Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Υπόθεση Βατοπεδίου : Όλοι αθώοι





Υπόθεση Βατοπεδίου : Όλοι αθώοι
Το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων έκρινε αθώους όλους τους κατηγορούμενους της πολύκροτης υπόθεσης. 

Ποιο είναι το σκεπτικό του δικαστηρίου
Η πολύκροτη υπόθεση του Βατοπεδίου, ένα «σκάνδαλο» που απασχόλησε έντονα την πολιτική ζωή του τόπου και αποτέλεσε πεδίο σφοδρής κομματικής αντιπαράθεσης, έχοντας παράλληλα σοβαρές κοινωνικές-ηθικές προεκτάσεις, έλαβε σήμερα τέλος, τουλάχιστον στην ποινική του πτυχή. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε αθώους όλους τους κατηγορούμενους, για την υπόθεση των ανταλλαγών του ελληνικού δημοσίου με την Μονή Βατοπεδίου. Το σκεπτικό της αθωωτικής απόφασης έγκειται κυρίως στο γεγονός, ότι το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες έκτασης αυτής ανήκουν στο δημόσιο.
Με βάση το παραπάνω, οι δικαστές έκριναν ότι δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις, που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 14 εμπλεκομένους για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της με ακίνητα του Δημοσίου.
Αθωωτική για τους κατηγορούμενους ήταν και η «ετυμηγορία» της εισαγγελέας της έδρας Βασιλικής Κρίνα, η οποία υποστήριξε ότι δεν προέκυψε δόλο για τους κατηγορουμένους, από κάθε κατηγορία. Μάλιστα αναφορικά με τους εμπλεκόμενους μοναχούς, η εισαγγελέας έκρινε ότι δεν διέπραξαν κάποια αξιόποινη πράξη (απάτη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ για τους κρατικούς υπαλλήλους εκτίμησε ότι εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις-εντολές και ως εκ τούτου «ήταν πεπεισμένοι ότι εκτελούσαν σύννομες ενέργειες».
Ποιοι ήταν οι κατηγορούμενοι
Μεταξύ των 14 κατηγορουμένων ήταν ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, ο πατέρας και ο αδελφός της Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (δικηγόροι και οι δύο), ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος και ο πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γρηγόρης Κρόμπας.


 Ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός στο Βατοπέδι με τον Εφραίμ και τον Αρσένιο.

Kαραμανλής για Βατοπαίδι: Αποκαλύφθηκε η σκευωρία
Με αφορμή την αθωωτική απόφαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση του Βατοπεδίου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, έσπευσε να σχολιάσει: “Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή” .
Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός έκανε την εξής δήλωση: “Η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο. Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι”.

 «Περιήγησις εις τάς ιεράς μονάς του Αγίου Όρους και της Χαλκιδικής Χερσονήσου»Υπό Γ.Α. Νικολόπουλου, διευθυντού του εν Αθήναις αναγνωστηρίου.Αθήνησιν 1874.

Βατοπέδιο Χαλκιδικής
Το Βατοπέδι(ο) είναι προσφυγικός οικισμός του Δημοτικού διαμερίσματος της Ορμύλιας στο νομό Χαλκιδικής . Από τους πρόποδες του λόφου εκτείνεται η παραλία. Έχει 236 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001. Η θέση του είναι στα ανατολικά του ποταμού Χαβρία, σε έναν τόπο με ελαιώνες και λίγα αμπέλια. Κύρια ασχολία είναι η γεωργία. Απέχει 5 χιλιόμετρα από την Ορμύλια. Ενεργός είναι πολιτιστικός σύλλογος.
Μνημεία και μονές
Έξω από το Βατοπέδι βρίσκεται το Πνευματικό Κέντρο της Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με δραστηριότητες στους τομείς κοινωνικής προσφοράς και της υγείας. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται γυναικεία πατριαρχική και σταυροπηγιακή Μονή, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Έχει δυναμικό περίπου 110 μοναχές και εργαστήρια υφαντικής και εικονογραφίας. Το μετόχι του χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Το 1974 αγοράστηκε από τη Μονή Σίμωνος Πέτρας και σήμερα έχει ανακαινιστεί. Το καθολικό της μονή είναι ναός βυζαντινού ρυθμού με ψηφιδωτό δάπεδο και τοιχογραφίες. Πανηγυρίζει στις 25 Μαρτίου και επίσης στις 22 Ιουλίου, της προστάτιδας της μονής Σίμωνος Πέτρας, Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής.
Στα νότια του χωριού πάνω σε λόφο υπάρχει και το ανδρικό μοναστήρι του Αγίου Αρσενίου, που ιδρύθηκε το 1986. Αυτό πανηγυρίζει στις 10 Νοεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου.
Ιστορικά στοιχεία
Το χωριό ιδρύθηκε από πρόσφυγες, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στον οικισμό μετά το 1922. To όνομά του προήλθε από το γεγονός ότι οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Ο οικισμός μέχρι το 1971 αποτελούσε χωριστή κοινότητα. Σε μικρή απόσταση από το χωριό, στο ύψωμα όπου σήμερα το Πνευματικό Κέντρο της γυναικείας μονής της Ορμύλιας, έχουν επισημανθεί ίχνη οικισμού των ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων.

Πηγές :
www.sofokleousin.gr
Βικιπαίδεια
Διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου