Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Μην αδιαφορείτε για τα αρχικά συμπτώματα



Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Μην αδιαφορείτε για τα αρχικά συμπτώματα
Σωτήρια μπορεί να αποδειχθεί η έγκαιρη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος, μιας πάθησης που επηρεάζει πάνω από τα δύο τρίτα των γυναικών ηλικίας άνω των 60 ετών και που μπορεί να οδηγήσει τους πάσχοντες στο χειρουργικό τραπέζι.
Ο πόνος ιδιαίτερα κατά την κάμψη και έκταση της άρθρωσης του γόνατος, η πρωινή δυσκαμψία που διαρκεί όμως μόνο λίγα λεπτά της ώρας, το οίδημα, η ύπαρξη τριγμών κατά την κίνηση, αποτελούν τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια που υποδεικνύουν τη μη φυσιολογική λειτουργία της άρθρωσης, τα οποία θα πρέπει να κινητοποιήσουν τον πάσχοντα να αναζητήσει ιατρική συμβουλή.
«Το γόνατο είναι από τις σημαντικότερες αρθρώσεις του σώματος, η οποία μεταφέρει μεγάλο βάρος. Η οστεοαρθρίτιδα προκαλείται από τη φθορά του χόνδρου που καλύπτει τα οστά της άρθρωσης, ο ρόλος του οποίου είναι η ομαλή, με ελάχιστη τριβή, κίνηση των αρθρικών επιφανειών και η παράλληλη απορρόφηση των κραδασμών. Το πάχος του κυμαίνεται από 2-4 χιλιοστά, το οποίο, όμως, με την πάροδο του χρόνου φθείρεται. Η ανάβαση σκαλιών, η άσκηση, ακόμα και το περπάτημα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επώδυνο για τους ασθενείς, οι οποίοι, πέρα από πόνο, πρήξιμο λόγω συσσώρευσης υγρού και δυσκαμψία, παρουσιάζουν οστικής προέλευσης διόγκωση της άρθρωσης (οστεόφυτα), ενώ σε προχωρημένο στάδιο υποφέρουν και από παραμόρφωσή της», μας εξηγεί ο φυσιοθεραπευτής – χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς του Fysiotek Sports and Spine Lab.
Η θεραπεία της πάθησης εξαρτάται από τη σοβαρότητά της, από το στάδιο, δηλαδή, που θα διαγνωσθεί. Αλλαγές στον τρόπο ζωής δύνανται να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, σπουδαιότερη των οποίων είναι η απώλεια βάρους, η οποία μπορεί να αποτρέψει ταυτόχρονα την περαιτέρω βλάβη της άρθρωσης.
Η άσκηση επίσης αποτελεί ένα μέσο μείωσης του πόνου που προκαλεί η πάθηση, ιδιαίτερα όταν σ’ αυτή εντάσσονται ασκήσεις χαμηλής έντασης. Ιδανική θεωρείται η κολύμβηση, καθώς η άνωση δεν καταπονεί σχεδόν καθόλου την άρθρωση. Πέραν της μείωσης του πόνου, η άσκηση αυξάνει την κίνηση και την ευελιξία, ενισχύει τους μυς που στηρίζουν την άρθρωση και παράλληλα βοηθά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.
Υπάρχουν επίσης απλές πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στο σπίτι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν την εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων, καθώς η θερμότητα ανακουφίζει τη δυσκαμψία, ή την εφαρμογή κρύων επιθεμάτων που απαλύνουν τον πόνο. Η χρήση ιατρικών βοηθημάτων στήριξης, όπως π.χ. τα μπαστούνια, μπορούν να μειώσουν το βάρος που υποχρεώνεται να υποστηρίξει το γόνατο και συνεπώς τον πόνο που νιώθει ο ασθενής. Τέλος, τα αναλγητικά αποτελούν άλλη μια διαθέσιμη λύση για την ανακούφιση του άλγους. Όλα όμως αυτά αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και όχι της αιτίας που τα προκαλεί.
Ωστόσο υπάρχει και μια ενδιάμεση λύση, η οποία είναι διαθέσιμη τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας. «Πρόκειται για μια νέα φυσιοθεραπευτική μέθοδο που βασίζεται στον συνδυασμό μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας από την Αμερική που αξιολογούν και θεραπεύουν προβλήματα των αρθρώσεων με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας σε συνδυασμό με προγράμματα αποκατάστασης και ασκήσεων, ειδικών για κάθε ασθενή, που επιτυγχάνουν τη σταθεροποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος και συνεπώς δεν απαιτούνται επαναληπτικές συνεδρίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η μέθοδος fysiotek είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αμερική, καθώς υπάρχει αυστηρότερη νομοθεσία σχετικά με τη χορήγηση φαρμάκων συγκριτικά με την Ευρώπη. Εστιάζοντας στο αίτιο και όχι στο σύμπτωμα, η μέθοδος έχει βοηθήσει εκατοντάδες ασθενείς να επανακτήσουν την υγεία τους, χωρίς φάρμακα και πολυδάπανες επεμβάσεις», καταλήγει ο κ. Κακαβάς.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΡΗΣ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗΣ
ΤΟ ΠΑΡΟΝ/Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου