Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Τα οφέλη από τη λύση του Κυπριακού



Από τις συνομιλίες στο Μοντ Πελερέν της Ελβετίας τον περασμένο Νοέμβριο. [Fabrice Coffrini/AFP]
Τα οφέλη από τη λύση του Κυπριακού
Από σήμερα οι Κύπριοι κρατάνε για μία ακόμα φορά την ανάσα τους, με την ελπίδα ότι θα είναι και η τελευταία. Οι συνομιλίες για το Κυπριακό αρχίζουν ξανά, στη Γενεύη και παρά τη θέληση που δείχνουν οι δύο πλευρές, είναι ακόμα άγνωστο αν είναι αποφασισμένες να επιτύχουν την πολυαναμενόμενη συμφωνία. Ποια ακριβώς θα είναι τα οφέλη για το νησί, εάν και όταν γίνει η επανένωση;
Μια από τις πιο πολυδημοσιευμένες φωτογραφίες της κατεχόμενης Αμμόχωστου είναι αυτή όπου σε πρώτο πλάνο φαίνεται μια άσπρη κόλλα χαρτί, στερεωμένη στο συρματόπλεγμα, που γράφει: «Άφησα μέσα την ψυχή μου. Ανοίξετε!». Η φωτογραφία, που έχει φόντο τα κουφάρια των ξενοδοχείων στην τουριστική παραλία της εγκαταλελειμμένης από το 1974 «πόλης-φάντασμα», όπως είναι πλέον γνωστή, λήφθηκε μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων την άνοιξη του 2003. Μέσα στις έξι λέξεις του χαρτιού συμπυκνώνεται όλος ο πόνος που ζουν οι περίπου 40.000 Αμμοχωστιανοί πρόσφυγες εδώ και σχεδόν 43 χρόνια: έχουν πάντα έτοιμη τη βαλίτσα της επιστροφής –κυριολεκτικά.

Ζωές σε αναμονή
Η Αμμόχωστος, μετά την κατάληψή της στις 16 Αυγούστου 1974 από τα τουρκικά στρατεύματα, λεηλατήθηκε και σφραγίστηκε. Από τότε απαγορεύεται η πρόσβαση σε αυτή για όλους. Ο όρος «πόλη-φάντασμα» ανήκει στον Σουηδό δημοσιογράφο Jan-Olof Bengston, ο οποίος επισκέφθηκε στο λιμάνι της Αμμοχώστου το απόσπασμα της χώρας του στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (UNFICYPΗ ιστοσελίδα της ειρηνευτικής δύναμης) και, αγναντεύοντας τη σφραγισμένη πόλη, έγραφε στην εφημερίδα Kvallsposten: «Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος γέμισε ρωγμές και στα πεζοδρόμια βλάστησαν θάμνοι. Σήμερα –Σεπτέμβριος 1977– τα τραπεζάκια που σερβίρεται το πρόγευμα είναι εκεί, η μπουγάδα απλωμένη στα σχοινιά, και οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες αναμμένοι. Το Βαρώσι είναι μια πόλη-φάντασμα». Σήμερα, 43 χρόνια μετά την εισβολή, η πόλη είναι άδεια, οι δρόμοι είναι γεμάτοι με αγριόχορτα, θάμνους και δέντρα, ετοιμόρροπα κτίρια χάσκουν παντού και στα ερειπωμένα σπίτια κατοικούν αρουραίοι, φίδια και αρπακτικά αντί για τους νόμιμους κατοίκους τους.
Αρκετοί Αμμοχωστιανοί δεν έχουν επαναδραστηριοποιηθεί επαγγελματικά όπως θα ήθελαν, διότι περιμένουν την επιστροφή στον τόπο τους… από στιγμή σε στιγμή (χωρίς υπερβολή, εδώ και 43 χρόνια). Υπάρχουν και αυτοί που δεν αγόρασαν σπίτι, που δεν θέλησαν να αποκτήσουν περιουσία στις ελεύθερες περιοχές, γιατί πιστεύουν ακόμα ότι σήμερα-αύριο «κάτι θα γίνει» –το λένε στις ειδήσεις, βγήκε ακόμα ένα σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών ή/και του ευρωκοινοβουλίου, το δήλωσαν οι πολιτικοί– και θα επιστρέψουν. Κάθε λίγο και λιγάκι, όλο και νέα σχέδια και πληροφορίες για επιστροφή της Αμμόχωστου έρχονται στην επιφάνεια, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών πάντα έχουν πρώτο τίτλο στη λίστα το άνοιγμα της Αμμόχωστου (δηλαδή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων –Αμμόχωστος είναι όλη η πόλη, η οποία περιλαμβάνει εκτός του τουριστικού κομματιού και την περιοχή που ζούσαν οι Ελληνοκύπριοι, καθώς και την εντός των τειχών πόλη που ζούσαν οι Τουρκοκύπριοι και πριν το 1974).
Στις 6 Ιανουαρίου, πριν μερικές ημέρες, οι Αμμοχωστιανοί πήγαν για λίγες ώρες στην πόλη τους για τα Θεοφάνια, μετά από άδεια των κατοχικών αρχών που εξασφάλισαν μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Ζωές εν αναμονή, των Αμμοχωστιανών και άλλων μερικών χιλιάδων, εδώ και μισό αιώνα περίπου.
Εν αναμονή και οι απέναντι
Στο άλλο μισό του νησιού, στην αντίπερα όχθη, στην ευρύτερη περιοχή της κατεχόμενης Μόρφου«Τα χρόνια “τρώνε” τη Μόρφου», politis.com.cy ζουν σήμερα κοντά στις 15.000 Τουρκοκύπριοι (κάποιοι από αυτούς που ζούσαν στις ελεύθερες περιοχές είναι δύο φορές πρόσφυγες, αφού μετακινήθηκαν στις φασαρίεςΜίνι αφιέρωμα του ΡΙΚ στις ταραχές των ετών 1963-1964 του ’63-64 και ξαναμετακινήθηκαν το 1974). Και αυτές είναι ζωές εν αναμονή. Είναι η περιοχή που η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιστρέψει στην ελληνοκυπριακή διοίκηση, μόλις συμφωνηθεί ένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Το γνωρίζει και το αποδέχεται και η τουρκοκυπριακή κοινότητα, γι΄ αυτό και οι Τουρκοκύπριοι, που μετά το 1974 εγκαταστάθηκαν στη Μόρφου, ψήφισαν «ναι» στο σχέδιο Ανάν το 2004. Δηλαδή, ψήφισαν «ναι» στο να ξαναμετακινηθούν σε νέα σπίτια, για να επιστρέψουν στον τόπο και στα σπίτια τους οι Ελληνοκύπριοι! Και εκτός από τους σημερινούς κατοίκους της Μόρφου, είναι ακόμα μερικές χιλιάδες που θα πρέπει να μετεγκατασταθούν αλλού, αφού με τη λύση του Κυπριακού οι περιοχές τους θα επιστραφούν στους Ελληνοκυπρίους και θα ενταχθούν στο ελληνοκυπριακό κρατίδιο.



Τα νούμερα είναι απρόσωπα, οι προσωπικές ιστορίες όμως συγκινούν. Τις προάλλες έλεγε στη γράφουσα ένας 35άρης Τουρκοκύπριος, που ζει από τα δέκα του σε ελληνοκυπριακό σπίτι στη Μόρφου, ότι πεθαίνει όπου να ’ναι η μάνα του και του αφήνει ευχή και κατάρα να τη θάψει εκεί όπου θα ζει ο ίδιος, «για να μην φοβάται» –έπαθε πολλά από τους Ελληνοκυπρίους στην προ του ’74 περίοδο. «Θα μείνουμε εδώ για πάντα; Θα λυθεί το Κυπριακό και θα μας πάνε αλλού; Πού θα μας πάνε, πού να θάψω τη μάνα μου δεν ξέρω», αναρωτιόταν ο Τουρκοκύπριος.
20 δισ. ευρώ το «μέρισμα της ειρήνης»
Από τη λύση του Κυπριακού, λοιπόν, εκτός του ότι θα τερματιστεί η τεράστια εκκρεμότητα που βασανίζει τις ζωές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα προκύψουν πολλά και σημαντικά οφέλη, άλλα αμέσως και άλλα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για οφέλη οικονομικά, πολιτικά, ενεργειακά, κοινωνικά. Σύμφωνα με έρευνα για την Κύπρο του νορβηγικού ερευνητικού κέντρου PRIO, «το συνολικό μέρισμα της ειρήνης φθάνει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ». Μια λύση στο κυπριακό ζήτημα «μπορεί να αυξήσει τα κατά κεφαλήν εισοδήματα μέχρι περίπου 12.000 ευρώ, να μεγεθύνει την οικονομία κατά περίπου 20 δισ. ευρώ και να προσθέσει ένα μέσο όρο ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 2,8% κάθε χρόνο για την επόμενη 20ετία. Επιπλέον, αυτές οι εξελίξεις σχεδόν θα εξαλείψουν την ανισοκατανομή εισοδημάτων ανάμεσα στις δύο κοινότητες».
Η ομάδα που έγραψε τη σχετική έκθεση αποτελείται από τους οικονομολόγους Φιόνα Μούλλεν, Αλέξανδρο Αποστολίδη και Μουσταφά Μπεσίμ, που έχουν τη βάση τους στην Κύπρο και με τη χορηγία των υπουργείων Εξωτερικών Σουηδίας, Δανίας, Φινλανδίας και Νορβηγίας εξέτασαν την πιθανή ώθηση που μπορεί να δώσει στην οικονομική δραστηριότητα η λύση του Κυπριακού. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, τα βασικά οφέλη θα προκύψουν από το άνοιγμα της τουρκικής αγοράς των 74 εκατομμυρίων ανθρώπων στους Ελληνοκυπρίους και της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών στους Τουρκοκυπρίους, καθώς και από τις επενδύσεις που θα χρειαστούν για την εφαρμογή της λύσης. «Το ΑΕΠ όλου του νησιού, με σταθερές τιμές του 2012, θα ανέβαινε από τα σχεδόν 20 δισ. ευρώ το 2016 (πρώτο έτος της λύσης στην υπόθεση εργασίας που είχε γίνει το 2014, όταν γράφτηκε η έρευνα) στα σχεδόν 45 δισ. ευρώ το 2035 (εικοστό έτος της λύσης), σε σύγκριση με περίπου 25 δισ. ευρώ χωρίς λύση», αναφέρεται στην εν λόγω μελέτη.
Οικοδομικός οργασμός
Η μετακίνηση πληθυσμών, το άνοιγμα της Αμμόχωστου, η επιστροφή της Μόρφου και άλλων περιοχών, υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν έναν οικοδομικό οργασμό που θα κρατήσει για πολλά χρόνια, ίσως πάνω από δύο δεκαετίες. Η Αμμόχωστος θα πρέπει να ξανακτιστεί από το μηδέν, καθώς αυτή τη στιγμή είναι ερείπιο. Ξενοδοχεία, σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία, κυβερνητικά κτίρια, καταστήματα, εκκλησιές, δρόμοι, υποδομές (δίκτυα υδροδότησης, ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας) κ.ο.κ. πρέπει να φτιαχτούν από την αρχή.
Η παραπάνω εξέλιξη εκτιμάται από κύκλους της οικονομίας ότι θα αποβεί σωτήρια για την Κύπρο, η οποία μόλις έχει βγει από το Μνημόνιο και προσπαθεί να ξανασταθεί στα πόδια της, μειώνοντας τα μεγάλα ποσοστά της ανεργίαςΤα πιο πρόσφατα στοιχεία της ανεργίας στην Κύπρο και των μη εξυπηρετούμενων δανείωνΔιαβάστε περισσότερα για τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου. Επιπλέον, θα δώσει το φιλί της ζωής στην οικοδομική βιομηχανία και των δύο πλευρών, η οποία αυτή τη στιγμή πεθαίνει, καθώς και σε μια σειρά από επαγγέλματα που συνδέονται με αυτήν (50 περίπου επαγγέλματα ζουν από τις οικοδομές: αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, κατασκευαστές σκυροδέματος, οικοδόμοι, σιδεράδες, σοβατζήδες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, αλουμινατζήδες, ξυλουργοί, επιπλοποιοί, πατωματζήδες, εισαγωγείς και πωλητές οικοδομικών υλικών, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.).
Ανάσα στον τουρισμό και το εμπόριο
Με τη λύση του Κυπριακού θα ανοίξει η τουριστική αγορά της Τουρκίας των εκατομμυρίων κατοίκων, από την οποίαν αναμένεται να δημιουργηθεί τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο. Εκτιμάται, επίσης, ότι θα αυξηθεί ο τουρισμός και από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, όπως είναι η Ρωσία. Το σημερινό τουρκικό εμπάργκο στα κυπριακά αεροδρόμια και λιμάνια προκαλεί ένα σωρό οικονομικά και άλλα προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τη ναυσιπλοΐα και τις αερομεταφορές. Για παράδειγμα, δεν μπορούν πλοία που είναι γραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο να ελλιμενιστούν σε τουρκικά λιμάνια, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων σε σχέση με εμπορικές και τουριστικές συναλλαγές (διαμετακομιστικό εμπόριο, εισαγωγές/εξαγωγές προϊόντων, κρουαζιέρες), ενώ πολλές πτήσεις από και προς την Κύπρο είναι πιο ακριβές και διαρκούν περισσότερη ώρα, διότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο εναέριος χώρος της Τουρκίας.
Γεωργικά και άλλα προϊόντα που παράγονται στην Κύπρο θα μπορούν να διακινούνται σε όλην την επικράτεια του νησιού και να εξάγονται και στην Τουρκία, κάτι που σήμερα δεν μπορεί να γίνει για τα ελληνοκυπριακά προϊόντα. Σημειώνεται ότι μετά το «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν το 2004, ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υποχρεώθηκε από τη διεθνή κοινότητα –για πολιτικούς λόγους– να συναινέσει στην εφαρμογή του ΚανονισμούΌλες οι αποφάσεις που αφορούν την πράσινη γραμμή της Πράσινης Γραμμής, ώστε να μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να εξάγουν/εισάγουν προϊόντα από τους νόμιμους λιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας (λόγω του εμπάργκο, οι Τουρκοκύπριοι είχαν εμπορικές συναλλαγές μόνον μέσω Τουρκίας). Ωστόσο, ο Κανονισμός δεν λειτουργεί ικανοποιητικά λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά και ψυχολογικών θεμάτων. Στην ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρούν προδοτική πράξη την αγορά προϊόντων που παράγονται στα κατεχόμενα, σε γη που ανήκει σε Ελληνοκύπριους πρόσφυγες. Εκτός και αν αγοράζουν π.χ. τη ζουμερή κόκκινη ντομάτα και δεν ξέρουν από πού έχει έρθει –υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι πολλά γεωργικά και άλλα τουρκικά προϊόντα περνούν παράνομα, μέσω κατεχομένων, στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Φυσικό αέριο στη ΝΑ Μεσόγειο
Στην κορυφή των θεμάτων που αφορούν στα οικονομικά οφέλη από την ενδεχόμενη συμφωνία βρίσκονται οι υδρογονάνθρακες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, και κυρίως στην κυπριακή και την ισραηλινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Η Τουρκία διεκδικεί η ίδια τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ (ένα άλλο κομμάτι το διεκδικεί το ψευδοκράτος της βόρειας Κύπρου) και “απειλεί” ότι χωρίς λύση του Κυπριακού δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι μόλις πρόσφατα (21/12/2016), το υπουργικό συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας επέλεξεΗ απόφαση με τις εταιρείες που επιλέχθηκαν τις πετρελαϊκές εταιρείες-αιτητές για διαπραγμάτευση, που έλαβαν μέρος στον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων για τα μπλοκ 6, 8 και 10.
diekdikhseis_ths_toyrkias.jpg
Στο χάρτη αποτυπώνονται οι τουρκικές διεκδικήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι μέρος των θαλάσσιων τεμαχίων 1, 4, 5, 6 και 7 επικαλύπτεται από την τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Σημειώνεται επίσης ότι η γαλλική TOTAL την ερχόμενη άνοιξη ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει γεώτρηση στο θαλάσσιο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ –κάτι που ήταν προγραμματισμένο να γίνει τον περασμένο Ιούνιο, αλλά από τότε έχει πάρει τρεις αναβολές (αν και ουδείς παραδέχεται επίσημα ότι αυτές είχαν οποιαδήποτε σχέση με την εν εξελίξει διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού). Από την άλλη, και το Ισραήλ αναμένει την έκβαση των συνομιλιών για το Κυπριακό για να λάβει αποφάσεις σε σχέση με την αξιοποίηση των δικών του κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Ο προσεκτικός σχεδιασμός της χώρας εντάσσεται στο πλαίσιο της αποκατάστασης των σχέσεων με την Τουρκία, που είχαν διακοπεί μετά το αιματηρό επεισόδιο με το Μαβί-Μαρμαρά.
Επιθυμία της Τουρκίας είναι να καταλήγει στο έδαφός της αγωγός από τα ισραηλινά και από τα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου, ώστε να γίνει ενεργειακός κόμβος. Μέρος του αερίου θα το χρησιμοποιεί για τις δικές της ανάγκες και το υπόλοιπο θα το στέλνει στην Ευρώπη, η οποία θέλει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σύμφωνα με ειδικούς στα θέματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, ο αγωγός προς την Τουρκία από τα κοιτάσματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου θεωρείται σήμερα η πιο συμφέρουσα λύσηΆρθρο της γράφουσας στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα για το Φυσικό Αέριο» για τα ισραηλινά και κυπριακά κοιτάσματα.
diekdikhseis_toyrkokyprion.jpg
Το ψευδοκράτος ισχυρίζεται ότι η λεγόμενη ΑΟΖ του μπαίνει στα μπλοκ 1, 2, 3, 8, 9, 12 και 13 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην οικονομία το βλέμμα και των δύο σημερινών ηγεσιών
Σε κοινή εκδήλωση που διοργάνωσαν τον περασμένο Ιούλιο το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, με θέμα «Το όραμα για την οικονομία της Κύπρου μετά τη λύση», παρευρέθηκαν και μίλησαν οι ηγέτες και των δύο κοινοτήτων, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Γενεύη για τον νέο γύρο των συνομιλιών.
Ο Κύπριος Πρόεδρος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η λύση του Κυπριακού «θα διασφαλίζει την πλήρη αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων και προοπτικών για οικονομική ανάπτυξη για όλους τους Κυπρίους, αφού ο συνδυασμός πολιτικής και οικονομικής ασφάλειας και σταθερότητας, η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ, καθώς και η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στη βάση της Λεβαντίνης θα υπερτονίσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, που πηγάζουν από τη γεωγραφική της θέση και το γεωστρατηγικό της ρόλο». Υπενθύμισε δε ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος «αναμφίβολα θα αναβαθμίσει το ρόλο μας στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή». Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι μια λύση θα είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της Τουρκίας, αφού θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων τους, θα προσφέρει δυναμική στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, θα ενδυναμώσει το ρόλο της Τουρκίας και τη συμμετοχή της σε περιφερειακούς διαλόγους με στόχο την επίλυση διενέξεων, και θα βοηθήσει στις προσπάθειες της Τουρκίας να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες.
15871455_1321840457879539_7248755416912063947_n.jpg
Ο Νίκος Αναστασιάδης στο αεροπλάνο για τη Γενεύη, όπου ξεκινούν εκ νέου οι συνομιλίες [από τον λογαριασμό του στο facebook]
Ανθρώπινες σχέσεις – Εκκρεμότητες ψυχής
Από το 2003 που άνοιξαν κάποια οδοφράγματα και επιτράπηκε η διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, άρχισαν οι άνθρωποι των δύο πλευρών να δημιουργούν νέες σχέσεις μεταξύ τους, ή να αναζωπυρώνονται οι προ του ’74 σχέσεις των μεγαλυτέρων σε ηλικία. Όμως ακόμα υπάρχει πολύς δρόμος για να γίνει, και η επανένωση του νησιού θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων.
odos_lhdras.jpg
Η οδός Λήδρας ή Μακρύδρομος για τους μεγαλύτερους, που ξεκινά από τις ελεύθερες περιοχές και καταλήγει στα κατεχόμενα, αποτελεί το μεγαλύτερο ρήγμα στο τείχος που χωρίζει τις δύο κοινότητες, αφού αποτελεί το πιο εύκολο σημείο συνάντησής τους.
Σήμερα, είναι πολύ δύσκολο –για ψυχολογικούς κυρίως λόγους– για έναν Ελληνοκύπριο να εργάζεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου (για εγκατάσταση ούτε συζήτηση). Πριν από ένα-δύο χρόνια, μία Ελληνοκύπρια που τόλμησε να αποδεχτεί πρόταση από πανεπιστήμιο των κατεχομένων για να παραδίδει κάποιες διαλέξεις, σχεδόν λιντσαρίστηκε λεκτικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (από Ελληνοκυπρίους που θεώρησαν την πράξη της προδοτική –τα πανεπιστήμια των κατεχομένων αποκαλούνται από τα επίσημα χείλη «ψευδοπανεπιστήμια», παρόλο που οι απόφοιτοί τους γίνονται δεκτοί για μεταπτυχιακό σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου). Και είναι σχεδόν “απαγορευμένη” (από γονείς, παππούδες και λοιπούς συγγενείς) η σύναψη ερωτικών δεσμών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αν και σιγά σιγά αυξάνονται τα νεαρά (μικτά) ζευγάρια, αλλά οι γάμοι είναι απειροελάχιστοι. Οι μνήμες από τις διακοινοτικές ταραχές και την τουρκική εισβολή είναι ακόμα νωπές, και αρνητική είναι περισσότερο η ελληνοκυπριακή κοινότητα.
Επιπλέον, με τη λύση του Κυπριακού αναμένεται ότι θα διευκολυνθούν οι έρευνες για την τύχη των αγνοουμένων και των πεσόντων κατά το 1974 (των προσώπων που γνωρίζουν οι οικείοι ότι έχουν σκοτωθεί, αλλά δεν γνωρίζουν ούτε πώς έχασαν τη ζωή τους ούτε πού είναι θαμμένοι). Είναι μια ανοικτή πληγή στις καρδιές των ανθρώπων, που βιώνουν ταπεινά και σιωπηρά τον πόνο τους εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Υπάρχουν μανάδες και σύζυγοι αγνοουμένων, που ακόμη βάζουν πιάτο στο τραπέζι και τους περιμένουν να γυρίσουν.
Στην ανάπτυξη τα αμυντικά κονδύλια
Τέλος, σημειώνεται ότι η πολιτική σταθερότητα στο νησί, σε μια ταραχώδη περιοχή, αναμένεται να φέρει στον τόπο μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης (υπάρχουν και στις δυο πλευρές πολλά πανεπιστήμια με εκπαιδευτικά προγράμματα στην αγγλική γλώσσα), των υπηρεσιών και των νέων τεχνολογιών (πολυεθνικές που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη Μέση Ανατολή και χώρες της βορείου Αφρικής), ενώ τεράστια ποσά, που σήμερα δαπανιούνται για την άμυνα, θα διοχετευτούν προς αναπτυξιακούς και άλλους τομείς, όπως είναι η παιδεία και η υγεία.
Τέλος, στην πιο μεγάλη εικόνα, με τη λύση του Κυπριακού θα εκλείψουν κάποια από τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, καθώς και κάποια μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου