Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Θεανώ Καρούτα : Οι «βρόμικες» επιχειρήσεις της CIA




 Οι «βρόμικες» επιχειρήσεις της CIA

Από την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων το 1961 ως τη χρηματοδότηση των Κόντρας και τις διαδηλώσεις στο Ιράν, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ βρίσκονται στο στόχαστρο

Από τη Θεανώ Καρούτα
thkarouta@dimokratianews.gr

Στην αυγή του 2018 και ενώ οι ταραχώδεις και αιματηρές διαδηλώσεις μαίνονταν στις πόλεις του Ιράν, η ανώτατη νομική Αρχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο γενικός εισαγγελέας Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί, υποστήριξε ότι η CIA έχει ενεργή ανάμειξη στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις κάτι για το οποίο -όπως υποστήριξε- το Ιράν διέθετε «αδιάσειστα στοιχεία». Το γάντι που πέταξε ο εισαγγελέας σήκωσε χωρίς καθυστέρηση ο διευθυντής τηδ CIA  Μάικ Πομπέο, ο οποίος ένιψε τας χείρας του για την κατάσταση.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «ψεύδη» τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, τάχθηκε υπέρ των διαδηλωτών και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ιρανικές διαδηλώσεις δεν έχουν τελειώσει, παρά το γεγονός πως στη χώρα έχει ήδη επικρατήσει ηρεμία. Στην Ουάσινγκτον αντιμετώπισαν μάλιστα τις κατηγορίες μέχρι και με έκπληξη για τον παραλογισμό να εκφράζονται από επίσημα κρατικά χείλη κατηγορίες για εμπλοκή των ΗΠΑ μέσω των μυστικών υπηρεσιών τους στα εσωτερικά ξένης χώρας!
Ανατρέχοντας πολλά χρόνια πίσω, το 1961, όταν η ψυχροπολεμική λογική βρισκόταν στο απόγειο της, η CIA οργάνωσε την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, στην Κούβα, έχοντας πρώτα φροντίσει να εκπαιδεύσει τους Κουβανούς αντεπαναστάτες σε αμερικανικές βάσεις εντός κι εκτός του αμερικάνικου εδάφους με στόχο την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο.
Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και τη σταδιακή εξομάλυνση των διεθνών ισορροπιών, καθώς και τον κατά πολύ μεταγενέστερο αποχαρακτηρισμό μυστικών εγγράφων δεν άργησε να αποκρυσταλλωθεί η κοινή πεποίθηση πως η CIA είναι το «όργανο» των ΗΠΑ, που επιφορτίζεται κάθε φορά με τη «βρόμικη δουλειά», ξεφεύγοντας όμως πλέον ακόμα και από τον έλεγχο του ίδιου του αμερικανικού κράτους. Περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 1990, μια μικρή αμερικανική εφημερίδα δημοσίευε σειρά άρθρων του ερευνητή δημοσιογράφου Γκάρι Γουέμπ, υπό τον τίτλο «Σκοτεινή συμμαχία». Εν συντομία, ο Γουέμπ υποστήριζε ότι πίσω από την αξιοσημείωτη αύξηση των ναρκωτικών στους δρόμους του Λος Αντζελες τη δεκαετία του 1980 κρυβόταν η CIA, η οποία είχε χτίσει δίκτυο συνεργασίας με τους εμπόρους ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με το άρθρο του, η Υπηρεσία θα διευκόλυνε την είσοδο των ναρκωτικών στις ΗΠΑ και οι έμποροι θα διέθεταν μέρος των εσόδων στη χρηματοδότηση των Κόντρας, των αντιστασιακών της Νικαράγουας που επιδίωκαν την πτώση του εχθρικού προς τις ΗΠΑ Ντανιέλ Ορτέγκα και την επιστροφή στις παραδοσιακές, φιλοαμερικανικές κυβερνήσεις.
Με την υπόθεση της Συρίας και τη νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους να είναι πρόσφατες, ηχούν ακόμα καθαρά οι κατηγορίες του Κρεμλίνου για το βρόμικο παιχνίδι που παίζουν οι Αμερικανοί στην πλάτη του πολύπαθου συριακού λαού. Πλην της Μόσχας, που κατά την απελευθέρωση της Ράκα υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί από αέρος διασφάλιζαν την ομαλή έξοδο από την πόλη αυτοκινητοπομπής εκατοντάδων τζιχαντιστών, κάτι που αργότερα επιβεβαιώθηκε, η πολιτική των ΗΠΑ έχει δεχτεί «χτυπήματα» κι από άλλες, όχι τόσο εχθρικές προς τη χώρα, δυνάμεις αλλά και φίλια πυρά.
Ο Βρετανός διπλωμάτης Αλεστερ Κρουκ είχε υποστηρίξει σε άρθρο του ότι οι ΗΠΑ ενίσχυαν για καιρό τους τζιχαντιστές στη Συρία με απώτερο στόχο τη διάλυση του συριακού κράτους. Επίσης, ένας πρώην αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, ο Τζακ Μερφι, είχε αποκαλύψει ότι η CIA έχει τη δική της ατζέντα στην εμπόλεμη χώρα, βάσει της οποίας διενεργείται η εκπαίδευση της επόμενης γενιάς των τζιχαντιστών για παν ενδεχόμενο!
Ας μην ξεχνάμε και όσους υποστηρίζουν πως ο τεροριστικός ισλαμικός φονταμενταλισμός και τα παρακλάδια αυτού είναι κατεξοχήν δημιουργήματα της CIA. Ένοπλες ανταρτικές δυνάμεις εξυπηρετούσαν τη δι' αντιπροσώπων διαμάχη των ΗΠΑ με τη Ρωσία για την επικυριαρχία στο Αφγανιστάν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και κατέληξαν σαν άλλο δημιούργημα του δρος Φράνκενστάϊν να δαγκώσουν το χέρι που τις τάιζε.
Οι τακτικές αυτές μόνο νέες δεν είναι για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες από ιδρύσεως τους λειτουργούσαν υπεράνω του νόμου, των διεθνών κανονισμών και των ηθικών κανόνων. Ακόμα και αν οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί ταγοί των ΗΠΑ μέχρι και σήμερα δεν το παραδέχονται και αρνούνται μετά βδελυγμίας τις κατηγορίες περί επέμβασης στα εσωτερικά κάποιας ξένης χώρας. Τα παραδείγματα των περιπτώσεων που κατέληξαν σε φιάσκο -καθώς σχεδόν πάντα κάποιος μιλά στο τέλος- είναι τόσο πολλά που ούτε ως αστείο δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι οι ΗΠΑ κοιτούν μόνο τα εσωτερικά της χώρας τους.
Οι «εξαφανίσεις» υπόπτων, οι ανακρίσεις και οι τεχνικές των βασανιστηρίων!
ΠΛΗΝ των αμφίβολης νομιμότητας επιχειρήσεων σε ξένα εδάφη η CIA, εκμεταλλευόμενη τις αιματηρές επιθέσεις της 11ης  Σεπτεμβρίου 2001, καθιέρωσε ένα πρόγραμμα συλλογής πληροφοριών, το οποίο αφορούσε ξένους υπηκόους που θεωρούνταν ύποπτοι ή συμμέτοχοι σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Η Ουάσινγκτον συνεργάστηκε με πολλές κυβερνήσεις προκειμένου να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο έκτακτης παράδοσης και κράτησης υπόπτων, με στόχο να θέσει έξω από το όριο του νόμου τις ανακρίσεις των εν λόγω κατηγορουμένων, οι οποίοι στην πραγματικότητα «εξαφανίζονταν», αφού κρατούνταν χωρίς καμία νομική βάση και νόμιμη διαδικασία. Στο πρόγραμμα με την ονομασία «extraordinary rendition» («κατ' εξαίρεση παράδοση») προβλέπονταν μέθοδοι ανάκρισης που καταστρατηγούσαν εντελώς τόσο τις ομοσπονδιακές όσο και τις διεθνείς σχετικές νομοθεσίες.
Οι ύποπτοι για τρομοκρατία οδηγούνταν με συνοπτικές διαδικασίες στις λεγόμενες «μαύρες περιοχές», όπου ανακρίνονταν από πράκτορες της CIA που είχαν τελειοποιήσει τις τεχνικές βασανιστηρίων με στόχο την απόσπαση μάδα ομολογίας. Τέτοιου είδους κρυφές φυλακές βρίσκονταν, εξ όσων έχουν γίνει γνωστά, στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία και τη Συρία αλλά και στο Αφγανιστάν, στη Λιθουανία, στο Μαρόκο, στην Πολωνία, στη Ρουμανία και την Ταϊλάνδη. Όπως είχε αποκαλύψει ο πρώην πράκτοραw της Υπηρεσίας και μετέπειτα συγγραφέαw και αρθρογράφος Ρόμπερτ Μπάερ, «αν θέλετε μια σοβαρή ανάκριση, στέλνετε τον αιχμάλωτο στην Ιορδανία, αν θέλετε να βασανιστεί να τον στέλνετε στη Συρία, και αν θέλετε κάποιον να εξαφανιστεί, τον στέλνετε στην Αίγυπτο». Η διεθνής και εγχώρια κατακραυγή οδήγησε τον Μπαράκ Ομπάμα στην απόφαση να τερματίσει το πρόγραμμα τηw CIA, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό αν όντως αυτές οι πρακτικές εγκαταλείφθηκαν.
Κυριακάτικη δημοκρατία 14.1.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου