Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Πάνος Καμμένος : Δημοψήφισμα για το όνομα των Σκοπίων




Δημοψήφισμα για το όνομα των Σκοπίων

Γράφει ο Πάνος Καμμένος

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Ελληνικός Λαός παρακολουθεί ένα θέατρο του παραλόγου σχετικά με το όνομα που θα αποδεχθεί η χώρα μας να ονομαστεί η πΓΔΜ στις συνομιλίες που θα αρχίσουν τις επόμενες εβδομάδες υπό τον διεθνή διαμεσολαβητή.
Η επιμονή της Μείζονος Αντιπολίτευσης να παραιτηθεί η Κυβέρνηση αν δεν ανακοινωθεί ποιο όνομα θα αποδεχθεί, πέρα από την υπονόμευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, είναι και ακατανόητη.
Η ίδια από το 2007 έχει θέσει ως διαπραγματευτική γραμμή τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes). Ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις ανέφερε ότι για το όνομα της πΓΔΜ η αμοιβαίως αποδεκτή λύση θα βασίζεται στη βάση μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.
Πουθενά δεν αναφέρεται ότι στη σύνθετη αυτή ονομασία θα περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία».
Για τη μη συμπερίληψη του υπάρχουν δύο ανωτάτου επιπέδου πολιτικές αποφάσεις.
Η μία είναι Ελληνική, αυτή του Απριλίου 1992, υπό την προεδρία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Η άλλη είναι Ευρωπαϊκή, αυτή του Ιουνίου 1992 των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, ότι δεν θα αναγνωριστεί η κρατική αυτή οντότητα με τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγα της.
Εδώ θα πρέπει να παραθέσουμε και τις ιστορικές αλήθειες γύρω από το όνομα.
Ο «εφευρέτης» της «μακεδόνικης εθνότητας» ως διαχρονικού εχθρού των Ελλήνων δεν ήταν άλλος από τον ιδρυτή του φασισμού Μπενίτο Μουσολίνι. Στις δίκες των δωσίλογων αποδείχτηκε περίτρανα ο λόγος της «εφεύρεσης», που δεν ήταν άλλος από τον εθνικό ακρωτηριασμό της Ελλάδας και την υποδούλωση των εδαφών της στις φασιστικές δυνάμεις.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας μέχρι το 1934 δεν αναγνώριζε ίδια «Μακεδόνικη» εθνότητα. Με την επιστροφή του Τίτο στη Γιουγκοσλαβία το 1937 από τη Μόσχα, όπου είχε παραμείνει για μερικά χρόνια, η απόφαση αυτή ανετράπη το 1940.
Η Ολομέλεια του Κ.Κ. της Βουλγαρίας, βλέποντας ότι η Γιουγκοσλαβία κερδίζει το παιχνίδι, αλλάζει πολιτική το 1956 και αποφασίζει ότι δεν υπάρχουν Μακεδόνικο έθνος, γλώσσα, ιστορία και, συνακόλουθα, Μακεδόνικη μειονότητα στο Πιρίν. Το δε 1992 αναγνώρισε τα Σκόπια ως Κράτος και όχι ως Εθνος.
Ο πρώτος Πρόεδρος της πΓΔΜ Κύρο Γκλιγκόρωφ δήλωσε δημοσίως το 1991 ότι «οι Σλάβοι ήλθαν στα Βαλκάνια τον 7ο αιώνα μ.Χ., οι δε Σλάβοι στην περιοχή των Σκοπίων ήλθαν τον 18ο αιώνα και ουδεμία σχέση έχουν με την ιστορία και τον πολιτισμό των Μακεδόνων, επειδή όμως διέφεραν από τους εκεί διαβιούντες Σέρβους και Βούλγαρους έλαβαν το όνομα τμήματος του εδάφους για να μην απορροφηθούν απ' αυτούς».
Ο π. Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Φρτσκόφσκι σε συνέντευξη το 2008 τόνισε ότι οι Σλάβοι των Σκοπίων δεν είναι Μακεδόνες, αλλά Σλάβοι οι οποίοι δεν θέλουν να αφομοιωθούν από τους ομοφύλους τους Βούλγαρους.
Το επιχείρημα ότι από της συστάσεως της ΛΣ. Δημοκρατίας της Μακεδονίας το 1944, ως τμήματος της Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας, δημιουργήθηκε από τους εκεί διαβιούντες Σλάβους «Μακεδόνικο» έθνος είναι και αυτό ψευδές, καθ' όσον από της συστάσεως της υπήρξε πολιτική και επιστημονική αμφισβήτηση από τη χώρα μας και ως εκ τούτου γνώριζαν από την αρχή ότι το έθνος αυτό ανήκει σε άλλο Κράτος και ότι υποκλέπτουν την ιστορία και τον πολιτισμό του, και ως εκ τούτου το επιχείρημα του αυτοπροσδιορισμού που επικαλούνται ορισμένοι για να δικαιολογήσουν τη χρήση του όρου «Μακεδονία» είναι ανίσχυρο.
Ο σημερινός όμως Πρόεδρος της πΓΔΜ Ιβανώφ έχει δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι «οιαδήποτε λύση που θα αλλοιώνει την αναφορά στη γλώσσα μας και τη μοναδικότητα μας είναι απαράδεκτη για τη Μακεδονία και να εξευρεθεί λογικός συμβιβασμός ο οποίος δεν θα θίξει τη μακεδόνικη εθνική ταυτότητα και δεν θα πληγώσει την υπερηφάνεια του πληθυσμού».
Επίσης, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι τον Σεπτέμβριο του 2013, δήλωσε: «Η ονομασία (σ.σ.: της FYRΌΜ) πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία", διότι η χώρα βρίσκεται στην περιοχή της Μακεδονίας». Ωστόσο, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής κατέστησε σαφές ότι η FYRΌΜ «δεν είναι ολόκληρη η Μακεδονία».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Μακεδονία είναι μεγάλη περιοχή η οποία οριοθετήθηκε (σ.σ.: με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου) πριν από 100 χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας ανήκει στην Ελλάδα, συνεπώς πρέπει να υπάρχει ένας προσδιορισμός ώστε να γίνεται σαφής διάκριση».
Τέλος, συμπερίληψη του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της πΓΔΜ θα σημάνει τη συρρίκνωση του Ελληνικού πολιτισμού, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, των τεχνών κ.λπ. για τους αιώνες που ακολουθούν. Μία τέτοια απόφαση εκφεύγει των εξουσιών οιουδήποτε πολιτικού, οιασδήποτε βαθμίδος. Ο Ελληνικός Λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή στην ιστορία της ανθρωπότητας εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλον λαό.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 14.1.2018

Ας δούμε τι ονόματα προτείνει ο διαμεσολαβητής Νίμιτς






«Μακεδονία»... σε κάθε περίπτωση

Τα πέντε ονόματα που προτείνει ο Μ. Νίμιτς για την ΠΓΔΜ

Γράφει ο Άγγελος Αθανασόπουλος

Πέντε ονόματα φέρεται να κατέθεσε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδος και πΓΔΜ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει το «Βήμα», οι οποίες επίσης δημοσιεύονται (εν όλω ή εν μέρει) στη σκοπιανή ιστοσελίδα «www.MKD.mk», τα ονόματα είναι στα σλαβικά και είναι τα ακόλουθα:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας).
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας). 
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας. 
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και.
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και Makedonija (Skopje).
Ζήτημα ταυτότητας δεν φαίνεται να υπάρχει στη δέσμη ιδεών Νίμιτς. Υπάρχει φυσικά αναφορά στη γλώσσα όπου προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, πχ «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας». Ανάλογη τακτική ακολουθείται και στο ζήτημα της υπηκοότητας, όπου προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή πχ «nationality of the Republika Nova Makedonija».
Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αναφέρει ότι η χρήση του ονόματος πρέπει να είναι erga omnes, δηλαδή θα ισχύει διεθνώς τόσο σε διεθνείς οργανισμούς όσο και για τις διμερείς σχέσεις της χώρας. Δεν ήταν σαφές ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αν ο κ. Νίμιτς προτείνει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Θα πρέπει όμως να θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι η γειτονική χώρα θα χρειαστεί, με βάση και τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την έγκριση της νέας ονομασίας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου