Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Οι διεθνείς ελίτ περνούν τώρα στην αντεπίθεση



Οι διεθνείς ελίτ περνούν τώρα στην αντεπίθεση

Δεν είμαστε αριθμοί αλλά πολίτες, ούτε είμαστε προβλέψιμοι

Γράφει ο Ραφαήλ Καλυβιώτης*

Τα δύο συγκλονιστικότερα πολιτικά γεγονότα του 21ου αιώνα αναμφίβολα ήταν το Βρεχιτ και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ. Αυτό που κατέστησε τόσο συγκλονιστικά αυτά τα δύο γεγονότα ήταν ότι απελευθερώθηκα μια υπόκωφη δυναμική από τους λαούς τόσο ισχυρή, η κινηματικότητα της οποίας σίγουρα υπέκρυπτε κάποια αιτήματα. Και εν πάση περιπτώσει, αυτή θα έπρεπε να είναι η ανάγνωση από οποιονδήποτε πολιτικό αναλυτή που σέβεται τον εαυτό του και την τιμιότητα του λειτουργήματος που επιτελεί.
Αντιθέτως όμως, παρατηρείται εδώ και κάποιο διάστημα μία κάπως μυστήρια ανάγνωση των φαινομένων αυτών τόσο από τους αντιπάλους του Τραμπ όσο και από τους φανατικούς Bremainers. Κυριαρχεί σε αυτά τα δημοσιογραφικά στρατόπεδα μία νέα ερμηνεία, σύμφωνα με την οποία οι πολιτικοί εκείνοι που δεν υποστηρίζουν τις επιλογές του συστήματος, όπως την παγκοσμιοποίηση, την πορεία προς το ευρωκράτος, την πολιτική ορθότητα κλπ., εντάσσονται στη σφαίρα του «post truth politics». Η πολιτική δηλαδή, σύμφωνα με αυτούς τους ειδήμονες, ξάφνου άλλαξε και, ενώ οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ ήταν πάντοτε έντιμοι και παρήγαγαν την αλήθεια, τώρα ανέτειλε η εποχή των λαϊκιστών που εκμεταλλεύτηκαν τους «ξεχασμένους της παγκοσμιοποίησης».
Έτσι, η εκλογή Τραμπ δεν επισυνέβη διότι οι λευκοί της εργατικής τάξης είχαν φτάσει σε ένα επίπεδο διαβίωσης χειρότερο από τους μαύρους της δεκαετίας του '60, ή επειδή ο κόσμος σιχάθηκε την πολιτική ορθότητα, γιατί η λαθρομετανάστευση ήταν ανεξέλεγκτη και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι λομπίστες ήλεγχαν πολιτικούς-ρομπότ, όπως θεωρείται από μια ευρεία μάζα η Κλίντον, αλλά διότι ο Τραμπ εκμεταλλεύτηκε και πυροδότησε το συναίσθημα έναντι της λογικής. Το Brexit δεν έλαβε χώρα γιατί οι πολιτικοί του παρελθόντος ξεγέλασαν τον βρετανικό λαό,-λέγοντας του ότι η ενσωμάτωση στην Ε .Ε. θα είναι απλά μία τελωνειακή ένωση και η είσοδος σε μία κοινή αγορά, ενώ στην ουσία σηματοδοτούσε την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και τα ανοιχτά σύνορα-, αλλά επειδή η καμπάνια του «Leave» επικράτησε στους ημιμαθείς, που δεν πείστηκαν από τα εκατοντάδες επιχειρήματα των «ειδικών». Σαν τους 364 εκείνους ειδικούς οικονομολόγους που εφιστούσαν την προσοχή στη Μάργκαρετ Θάτσερ να μην εφαρμόσει την οικονομική πολιτική της διότι θα προκαλούσε χάος. Τόσο χάος που η οικονομική πολιτική αυτή κατέστησε ξανά τη Βρετανία υπερδύναμη.
Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειαζόμαστε «ειδικούς» για να μας αποδείξουν ότι οι λαοί δεν πρέπει να χάσουν την εθνική κυριαρχία τους και την προσωπική ελευθερία τους, όσα στοιχεία κι αν μας παραθέτουν. Εάν άκουγε ο Παπαφλέσσας τους αντίστοιχους «ειδικούς» της εποχής του, θα τον έπειθαν ότι η εξέγερση δεν «συμφέρει». Η προσέγγιση της αμιγώς υλιστικής εξέτασης των πραγμάτων καταδικάζει τους λαούς στην τυραννία του κατεστημένου, το οποίο συγκροτείται από τις παγιωμένες αντιλήψεις του σήμερα.
Τα δύο φαινόμενα, ο Τραμπ και το Brexit, που με τόση μανία επιδιώκουν να αποδομήσουν και να αναστρέψουν οι διεθνείς ελίτ δεν είναι εύκολα αναστρέψιμα, διότι δεν βασίζονται σε ένα απλό και αόριστο συναίσθημα των λαών, αλλά σε ένα αλάνθαστο αισθητήριο αντίστασης απέναντι στην ανελευθερία της παγκοσμιοποίησης. Εμείς, όλοι εμείς, δεν είμαστε αριθμοί αλλά πολίτες, δεν είμαστε παθητικά θύματα ενός προδιαγεγραμμένου μέλλοντος που μπορεί να καθοριστεί από έναν αλγόριθμο. Ούτε είμαστε προβλέψιμοι για να αντιδρούμε ομοειδώς όπως τα πειραματόζωα σε ένα εργαστήριο.
Αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπ' όψιν τους και οι εντός Ελλάδος «post truth politics» αναλυτές και πολιτικοί. Αναλυτές και πολιτικοί που με τόση ευκολία κατακρίνουν τόσο τον Τραμπ όσο και το Brexit, ενώ με μια κάπως περίεργη ελαφρότητα συντάσσονται αναφανδόν υπέρ των γερμανικών θέσεων. Εν αντιθέσει, βέβαια, με την ευχάριστη έκπληξη της ανακοίνωσης της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, που ευθέως επετέθη στον Σόιμπλε, υπενθυμίζοντας του ότι η ελληνική ναυτιλία αποτελεί το 50% της ευρωπαϊκής. Ευτυχώς η αστική τάξη μας έχει συναίσθηση τι σημαίνει λανθασμένη γεωπολιτική επιλογή και, από ό,τι φαίνεται, γνωρίζει τα κίνητρα των εν Ελλάδι «post truth politics»αναλυτών.

*Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών

κυριακάτικη δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου