Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Ιδιωτικότητα online για δημοσιογράφους





Ιδιωτικότητα online για δημοσιογράφους

Εξ αιτίας μιας παλαιότερης αναφοράς μου για τους δημοσιογράφους χωρίς σύνορα η Anna Runstell [anna.runstell@gmail.com] μου έστειλε ένα ενδιαφέρον e-mail σχετικά με την προστασία των δεδομένων μας στο διαδίκτυο. Στo e-mail της αυτό με παραπέμπει σε ένα link με άρθρο του Michael Dagan που αναφέρεται στην  «Ιδιωτικότητα online για δημοσιογράφους».
Σας μεταφέρω εδώ ένα μικρό απόσπασμα από την εισαγωγή του άρθρου:
Πολλοί βετεράνοι δημοσιογράφοι, αλλά όχι μόνο αυτοί, έχουν σίγουρα παρατηρήσει ότι εντελώς ξαφνικά έχουμε όλοι αρχίσει να βομβαρδιζόμαστε ξανά με αναφορές για το σκάνδαλο Watergate. Βιβλία, όπως  το 1984 του Τζόρτζ Όργουελ, βρίσκονται και πάλι στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, ενώ πλανάται στον αέρα ένας κίνδυνος τόσο για την ελευθερία του λόγου όσο και για την ελευθερία του τύπου που φαίνεται ότι σιγά σιγά εξαπλώνεται σαν ένα μαύρο σύννεφο πάνω από το Δυτικό Ημισφαίριο, ξυπνώντας παλιούς φόβους.
Όταν ένας εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί έναν πρώην πρόεδρο για παρακολούθηση, όταν απαγορεύει στις συνεντεύξεις τύπου που δίνει την πρόσβαση μεγάλων μέσων ενημέρωσης των ΗΠΑ – κάτι που συνέβαινε και ήταν δεδομένο ως τώρα – και όταν αδιάκοπα χτυπάει και κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης ότι είναι ο νούμερο ένα εχθρός της χώρας, δεν είναι καθόλου παράξενο ότι έρχονται στην επιφάνεια οι μνήμες του προέδρου Νίξον. Και αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο με κάθε tweet μεμψιμοιρίας που ανεβάζει για την σατυρική εκπομπή Saturday Night Live (SNL) και με τον φόβο που εκφράζουν για το μέλλον της δημοκρατίας ακόμα και Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, όπως ο John McCain.
Και ο McCain δεν είναι ο μόνος. Πολλοί δημοσιογράφοι με τους οποίους έχω μιλήσει πρόσφατα έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το μέλλον της ελευθερίας του τύπου. Σε μια εποχή που εύκολα κανείς δηλώνει ότι “ο Ντόναλντ Τραμπ ελέγχει την NSA” και δεν θεωρείται ψεύτης, όλα είναι πιθανά. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι οι πρόσφατες ειδήσεις για τη CIA μας έδειξαν πως όλα τα συστήματα κρυπτογράφησης μπορούν να παραβιαστούν αν κάποιος έχει την υπομονή και την επιμονή να τα σπάσει, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δυσοίωνα. Έτσι φαίνεται ότι οδεύουμε προς ένα εντελώς Δυστοπικό κόσμο, όπου δεν θα μπορούμε να νιώθουμε εντελώς άνετα ούτε όταν καθόμαστε στον καναπέ μας μπροστά από την smart TV μας.
Παρ’ όλα αυτά, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να πάρετε μέτρα για να δυσκολέψετε οποιονδήποτε θελήσει να υποκλέψει τα email σας, τα γραπτά σας μηνύματα, ή τα τηλεφωνήματά σας. Μπορείτε να πάρετε μέτρα για να κάνετε πολύ δύσκολη τη ζωή όσων επιχειρήσουν να μάθουν τις πηγές σας και τις πληροφορίες που σας αποκαλύπτονται. Φυσικά, ο βαθμός της προσπάθειας που θα πρέπει να καταβάλετε για την προστασία της ιδιωτικότητάς σας, την ανωνυμία των πηγών σας και την ασφάλεια των δεδομένων σας, θα πρέπει να είναι ανάλογος με την πιθανότητα μιας πραγματικής απειλής, είτε αυτή είναι χακάρισμα ή κατασκοπεία.
“Οι υποσχέσεις της παλιάς εποχής ‘δεν πρόκειται να αποκαλύψω την ταυτότητα της πηγής μου ή να παραδώσω τις σημειώσεις μου’ είναι πια κενές περιεχομένου αν δεν πάρετε μέτρα για να προστατέψετε ψηφιακά τις πληροφορίες σας”, λέει ο Barton Gellman της Washington Post, του οποίου η πηγή, ο πρώην πράκτορας της NSA, ο Edward Snowden, βοήθησε στην αποκάλυψη της έκτασης των δραστηριοτήτων της NSA και της Βρετανικής GCHQ σε μια συνέντευξη που έδωσε στην Tony Loci. Η ίδια η Loci, η οποία κάλυπτε το αμερικανικό δικαστικό σύστημα για το Associated Press, την Washington Post και την USA Today και η οποία είχε κατηγορηθεί για μη συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση σχετικά με την αποκάλυψη της ταυτότητας των πηγών της, είναι σίγουρα ένα από τα άτομα που θα αποδέχονταν πλήρως τα λόγια του Gellman.
Επομένως, τι πρέπει να γίνει ώστε να εξασφαλιστεί η μυστικότητα των πηγών ενός δημοσιογράφου, αλλά και η ασφάλεια των πληροφοριών του;
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου