Δυνάμεις. Δεύτερον, την απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας εφόσον η Κύπρος θα αντιπροσωπευόταν από τις δύο κοινότητες. Οι ισχυρισμοί Αναστασιάδη ότι η απουσία αυτή αναπληρώνεται από την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, που θα ανελάμβανε τον ρόλο της εκπροσωπήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν ευσταθεί, γιατί το ψευδοκράτος θα έκανε το ίδιο με τον δικό του «υπουργό Εξωτερικών». Η επίκληση επίσης νομικών γνωματεύσεων είναι έωλη και παραπλανητική.
β. Ο Κύπριος Πρόεδρος υποχώρησε επίσης, όπως ήδη αναφέρθηκε, στο θέμα της συνδέσεως του εδαφικού και άλλων ενδεχομένως θεμάτων με την Πολυμερή Διάσκεψή ή Πενταμερή.
Η Τουρκική πλευρά χρησιμοποιεί το εδαφικό για να εκβιάσει, σε όλη τη γραμμή, την Ελληνική πλευρά. Με μοχλό το εδαφικό και την ελπίδα των Ελληνοκυπρίων να ανακτήσουν ένα μέρος από τα κατεχόμενα εδάφη απέσπασε την αποδοχή από την επίσημη Ελληνική πλευρά της λεγόμενης «διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα». Με ένα τέτοιο καθεστώς δύο ισοκυρίαρχων «κρατών», με το οποίο υποτάσσεται η Ελληνική πλειοψηφία στην Τουρκική μειοψηφία και μέσω αυτής στην Άγκυρα, η τελευταία θα μετέτρεπε σε δορυφόρο και προτεκτοράτο της ολόκληρη την Κύπρο, εφόσον δεν θα μπορούσε να ληφθεί καμιά απόφαση, χωρίς τη δική της σύμφωνη γνώμη. Θα έμπαινε έτσι από βασιλική πόρτα, μέσω Κύπρου, στο μεγάλο στρατηγικό και ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, από την πίσω πόρτα.
Η Άγκυρα επιδιώκει να «δέσει» πλήρως αυτόν τον έλεγχο με την επιβολή επιπλέον, με εκβιασμό πάντα το εδαφικό, νέων εγγυήσεων και παραμονή Τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση. Έχει σ’ αυτό τη συνηγορία του Αμερικανικού παράγοντα, που ασκεί πιέσεις για την αποδοχή μιας φόρμουλας «μεταβατικής περιόδου». Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε λόγο για 15ετή περίοδο. Προφανώς, θα ήταν αφελές να πιστεύει κανείς ότι η Άγκυρα θα απέσυρε τα στρατεύματά της από την Κύπρο μετά την παρέλευση της «μεταβατικής περιόδου».
γ. Ο Κύπριος Πρόεδρος απεδέχθη, κατά τρίτο λόγο, τον οδικό χάρτη και το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που είχε προτείνει η Τουρκική πλευρά ήδη από τον Σεπτέμβριο στη Ν. Υόρκη. Το χρονοδιάγραμμα συμπίπτει με το άγχος της ομάδας που διαχειρίζεται το Κυπριακό στην Ουάσινγκτον, μ’ επικεφαλής τη Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργό Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, να προλάβει να επιβάλλει το σενάριο «λύσεως» του Κυπριακού, που προωθεί, πριν από τις 20 Ιανουαρίου, ημερομηνία που θα αναλάβει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος.
Με τις νέες υποχωρήσεις Αναστασιάδη η Ελληνική πλευρά έχει εγκλωβισθεί σε μια διπλωματική διαδικασία που την οδηγεί σε ναρκοθετημένο τοπίο, με καταφανή τη διάσταση απόψεων μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας. Πού οδηγείται η Κύπρος με την πολιτική αυτή;
Ποια αξιοπιστία έχει πλέον ο σημερινός Πρόεδρος της Κύπρου, όταν ομολόγησε δημοσίως ότι προέβη στις υποχωρήσεις αυτές μετά τις απειλές της Άγκυρας να προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο και να δώσει Κυπριακή ιθαγένεια σε άλλους 26.000 τούρκους εποίκους; Με τις ίδιες απειλές θα αποσπάσει η Τουρκική πλευρά και οτιδήποτε άλλο θέλει στο Κυπριακό;
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου