Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ -«ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ»




ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ -«ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ»

Με μια πτήση «θανάτου» ξεφύγαμε από τον φλεγόμενο Βόσπορο

Ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου που τη 16η Ιουλίου 2016 προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη περιγράφει όλα όσα εκτυλίχθηκαν τη νύχια του πραξικοπήματος.

Τη δραματική πορεία του ελικοπτέρου Σικόρσκι τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 περιγράφει λεπτό προς λεπτό στην κατάθεση του ο Suleyman  Oskaynakci, ένας εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που δραπέτευσαν στη χώρα μας. Στην προσφυγή του για άσυλο ο κατηγορουμένος σαν πραξικοπηματίας στρατιωτικός, καταγράφει με ανάγλυφο τρόπο τις διώξεις που ήδη έχει υποστεί η οικογένεια του στην Τουρκία. Ο στρατιωτικός τονίζει στις ελληνικές Αρχές ότι η σύζυγος του έχει απολυθεί από τη δουλειά της, καθώς ο ίδιος θεωρείται ήδη στη χώρα του πραξικοπηματίας.
Ο 35χρονος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, που μετέφερε τους συνολικά οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς στην Αλεξανδρούπολη, αποκάλυψε όλα όσα διαδραματίστηκαν στο στρατόπεδο στη Σαμάνδρα, τη «βροχή» πυρών στη λεωφόρο Βατάν και την παράξενη ηρεμία που επικρατούσε στο στρατόπεδο Τοπ Κουλέ.
Ήταν περίπου 9 το βράδυ όταν ο Τούρκος στρατιωτικός δέχθηκε τηλεφώνημα από τον αξιωματικό υπηρεσίας, που τον καλούσε στο τάγμα του στη Σαμάνδρα. «Εκείνη τη στιγμή μας είπαν ότι υπάρχει έκτακτη κατάσταση και μας φώναξαν στο τάγμα μου. Άφησα το παιδί στη μάνα μου και σε 20 με 25 λεπτά έφτασα στον προορισμό μου, ήταν περίπου 9.30 μ.μ. Έπρεπε να παραλάβουμε τραυματίες, αλλά ο αξιωματικός υπηρεσίας ήταν πολύ απασχολημένος ώστε να δώσει πληροφορίες. Από τη βάση φύγαμε γύρω στις 10 μ.μ. και μετά από περίπου 20 λεπτά φτάσαμε στις συγκεκριμένες συντεταγμένες που μας είχαν δοθεί. Ήταν βράδυ και χρησιμοποιήσαμε κάμερες με υπέρυθρες. Το πλάνο ήταν να πάρουμε τους τραυματίες και να τους μεταφέρουμε στο Τοπ Κουλέ. Το σημείο που μας είχαν υποδείξει είναι από την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, Βατάν λέγεται η περιοχή όπου βρισκόταν, η λεωφόρος όμως είναι μέσα στην πόλη» αναφέρει ο ίδιος.

Στο σημείο αυτό άλλαξε η πορεία των πραγμάτων και η απλή μεταφορά τραυματιών μετατράπηκε σε πτήση «θανάτου». Με ειδικά γυαλιά νυχτός αντιλήφθηκαν τα πυρά που άρχισαν να δέχονται: «Τα τρία ελικόπτερα βρίσκονταν σε διαφορετικά σημεία.
Το πρώτο ελικόπτερο κατέβηκε πολύ χαμηλά, γύρω στα 25 μέτρα από το έδαφος  και ήταν ορατό από τους πεζούς, γι' αυτό και το πυροβόλησαν πάνω από 10 φορές, είχε πολλές οπές και οι σφαίρες πέρασαν πολύ κοντά στα κορμιά του πληρώματος.
Το δεύτερο ελικόπτερο πετούσε γύρω στα 30 μέτρα όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί και τον χτύπησαν μόνο δύο σφαίρες. Το δικό μου ελικόπτερο πετούσε ψηλότερα, γύρω στα 80-100 μ, όταν άρχισαν να μας πυροβολούν. Μέσα στο σκοτάδι δεν μπορούσαν να διακρίνουν οι πεζοί στη λεωφόρο την ακριβή θέση του ελικοπτέρου. Πυροβολούσαν, αλλά άστοχα. Εγώ και ο κυβερνήτης φορούσαμε ειδικά γυαλιά νυκτός (googles) με πράσινους φακούς και είδαμε αμέσως τη λάμψη που βγάζουν τα όπλα όταν εκπυρσοκροτούν. Έτσι καταλάβαμε ότι μας πυροβολούσαν και για να αποφύγουμε τους πυροβολισμούς έστριψα το χειριστήριο πορείας και κατευθυνθήκαμε πίσω από ένα κτίριο χωρίς να μας "βρουν" οι σφαίρες».
Τελικά αναγκάστηκαν να επικοινωνήσουν με τον κυβερνήτη του πρώτου ελικόπτερου, που είχε ήδη φτάσει στο Τοπ Κουλέ και τους συμβούλευσε να κάνουν το ίδιο: «Εγώ μίλησα με κάποιους στρατιώτες από το στρατόπεδο και τους ρωτήσαμε αν γνώριζαν κάτι για τα γεγονότα. Είπαν ότι δεν γνώριζαν τίποτα και ότι οι υπόλοιποι στρατιώτες κοιμούνταν στους κοιτώνες τους. Εμείς ήμασταν μακριά από την Κεντρική Πύλη του στρατοπέδου Τοπ Κουλέ, γύρω στα 800 μ., και δεν γνωρίζαμε γι' αυτά τα επεισόδια και τις δολοφονίες των δύο αξιωματικών, του Davut Ala και του Sait Erturk. Ήταν εύλογο να μη γνώριζα τι συνέβη σε έναν κλειστό χώρο ενός τεράστιου στρατοπέδου 20.000 στρεμμάτων με διάφορα στρατιωτικά κτίρια».


ΑΚΟΜΑ ΔΥΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΣΥΛΟ
Εκτός από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, άσυλο έχουν ζητήσει στην Ελλάδα ακόμα δύο Τούρκοι στρατιωτικοί που ανήκαν στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών.
Πρόκειται για έναν 20χρονο και έναν 27χρονο, οι οποίοι είχαν εισέλθει στην Ελλάδα στις 15 Φεβρουαρίου 2017, αφού πρώτα κρύφτηκαν για μήνες σε τουρκικό έδαφος. Η συνήγορος τους κ. Σταυρούλα Τομαρά δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής»: «Φοβάμαι ότι οι εξελίξεις στα αιτήματα ασύλου των οκτώ Τούρκων αξιωματικών θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στους δύο νυν πελάτες μου, σε βάρος των οποίων δεν υπήρξε και δεν εκκρεμεί κανένα αίτημα έκδοσης από την Τουρκία. Οι πελάτες μου είχαν παραδοθεί στο ΑΤ Ορεστιάδας χωρίς να παραπεμφθούν στον εισαγγελέα». ·
Αναστέλλεται η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό
Δεκτή έκανε το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας την προσφυγή του ελληνικού Δημοσίου με την οποία ζητείτο να ανασταλεί η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό Suleyman Ozkaynakci, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο 8 Τούρκοι στρατιωτικοί διέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016.
Η πρόεδρος του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών Ευγενία Μυλωνοπούλου επικαλέστηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος και έκανε δεκτό αίτημα του ελληνικού Δημοσίου.
Με την προσωρινή διαταγή της, η κυρία Μανωλοπούλου αναστέλλει προσωρινά την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση το αίτημα γίνεται δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού. Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση ακύρωσης θα συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου 2018.
Την απόφαση για χορήγηση ασύλου στον Τούρκο Suleyman Ozkaynakci, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, είχε λάβει η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου στις 30 Δεκεμβρίου του 2017.
Λίγη ώρα μετά την απόφαση του διοικητικού Εφετείου συνελήφθη ο Τούρκος αξιωματικός μετά την αναστολή χορήγησης ασύλου
Άνδρες του αστυνομικού τμήματος Ολυμπιακού Χωριού τον μετέφεραν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη - Το Διοικητικό Εφετείο επικαλέστηκε λόγους «δημοσίου συμφέροντος» για την αναστολή και έκανε έτσι δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης
Στη σύλληψη του Τούρκου αξιωματικού προχώρησαν αστυνομικοί του τμήματος Ολυμπιακού Χωριού λίγη ώρα μετά την απόφαση του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου που έκανε δεκτή την προσφυγή του ελληνικού Δημοσίου με την οποία ζητείτο να ανασταλεί η χορήγηση ασύλου στον Suleyman Ozkaynakci, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο 8 Τούρκοι στρατιωτικοί διέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2016.  
Πηγές:
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου