Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

ΜΑΡΙΝ ΛΕΠΕΝ : Η τρόικα καταδίκασε τον ελληνικό λαό σε ισόβια λιτότητα



«Η Ευρώπη των εθνών οφείλει να συγκεντρώνει μέσα σε πνεύμα ελευθερίας όλα τα έθνη της ηπείρου και όχι να τα περιορίζει με επαχθείς κανόνες σχεδιασμένους από μη εκλεγμένους γραφειοκράτες», επισημαίνει η Μαρίν Λεπέν.

Η ΜΑΡΙΝ ΛΕΠΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

«Η τρόικα καταδίκασε τον ελληνικό λαό σε ισόβια λιτότητα»

Στα μάτια μεγάλης μερίδας των Γάλλων ψηφοφόρων κατάφερε να αποδαιμονοποιήσει το επίθετο Λεπέν αλλά και το ακροδεξιό κόμμα, που επί δεκαετίες ήταν ταυτισμένο με τις αντισημιτικές απόψεις του ιδρυτή του και πατέρα της.
Έχοντας πιστωθεί στη Γαλλία το κύμα ξενοφοβίας και ευρωσκεπτικισμού που σαρώνει σχεδόν κάθε χώρα της Γηραιάς Ηπείρου, η Μαρίν Λεπέν κατάφερε, έπειτα από μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων τα τελευταία χρόνια, να εδραιώσει την παρουσία του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία και να βρίσκεται τώρα πιο κοντά από ποτέ στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Η σταθερή πρωτιά της στις δημοσκοπήσεις για τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών έχει τρομάξει τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, που φοβούνται ότι η ανάληψη από την ακροδεξιά της εξουσίας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης θα τη φέρει πιο κοντά στη διάλυσή της.
Και μολονότι οι έρευνες προβλέπουν ότι η Λεπέν θα χάσει στον β' γύρο από όποιον αντίπαλο κι αν αντιμετωπίσει, η ίδια είναι πεπεισμένη ότι τον Μάιο θα κάνει μια ανατροπή τύπου Τραμπ στις ΗΠΑ.
Σε συνέντευξή της στο «Εθνος της Κυριακής», μιλώντας μεταξύ άλλων για την ελληνική κρίση, η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου υποστηρίζει πως η Ελλάδα «οφείλει» να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη επιστρέφοντας στο εθνικό της νόμισμα που, όπως εκτιμά, θα ενισχύσει τον ελληνικό τουρισμό και θα διευκολύνει τις εξαγωγές προϊόντων.
Οι δημοσκοπήσεις σάς εμφανίζουν ως φαβορί για να περάσετε στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών, κάτι που θεωρείται πως οδήγησε στην άνοδο των spreads των γαλλικών ομολόγων. Γιατί η είδηση και μόνο της ανόδου σας προκαλεί αναταραχή στις αγορές; Πώς θα μπορούσατε να τις «καθησυχάσετε» αν βρεθείτε στην εξουσία και βγάλετε τη χώρα από το ευρώ;
Οι δημοσκοπήσεις με τοποθετούν στην πρώτη θέση αρκετές μονάδες μπροστά από τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Φρανσουά Φιγιόν. Δεν είμαι σίγουρη όμως ότι αυτή η θέση είναι ο λόγος που προκάλεσε «αναταραχή» στις αγορές. Υπάρχουν δομικά αίτια πολύ πιο βαθιά και ανησυχητικά. Αλλά όλοι αυτοί που τρέμουν τη νίκη μου προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα γεγονότα για να προκαλέσουν φόβο στους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα στους πιο ηλικιωμένους.
Όμως θυμηθείτε, πριν από έναν χρόνο, πριν από το Brexit, οι Βρετανοί υπήρξαν θύματα μιας ανάλογης προπαγάνδας. Όλοι οι τηρητές της αταξίας του κατεστημένου, με τα μίντια πρώτα απ' όλους, υπόσχονταν την Αποκάλυψη αν ο κόσμος ψήφιζε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό, υπήρξαν δύο μέρες συγκίνησης και στη συνέχεια η κατάσταση στη χώρα βελτιώθηκε. Μπορούμε να κάνουμε την ίδια διαπίστωση για τις Ηνωμένες Πολιτείες με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Έχω επομένως αυτοπεποίθηση. Κι αυτό γιατί οι αγορές είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα από τους ιδεολόγους.
Έχετε ταχθεί εναντίον της πολιτικής των «ανοιχτών θυρών» στην Ευρώπη. Πώς θα μπορούσε να ανακοπεί η εισροή μεταναστών στην Ελλάδα, το σύνορο της Ευρώπης; Τι πρέπει να γίνει με τους πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στη χώρα μας;
Οι χώρες που πήραν τη βαριά ευθύνη, θα έλεγα «την ανευθυνότητα», να προσελκύσουν μετανάστες στην Ευρώπη, όπως η Γερμανία, όφειλαν αρχικά να βοηθήσουν την Ελλάδα να στηρίξει το κόστος της παρουσίας των προσφύγων στη χώρα. Εν συνεχεία όφειλαν να χρηματοδοτήσουν την επιστροφή στις χώρες προέλευσής τους και να τους δώσουν τα μέσα να εγκατασταθούν εκεί μόνιμα. Η πραγματική ανθρωπιά είναι να επιτρέπεις να ζουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους και όχι να τους χρησιμοποιείς ως φθηνό εργατικό δυναμικό.
Πιστεύετε ότι η μαζική αποχώρηση Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Κύπρου από το ευρώ θα ήταν εφικτή, όπως έχετε υποστηρίξει στο παρελθόν, και αν ναι, πώς; Τι θα προτείνατε γι' αυτές τις χώρες ως εναλλακτική της ΕΕ;
Αν όλες οι χώρες που αναφέρετε ήθελαν να πραγματοποιήσουν μαζί την έξοδό τους από την Ευρωζώνη, το γεγονός αυτό θα αποτελούσε από μόνο του αιτία διάλυσής της. Μια σφαιρική διαπραγμάτευση πάνω στα συμφέροντα κάθε χώρας θα ήταν επομένως απαραίτητη.
Υπογραμμίζω εδώ το γεγονός ότι ακόμα και η Γερμανία άρχισε να διαμαρτύρεται για το ευρώ μέσα από τη φωνή της κυρίας Μέρκελ: το βρίσκει υποτιμημένο σε αντίθεση με άλλες χώρες (σ.σ. που το αξιολογούν διαφορετικά). Επομένως, ένα έξυπνο διαζύγιο μου φαίνεται όχι μόνο επιθυμητό αλλά και πιθανό.
Έχετε ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον του ενιαίου νομίσματος αλλά και της ύπαρξης του ΔΝΤ. Ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της ΕΕ και του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση;
Πήρα θέση εναντίον του ευρώ και του ρόλου της «τρόικας», δηλαδή του ΔΝΤ, μέσα στην ελληνική κρίση. Γιατί αυτοί οι εμπειρογνώμονες δεν ήθελαν να αποκηρύξουν και να θέσουν υπό αμφισβήτηση το δόγμα του κοινού νομίσματος και δεν δίστασαν να καταδικάσουν τον ελληνικό λαό σε ισόβια λιτότητα. Πρέπει να τελειώσουμε με αυτές τις πολιτικές που προκαλούν μόνο ανεργία, φτώχεια και μιζέρια. Κάθε έθνος, η Ελλάδα όπως και η Γαλλία, οφείλει να ξαναβρεί το εθνικό του νόμισμα που αντιστοιχεί στην πραγματική κατάσταση της οικονομίας του.
Πώς θα μπορούσε να διατηρηθεί η ΕΕ ως μια «χαλαρή συνομοσπονδία κρατών με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία», όπως έχετε προτείνει, αν αποχωρούσαν από το κοινό νόμισμα οι μεσογειακές χώρες;
Επιθυμώ μια Ευρώπη των ελεύθερων και κυρίαρχων εθνών που δουλεύουν μαζί χάρη σε διακυβερνητικές συνεργασίες πάνω σε κοινά έργα. Από βιομηχανικής άποψης, η οικογένεια πυραύλων Ariane και τα σκάφη Airbus αποτελούν πρωταρχικά παραδείγματα τέτοιων εγχειρημάτων. Αντιθέτως δεν θέλω οι λαοί να παρασύρονται από προσπάθειες εγκατάλειψης της εθνικής κυριαρχίας, όπως το κοινό νόμισμα. Έτσι κι αλλιώς ένας αριθμός ευρωπαϊκών χωρών διατήρησε το εθνικό του νόμισμα, με πρώτη τη Μεγάλη Βρετανία, όπως επίσης η Σουηδία, η Δανία ή η Πολωνία, χωρίς να υπολογίσουμε αυτές που δεν ανήκουν στην ΕΕ, όπως η Νορβηγία, η Ελβετία ή ακόμα και η Ρωσία. Η Ευρώπη των εθνών οφείλει να συγκεντρώνει μέσα σε πνεύμα ελευθερίας όλα τα έθνη της ηπείρου και όχι να τα περιορίζει με επαχθείς κανόνες σχεδιασμένους από μη εκλεγμένους γραφειοκράτες.
Με μια Ελλάδα στη δραχμή, δεν θα υπήρχε ο κίνδυνος να γίνει η χώρα μια νέα Βενεζουέλα;
Για πολλά χρόνια η Βενεζουέλα έζησε «αμέριμνα» βασιζόμενη στα πετρελαϊκά έσοδα. Όταν έπεσε η τιμή των υδρογονανθράκων, η χώρα βρέθηκε σε κατάσταση έντονης αποστέρησης. Η Ελλάδα βρίσκεται, έστω και οριακά, στην αντίστροφη κατάσταση. Λόγω του κλίματος, των παραλιών και των αρχαιολογικών τόπων, έχει εκπληκτικές προοπτικές στον τουρισμό. Ωστόσο, αν το νόμισμά της είναι πολύ ισχυρό, ευθυγραμμισμένο με αυτό της Γερμανίας, οι τουρίστες θα κατευθυνθούν σε άλλους προορισμούς. Αντιθέτως, αν το νόμισμά της ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα θα έρθουν πολλοί, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και πλούτο. Το παράδειγμα του τουρισμού εφαρμόζεται και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Οι εξαγωγές αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων θα διευκολυνθούν. Ενα εθνικό νόμισμα είναι αναγκαία αλλά όχι και επαρκής συνθήκη για την οικονομική άνοδο και ανάπτυξη.
Οι δημοσκοπήσεις υποτιμούν την πραγματική σας απήχηση, όπως συνέβη στην περίπτωση του Brexit και του Ντόναλντ Τραμπ;
Νομίζω ότι υπάρχει μια υπερεκτίμηση των ψήφων υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν. Στην περίπτωσή του τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων δεν έχουν κανένα «προηγούμενο» από εκλογές. Δεν μπορούν παρά να προχωρήσουν σε προσαρμογές σύμφωνα με εκτιμήσεις χωρίς μαθηματικά σημεία αναφοράς. Αλλά μπορούμε να αναρωτηθούμε πάνω σε αυτές τις «εκτιμήσεις» στον βαθμό που αυτός ο υποψήφιος είναι ο αγαπημένος των ατόμων του κατεστημένου και συγκεκριμένα των μίντια που παραγγέλνουν την εκάστοτε δημοσκόπηση. Έτσι υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος παραμόρφωσης του αποτελέσματος.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σύμμαχος, αλλά εμείς δεν είμαστε υποτελείς»
Αν εκλεγείτε πρόεδρος, ποια θα είναι η σχέση σας με τις ΗΠΑ του Τραμπ;
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να υπερασπιστεί τα νόμιμα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει δίκιο. Είναι ο λόγος για τον οποίο εξελέγη. Από την πλευρά μου, θα υπερασπιστώ τα νόμιμα συμφέροντα της Γαλλίας.
Συνολικά, νομίζω ότι μπορούμε να εναρμονιστούμε μεταξύ μας. Αλλά μπορεί να υπάρξουν πολύ φυσιολογικά σημεία τριβής. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να συγχρονιστούμε χωρίς να βλάπτεται καμία από τις δύο χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σύμμαχος. Εμείς δεν είμαστε υποτελείς. Όπως με κάθε άλλο έθνος, η ισότητα και ο σεβασμός της κυριαρχίας πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μας.
Σε περίπτωση που ο Στίβεν Μπάνον υλοποιήσει την εξαγγελία του περασμένου καλοκαιριού και φτιάξει τη γαλλική εκδοχή του Breitbart News, το Εθνικό Μέτωπο θα έχει κάποια ανάμειξη; Θα σας ωφελούσε μια τέτοια κίνηση;
Ο Τύπος είναι ελεύθερος στη Γαλλία. Οι σχέσεις ανάμεσα στα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα εναπόκεινται στην αποκλειστική επιλογή του ενός και του άλλου. Σε αυτόν τον τομέα, μια υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν μπορεί να πάει πιο μακριά από αυτές τις αρχές.
Στη Βηρυτό αρνηθήκατε να φορέσετε μαντίλα στη συνάντησή σας με τον μεγάλο μουφτή. Για ποιο λόγο πήρατε αυτήν τη θέση;
Την προηγούμενη μέρα του καθορισμένου ραντεβού, ο μεγάλος μουφτής μού υπέδειξε ότι έπρεπε να φορέσω τη μαντίλα. Του απάντησα ότι αποκλείεται.
Επειδή η συνάντηση δεν αναβλήθηκε, σκέφτηκα φτάνοντας το πρωί στο γραφείο του μεγάλου μουφτή ότι αυτή η υπόθεση της μαντίλας ανήκει στο παρελθόν.
Ένιωσα επομένως μεγάλη έκπληξη όταν μου δόθηκε αυτό το κομμάτι υφάσματος. Έμεινα κατηγορηματική σε αυτά που του είπα και ως αντιπρόσωπος κόμματος του γαλλικού λαού δεν μπορούσα να παρεκκλίνω από αυτήν τη θέση.
Τι θα απαντούσατε στην κατηγορία του βιβλίου των δημοσιογράφων Σενό - Μαλμπρινό ότι το ταξίδι σας στην Αίγυπτο το 2015 έγινε με χρήματα των ΗΑΕ;
Τι να απαντήσω σε μια ιστορία που επινόησαν στο σύνολό της οι αντίπαλοί μου για να με βλάψουν;
Στη γαλλική προεκλογική καμπάνια όλοι θέλουν να παίξουν το «χαρτί» του αντισυστημικού. Είναι προφανής η επιρροή της εκλογής Τραμπ και του Brexit. Εσείς είστε η αυθεντική περίπτωση αντισυστημικού κόμματος;
Ολοι οι άλλοι υποψήφιοι ήταν υπουργοί και όχι σε οποιαδήποτε θέση. Ο Φρανσουά Φιγιόν ήταν για πέντε χρόνια πρωθυπουργός.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν υπουργός Εθνικής Οικονομίας, σύμβουλος του κυρίου Ολάντ, χωρίς να μετρήσουμε τα χρόνια που πέρασε στην τράπεζα Ρόθτσιλντ. Ο πρώτος υποστηρίζεται από όλους τους πολιτικούς της Δεξιάς και του Κέντρου των τελευταίων 40 ετών.
Ο δεύτερος ανακυκλώνει όλες τις ξεθωριασμένες δόξες της κοινωνίας των πολιτών από τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ στον Πιερ Μπερζέ περνώντας από τον Ζακ Αταλί, χωρίς να ξεχάσουμε τον Φρανσουά Μπαϊρού που έλεγε καλύτερα να κρεμαστεί παρά να συνεργαστεί με τον Μακρόν πριν από μερικές μέρες.
Το να αυτοανακηρύσσονται «αντισυστημικοί» είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα αστείο. Είναι του παλιού κόσμου. Tου κόσμου που απέτυχε.
Την κατηγορία για κατάχρηση των ευρωπαϊκών πόρων που έγινε αιτία για έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία του κόμματος την εκλαμβάνετε ως μια απόδειξη ότι είστε ένα κόμμα που δεν ανήκει στο παραδοσιακό κατεστημένο;
Κατ' αρχάς να υπογραμμίσω ότι δεν υπήρξε καμία σύλληψη. Δύο συνεργάτες μου τέθηκαν υπό αμφισβήτηση, ο ένας χωρίς συνέχεια.
Είναι μια υπόθεση που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια από τους πολιτικούς μας αντιπάλους στο Ευρωκοινοβούλιο. Και έπειτα από ένα νεκρό χρονικό διάστημα, δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές αναβίωσε ξαφνικά. Αλλά κανένας δεν πιάνεται κορόιδο.
Στο παρελθόν είχατε απαρνηθεί το ακροδεξιό κίνημα των «identitaires» (σε ελεύθερη μετάφραση το «Κίνημα των Ταυτοτιστών») που ξεκίνησε από τη Γαλλία. Τι συνέβη και εισχώρησαν στελέχη τους στο Εθνικό Μέτωπο;
Γύρω από την υποψηφιότητά μου συγκεντρώνονται Γάλλοι που προέρχονται από τη Δεξιά και από την Αριστερά. Απολαμβάνω αυτήν τη συνάθροιση.
Η μόνη προϋπόθεση είναι να βρίσκονται σε συμφωνία με τις 144 δεσμεύσεις μου. Αν ένας «identitaire» βρίσκεται σε συμφωνία με τις προτάσεις μου, αποδεικνύει απλά πως όλο το φάσμα του γαλλικού πολιτικού τοπίου μπορεί να συσπειρωθεί όταν πρόκειται να ξαναδώσουμε στη Γαλλία την ελευθερία και την κυριαρχία της.
Να προσθέσω ότι ο Φιλίπ Βαρντόν που άνηκε σε αυτό το κίνημα είναι πολύ συμπαθητικός και αποτελεσματικός. Συμβάλλει πολύ σε αυτήν την καμπάνια.
Θανάσης Διαμαντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου