Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Κω : Ξύπνησε το ρήγμα του τρόμου





Ξύπνησε το ρήγμα του τρόμου

Με... βεβαρημένο παρελθόν καλύπτει μια έκταση περίπου 90 χιλιομέτρων και έδωσε την ισχυρή δόνηση των 6,6 Ρίχτερ στην Κω

Γράφει ο Γεράσιμος Κόντος

Ένα γνωστό στους σεισμολόγους ρήγμα με... βεβαρημένο παρελθόν, που καλύπτει μια έκταση περίπου 90 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κω και Ψερίμου και διασχίζοντας την ακτογραμμή της Τουρκίας έως την περιοχή της Μαρμαρίδας, ευθύνεται, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, για την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,6 Ρίχτερ, που χτύπησε χθες την Κω. Το επίκεντρο του σεισμού, που εκδηλώθηκε στη 01.31 τα ξημερώματα, εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κω, ενώ το ξέσπασμα του Εγκέλαδου συνοδεύτηκε από τη δημιουργία ενός μικρού τσουνάμι ύψους 60-70 εκατοστών, που προκάλεσε ζημιές τόσο στην Κω όσο και στα τουρκικά παράλια. Σημειώνεται ότι το μέγεθος του σεισμού μετρήθηκε αρχικά από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών στα 6 Ρίχτερ και στη συνέχεια αναθεωρήθηκε στα 6,6 Ρίχτερ.
«Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα και προήλθε από ένα ρήγμα με πλούσιο ιστορικό. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, φαίνεται ότι έσπασε ένα τμήμα του ρήγματος σε μια ακτίνα 15-20 χιλιομέτρων. Το γεγονός ότι μέσα λίγες ώρες ακολούθησαν αρκετές σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4-5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι ενθαρρυντικό, καθώς όλα δείχνουν ότι ο πρώτος πολύ ισχυρός σεισμός ήταν ο κύριος» λέει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη 01.31 ως τις 11.00 της Παρασκευής οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είχαν καταγράψει 10 σεισμικές δονήσεις μεγαλύτερες των 4 Ρίχτερ, ενώ ως αργά χθες το βράδυ η Κως συνέχιζε να «χορεύει» στους ρυθμούς του Εγκέλαδου.
«Η σεισμική ακολουθία στην Κω θα είναι έντονη, τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο. Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς αντίστοιχου μεγέθους (6,5 Ρίχτερ) και φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό. Ωστόσο, η καταγραφή πολλών μετασεισμών μέσα στο πρώτο 24ωρο είναι θετικό σημάδι. Φαίνεται ότι το φαινόμενο θα εξελιχθεί ομαλά» αναφέρει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το ρήγμα που προκάλεσε την ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κω έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνο που ισοπέδωσε πριν από 40 ημέρες το χωριό Βρίσα στη Λέσβο. Ωστόσο, τα δύο φαινόμενα δεν συνδέονται μεταξύ τους. «Η "συμπεριφορά" των ρηγμάτων παρουσιάζει αρκετά κοινά στοιχεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια άλλη σύνδεση. Ο μεγάλος κίνδυνος για την Κω φαίνεται ότι πέρασε, με την έννοια ότι ο σεισμός ήταν πιθανότατα ο κύριος και προκάλεσε ζημιές κυρίως σε παλιά κτίρια και στο λιμάνι» λέει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Την ίδια ώρα, τον γύρο του κόσμου κάνουν οι δηλώσεις του Τούρκου σεισμολόγου Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν, που υποστηρίζει ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Κω είχε ισχύ όσο τρεις τέσσερις ατομικές βόμβες.

Τρία φονικά χτυπήματα από το 1933


ΑΛΛΕΣ τρεις φορές τα τελευταία 84 χρόνια έχει χτυπήσει το «ρήγμα του τρόμου» στα ανοιχτά της Κω (που προσδιορίζεται γεωγραφικά ως ρήγμα της χερσονήσου της Αλικαρνασσού), δίνοντας σεισμούς μεγέθους 6 έως 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με αρκετούς νεκρούς και τραυματίες, «Είναι ένα μεγάλο ρήγμα που έδωσε 6,8 Ρίχτερ το 1933 και δύο σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ το 1941 και το 1968» αναφέρει ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κωνσταντίνος Παπαζάχος.
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, ο κορμός του συγκεκριμένου ρήγματος καλύπτει περίπου 50-60 χιλιόμετρα, υπάρχουν ωστόσο αρκετά παρακλάδια του, τόσο προς τα ανατολικά όσο και προς τα δυτικά, που μεγαλώνουν όχι μόνο τη συνολική έκταση του (σε περίπου 90 χιλιόμετρα, συνολικά) αλλά και την επικινδυνότητα του.

«κυριακάτικη δημοκρατία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου