Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Διαρκώς κουρασμένοι...




Διαρκώς κουρασμένοι...
Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης και πώς να το αντιμετωπίσετε
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΚΙΟΥΡΚΤΣΗ
Πόσες φορές δεν έχουμε αισθανθεί ότι το έντονο άγχος καθώς και η σωματική και ψυχική κούραση μας καταβάλλουν; Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (ΣΧΚ) είναι ένα ιδιαίτερο συχνό φαινόμενο της σύγχρονης εποχής και πλήττει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, το 20% των αντρών και το 30% των γυναικών δηλώνουν ότι νιώθουν συνεχώς κουρασμένοι. Άλλωστε, το ΣΧΚ εμφανίζεται πολύ συχνά σ' εκείνους, που εργάζονται αρκετές ώρες υπό έντονες συνθήκες ψυχικής και σωματικής πίεσης. Επιπλέον, φαίνεται να «προτιμά» περισσότερο τα άτομα υψηλού οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου.
Το ΣΧΚ συνιστά μια περίπλοκη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έντονη κόπωση, η οποία δεν βελτιώνεται με την ξεκούραση και επιδεινώνεται με κάθε φυσική ή νοητική δραστηριότητα, αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Χαλκιάς, ειδικός παθολόγος. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα άτομα που εμφανίζουν αυτήν τη διαταραχή παρατηρείται σημαντική μείωση του επιπέδου ενεργητικότητας. Μπορεί επίσης να παραπονιούνται για ποικίλα μη ειδικά συμπτώματα, όπως αδυναμία, μυαλγίες, διαταραχή της μνήμης ή και της ικανότητας συγκέντρωσης, αϋπνία, καθώς και για κούραση, που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες, ύστερα από έντονη προσπάθεια.
Πρόκειται για περίπλοκη νόσο, η οποία σχετίζεται τόσο με οργανικούς όσο και με ψυχολογικούς παράγοντες, ωστόσο τα αίτια που την προκαλούν παραμένουν ακόμα ασαφή. Οι πιο απλές αιτιολογίες είναι χρόνια οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα, υπερβολική εργασία (κυρίως όταν αυτή δεν μας αρέσει), κακή διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης, διαταραχές ύπνου, κατάχρηση αλκοόλης εξαρτησιογόνων ουσιών, κάπνισμα, ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας ή διαβίωσης, έντονο στρες.
Πιθανοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πάθησης θεωρούνται επίσης αυτοί που σχετίζονται με τους ενδοκρινείς αδένες αλλά και με το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Επειδή δεν έχει διαπιστωθεί το ακριβές αίτιο του συνδρόμου, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Παρ' όλα αυτά, η αντιμετώπιση της πάθησης περιλαμβάνει μέτρα όπως παρεμβάσεις στον ψυχολογικό τομέα, μεταβολές στις δραστηριότητες του ατόμου αλλά και φαρμακευτική αγωγή.

Συχνά διαλείμματα και προγραμματισμός
  • Σωστή διαχείριση του χρόνου.

Χρήσιμο είναι να δημιουργήσουμε έναν λειτουργικό -και ρεαλιστικό-προγραμματισμό των καθημερινών δραστηριοτήτων μας. Οι ατελείωτες ώρες στη δουλειά δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος της υγείας, μπορούν όμως να γίνουν πιο δημιουργικές και αποδοτικές ακολουθώντας ένα πρόγραμμα διαχείρισης χρόνου (time management).

  • Διατηρώντας πνευματική διαύγεια.

Τα συχνά διαλείμματα στο γραφείο και η ήπια άσκηση (π.χ. μισή ώρα καθημερινό περπάτημα) είναι μια καλή λύση για τη διατήρηση της πνευματικής διαύγειας και τη μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης μιας παράλληλης οργανικής νόσου.

  • Φροντίδα για την υγεία.

Καλό είναι να θέτουμε προτεραιότητες και να μην αμελούμε τη σωματική μας υγεία.

  • Ο ψυχολογικός παράγοντας.

Μεγάλη σημασία θα πρέπει να δίνουμε στην καλή ψυχική μας κατάσταση, κάτι που σημαίνει ότι, αν αντιληφθούμε ότι στοιχεία της προσωπικότητας μας (π.χ. τελειομανία, άγχος με το παραμικρό, τάση για ανέφικτους στόχους κ.λπ.) μπλοκάρουν τη λειτουργικότητα μας, καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε έναν ειδικό.

  • Επαφή με άλλες δραστηριότητες.

Μια εκδρομή -στη θάλασσα ή στο βουνό-, μια επίσκεψη σε φίλους, μια βόλτα ή ένα ταξίδι χρησιμεύουν ως «αντίδοτα» που βοηθούν τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική και οικογενειακή ευτυχία.
"Κ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου