Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Κουρκουμάς: Ένα «φάρμακο» της φύσης




Κουρκουμάς: Ένα «φάρμακο» της φύσης

Ο κουρκουμάς (κιτρινόριζα) είναι γνωστός εδώ και χιλιάδες χρόνια για τη συμβολή του σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων και έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική και στην παραδοσιακή ινδική ιατρική για χιλιετίες.
Η κουρκουμίνη και τα παράγωγα της, διμεθοξυκουρκουμίνη και δις διμεθοξυκουρκουμίνη, γνωστά ως κουρκουμινοειδή, αποτελούν βασικά συστατικά του ριζώματος του φυτού Curcurna-Longa. Όμως τα κουρκουμινοειδή είναι υδρόφοβα, που σημαίνει ότι δεν διαλύονται στο νερό, με αποτέλεσμα να απορροφώνται δύσκολα και σε πολύ μικρή ποσότητα στο έντερο και να μεταβολίζονται γρήγορα. Αυτές οι συνθήκες αποτρέπουν τις δραστικές ουσίες του κουρκουμά να φθάσουν σε ιστούς «στόχους» μακριά από το έντερο και να ασκήσουν την ευεργετική τους δράση. Επιπλέον, η κλασική σκόνη κουρκουμά μπορεί να δώσει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στα φαγητά, αλλά δεν μπορεί να αποδώσει ουσιαστικά οφέλη υγείας στις ποσότητες που συνήθως καταναλώνεται.
Τη λύση στο πρόβλημα δίνει το πρώτο παγκοσμίως συμπλήρωμα κουρκουμά σε μορφή στοματικού σπρέι, το οποίο παρασκευάζεται με μια σειρά εξελιγμένων τεχνικών, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη βιοδιαθεσιμότητα, όπως λέγεται, των κουρκουμινοειδών από τον στοματικό βλεννογόνο κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος, παρακάμπτοντας το έντερο. Η μοναδική απορρόφηση που προσφέρει το πρώτο παγκοσμίως συμπλήρωμα κουρκουμά σε μορφή στοματικού σπρέι, ιδανικό για ηλικίες άνω των 3 ετών, ελέγχθηκε και αποδείχθηκε στη φαρμακευτική σχολή του Πανεπιστημίου του Cardiff!

Πού βοηθάει

Πλήθος επιστημονικών μελετών έχει δείξει ότι ο κουρκουμάς επηρεάζει περισσότερα από 700 γονίδια, γεγονός το οποίο θα μπορούσε, εν μέρει, να ερμηνεύσει τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία:
- έχει αντικαρκινική δράση,
- έχει αντιφλεγμονώδη δράση (δρα εναντίον της αρθρίτιδας και της παγκρεατίτιδας),
- έχει αντιοξειδωτική δράση,
- μειώνει τους ρευματικούς πόνους και τους πόνους της περιόδου,
- βοηθάει στην πέψη,
- έχει αντιμικροβιακή δράση για τη θεραπεία πληγών, ελκών και εκζεμάτων
Ειδικότερα, η φαρμακολογική αξιολόγηση των κουρκουμινοειδών έδειξε σαφείς αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις αλλά και κυτταροτοξικές δράσεις σε διάφορους τύπους καρκίνου. Η διμεθοξυκουρκουμίνη έχει δείξει σημαντικές αντικαρκινικές δράσεις, κυρίως έναντι του καρκίνου του προστάτη.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου