Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Οι σοφοί, ο νόμος 4387 και η ιδιωτική ασφάλιση





Οι σοφοί, ο νόμος 4387 και η ιδιωτική ασφάλιση

Γράφει η Βαλίνα Κατσιούλα 

Τον Αύγουστο του 2015, ο κ. Κατρούγκαλος σαν Υπουργός Εργασίας δημιούργησε την επιτροπή των σοφών, επιλέγονται έξυπνα άτομα τα οποία γνώριζε και με κάποια από αυτά είχε ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Η  πλειοψηφία των μελών της επιτροπής που αποφασίζει για το πως θα είναι η ζωή μας στο μέλλον, είχαν σχέση με το Δικαστικό ή Νομικό σώμα της χώρας μας. Πολλοί αναρωτήθηκαν τι θέλουν τόσοι δικαστικοί σε μια επιτροπή που ασχολείται με την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού, η οποία θα έπρεπε λογικά να απαρτίζεται από περισσότεροι αναλογιστές και οικονομολόγους. Η απάντηση είναι ότι οι προτάσεις των εμπειρογνωμόνων δεν έπρεπε να προσκρούουν στις διατάξει του Συντάγματος για να μην επαναληφθεί η ιστορία με το ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων.
Η Επιτροπή συστάθηκε με τη μορφή του «κατεπείγοντος», ώστε να μελετήσει μία πρόταση του υπουργού, Γιώργου Κατρούγκαλου για το νέο ασφαλιστικό και να καταλήξει σε ένα σχέδιο με βάση το οποίο η δαπάνη για τις συντάξει το 2016, θα είναι μειωμένη κατά 2,5 δισ. ευρώ! Αυτό το σχέδιο έπρεπε πάση θυσία να φανεί πως δε συμβαδίζει με τις επιταγές του νέου Μνημονίου και να φανεί ως ανεξάρτητη πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ειδικά του Υπουργού.
Ένα μέλος της επιτροπής ήταν άνθρωπος με ισχυρή τεχνογνωσία στην ιδιωτική ασφάλιση και με εμπειρία για τα πεπραγμένα του μεγαλύτερου δημόσιου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, όπως το Ι ΚΑ.
Μετά τα δύο πορίσματα της επιτροπής των Σοφών ερχόμαστε το Μάιο του 2016 στην ψήφιση του νόμου 4387/16, που άρχισε να εφαρμόζεται τον Σεπ/16 με αναδρομικότητα από την 1 Ιουνίου του 2016 και επηρέασε και μείωσε σοβαρά τις καταβαλλόμενες επικουρικές, για αρχή, συντάξεις μας.
Μάλιστα ο τρόπος που επιβλήθηκαν οι μειώσει αυτές είναι ουσιαστικά άδικος και απαράδεκτος αλλά και από την πλευρά εφαρμογής του ακατανόητος.
Είναι γεγονός ότι δημιούργησε καταφανείς ανισότητες ανάμεσα στους Συνταξιούχους, αφού συνταξιούχοι με μεγαλύτερες συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις, με την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, λαμβάνουν ήδη μικρότερη συγκριτικά επικουρική σύνταξη έναντι άλλων συνταξιούχων με μικρότερες προϋποθέσεις σύνταξης.
Αυτός είναι ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων μας που τόσο πολύ υπερηφανευόταν ο Υπουργός. Με αυτό τον τρόπο "εξαφάνισε" τις περικοπές των νόμων του μνημονίου του 2012 που βγήκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και έβαλε τα θεμέλια της προσωπικής διαφοράς, για την οποία μας έλεγε ότι δεν θα πειραχτεί γιατί θα έχουμε ανάπτυξη με αποτέλεσμα μείωση της ανεργίας. Για τους σημερινούς εργαζόμενους, οι οποίοι θα βγουν σε σύνταξη μετά τα 68 τους χρόνια θα πάρουν την βασική σύνταξη, δηλαδή τα 360, και θα υπολογιστεί μετά, βάσει των εισφορών τους το υπόλοιπο της σύνταξης του. Μάλιστα αυτός που έχει δουλέψει 25 χρόνια με αυτόν που έχει δουλέψει 35 χρόνια, η διαφορά του θα είναι ελάχιστη.
Μην ξεχνάμε ότι οι συντάξεις μας χρηματοδοτούνται από τις εισφορές των εργαζομένων. Όταν λέμε εισφορές λέμε του εργαζόμενου με οκτάωρο και συλλογική σύμβαση. Κάτι που σήμερα έχει καταλυθεί, ανθίζει η ανεργία και η μαύρη εργασία.
Επίσης ο Υπουργός μας είπε ότι με τον 4387 εξαλείφει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος γιατί δεν ήταν καλή και μας έφερε τον επαναϋπολογισμό που από ότι φαίνεται είναι χειρότερος.
Το ΔΣ του συνδέσμου μας, ενόψει της δημιουργηθείσας αυτής πραγματικής κατάστασης, προσέφυγε με πιλοτική αγωγή των μελών του, μετά από ομόφωνη απόφαση του, στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Με την αγωγή του αυτή προσβάλει το νόμο Κατρούγκαλου για κατάδηλη αντισυνταγματικότητα και αντίθεση του προς θεμελιώδεις κανόνες τόσο του Συντάγματος, όσο και του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Κάτι που δεν αναφέρετε ρητά στον νόμο, αλλά υπάρχει, είναι η προτροπή θα έλεγα προς την ιδιωτική ασφάλιση. Όλοι μέχρι σήμερα ξέρουμε την κοινωνική ασφάλιση και σε αυτή έχουμε καταφύγει για μας ή για τους δικούς μας ανθρώπους. Όσοι από εμάς ή στο στενό μας περιβάλλον αντιμετωπίζουμε προβλήματα υγείας έχουμε καταλάβει καλά την σταδιακή εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους. Οι υπόλοιποι θα το καταλάβουν αργότερα μιας και τα προβλήματα υγείας δεν κάνουν διακρίσεις. Να σας θυμίσω ότι στην επιτροπή σοφών, υπήρχαν στελέχη μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών.
Ξέρουμε ή έχουμε ακούσει για την αποδιοργάνωση των νοσοκομείων, έχουμε ζήσει την ουσιαστική κατάργηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και με ότι αυτό συνεπάγεται. Πληρώνουμε ακριβότερα το φάρμακο, μας μειώνουν τις εξετάσεις τις οποίες πληρώνουμε και ακριβότερα.
Με όλα αυτά τι κάνουν, μας στρέφουν στην ιδιωτική ασφάλιση για την υγεία, την οποία θα χρυσοπληρώνουμε, αλλά και για την σύνταξη μας, όπου τα χρήματα που θα δίνει ο εργαζόμενος θα τα νέμεται η ασφαλιστική εταιρεία και όχι το κοινωνικό κράτος, δηλαδή εμείς. Με αυτό τον τρόπο έχουμε την κατάλυση του Κοινωνικού Κράτους, οι βάσεις του οποίου μπήκαν τον Ιούνιο του 1951 με τον Αναγκαστικό Νόμο 1846/51. (Πρόεδρος της Κυβέρνησης Σοφοκλής Βενιζέλος και Αντιπρόεδρος Γεώργιος Παπανδρέου).

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΦΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου