Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Επόμενος στόχος της ΝΑSΑ ο εντοπισμός ζωής στο Διάστημα

Ο πλανήτης Κρόνος όπως φαίνεται από τον δορυφόρο τον Τιτάνα



Επόμενος στόχος της ΝΑSΑ ο εντοπισμός ζωής στο Διάστημα

Δύο προγράμματα είναι υποψήφια για το νέο εγχείρημα, από το οποίο οι επιστήμονες φιλοδοξούν να λάβουν απαντήσεις. Στο στόχαστρο ο δορυφόρος Τιτάνας και ο κομήτης 67Ρ/Τσουριουμοφ - Γκερασιμένκο

Από τη Νεκταρία Καρακώστα
nkarakosta@dimokratianews.gr

Με βήμα ταχύ προς την αναζήτηση εξωγήινης ζωής προχωρά η NASA, αφού δύο υποψήφια κολοσσιαία προγράμματα της φιλοδοξούν να δώσουν απαντήσεις στο ερώτημα «υπάρχει ζωή εκεί έξω;». Όποιο από τα δύο προγράμματα και αν προκριθεί -το ένα προβλέπει την πτήση με drone πάνω από τον δορυφόρο του Κρόνου Τιτάνα και το δεύτερο την αποστολή στον κομήτη 67Ρ/ Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο και τη μεταφορά υλικού από αυτόν στη Γη- θα χρηματοδοτηθεί με το αστρονομικό ποσό του 1 δισ. δολαρίων! «Πρόκειται για πραγματικά δελεαστικές έρευνες, που στόχο έχουν να δώσουν απαντήσεις σε κάποια από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που μας απασχολούν σε σχέση με το ηλιακό μας σύστημα» τόνισε ο Τόμας Ζαρμπιούχεν, αναπληρωτής διοικητής της Διεύθυνσης Διαστημικών Αποστολών της υπηρεσίας. Τα σχέδια της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας έρχονται σε συνέχεια της πρόσφατης ανακάλυψης της ΝΑSΑ, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης της Google, ενός ολόκληρου ηλιακού συστήματος με πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη.
Η πρώτη από τις δύο υποψήφιες αποστολές, με το κωδικό όνομα «Λιβελο;yλα» (Dragonfly), θα ταξιδέψει στον Τιτάνα, το μεγαλύτερο «φεγγάρι» του Κρόνου, έναν πλανήτη που, συμφωνά με τους ειδικούς, θεωρείται ένας πολύ καλός υποψήφιος για τη φιλοξενία ζωής, καθώς στην επιφάνεια του έχει ποτάμια και λίμνες γεμάτες μεθάνιο και αιθάνιο. Η αποστολή η οποία θα γίνει με ένα drone που θα κινείται με τη βοήθεια μιας πυρηνικής θερμοηλεκτρικής γεννήτριας, αναμένεται να εξετάσει την προβιοτική χημεία και τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής στον Τιτάνα. Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν εκτιμάται ότι θα δώσουν στους επιστήμονες τη δυνατότητα να διαπιστώσουν ποιες χημικές αντιδράσεις λάμβαναν χώρα και στη Γη πριν από την εμφάνιση ζωής.
Το drone αναμένεται να συγκεντρώσει και δείγματα από την επιφάνεια του Τιτάνα για να τα μεταφέρει πίσω στη Γη, ενώ ειδικοί αισθητήρες αναμένεται να δώσουν πολλές και σημαντικές πληροφορίες για την πυκνή ατμόσφαιρα (που είναι τέσσερις φορές πιο πυκνή από αυτή της Γης) και τον καιρό του πλανήτη. Αυτές θα είναι οι πρώτες προσπάθειες προσέγγισης του Τιτάνα, από το 2004, όταν το διαστημικό σκάφος «Cassini» τον πλησίασε, και από τη διερευνητική αποστολή του «Huygens», που απεικόνισε μικρό μέρος της επιφάνειας του.
Η δεύτερη αποστολή βάζει στο επίκεντρο ακόμη έναν γνωστό «στόχο» των αστρονόμων, τον κομήτη 67Ρ/ Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, τον οποίο είχε ως προορισμό η ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή Rosseta. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο 67Ρ προέρχεται από τη Ζώνη του Κούιπερ, ένα μεγάλο σύνολο μικρών σωμάτων στην περιοχή του εξωτερικού ηλιακού συστήματος, που λόγω συγκρούσεων μεταξύ τους ή βαρυτικών διακυμάνσεων κατέπεσε στο ηλιακό μας σύστημα.
Τώρα στόχος των επιστημόνων είναι να λάβουν υλικό από τον κομήτη, ώστε να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την προέλευση και την ιστορία του - με τον τρόπο αυτόν οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα λάβουν απαντήσεις και για την προέλευση της Γηw. Η αποστολή ονομάζεται Καίσαραw (CEASAR, από τα αρχικά Comet Astrobiology Exploration Sample Return).
Οι δυο ρομποτικές αποστολές, που αναμένεται να αναμετρηθούν στο πλαίσιο του διαγωνισμού New Frontiers (Νέα Σύνορα) της NASA, ξεχώρισαν μεταξύ συνολικά 12 υποψήφιων προγραμμάτων.
Δείγματα
Την ίδια ώρα, στα σχέδια της NASA παραμένουν το «ξεκλείδωμα» των μυστικών του Άρη, με την αναζήτηση ιχνών μικροβιακής ζωής στο εσωτερικό του κόκκινου πλανήτη, και η συλλογή δειγμάτων από αυτόν, με στόχο την ανάλυση τους στη Γη. Αντίστοιχη με το CEASAR, η αποστολή OSIRIS αναμένεται να φέρει στη Γη δείγματα αστεροειδών, την ώρα που σχεδιάζεται ήδη μία αποστολή στην Ευρώπη (ο δορυφόρος του Δία). Ο δορυφόρος ΤΕSS θα αναζητήσει πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, ενώ με ένα διαστημικό σκάφος μεγέθους όσο ένα αυτοκίνητο θα προσπαθήσει να μελετήσει την ατμόσφαιρα του ζωοδότη Ήλιου. Τέλος, η επικέντρωση της NASA στην ανάπτυξη προηγμένων πυραυλικών συστημάτων και συστημάτων προώθησης φαίνεται πως προλειαίνει το έδαφος για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές σε σημεία στα οποία η ανθρωπότητα δεν είχε φτάσει έως σήμερα, μέχρι τα βάθη του Διαστήματος, με απώτερο στόχο την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον κόκκινο πλανήτη.
Σχέδια για επιστροφή στη Σελήνη και δημιουργία βάσης στην επιφάνεια της!
ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ του η Αμερική να αφήσει τα αποτυπώματα της όχι μόνο στη Σελήνη αλλά και σε άλλους μακρινούς κόσμους εξέφρασε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον του Κογκρέσου, όπου ανέφερε ότι το Διάστημα είναι «το επόμενο αμερικανικό σύνορο».
Ζήτησε μάλιστα να πραγματοποιηθεί μία νέα αποστολή στη Σελήνη, πρώτη φορά μετά την αποστολή του «Αpollo 17» πριν από 45 χρόνια, οι ΗΠΑ να ξαναγίνουν κυρίαρχοι του Διαστήματος και να δημιουργηθεί μία βάση στον γήινο δορυφόρο, που θα μπορούσε να αποτελέσει το «ορμητήριο» για μελλοντικές αποστολές.
«Αυτή τη φορά δεν θα φυτέψουμε μόνο τη σημαία μας και θα αφήσουμε το αποτύπωμα μας, θα δημιουργήσουμε μια βάση για μια ενδεχόμενη αποστολή στον Άρη και ίσως και σε πιο μακρινούς κόσμους» τόνισε ο Τραμπ.
Επικριτές του Αμερικανού προέδρου έσπευσαν να σχολιάσουν το «διαστημικό όραμα του» λέγοντας: «Είναι σαν να πηγαίνεις να φτιάξεις βενζινάδικο στη μέση της Αλάσκας, πριν ακόμη φτιάξεις δρόμο».
Η νέα αποστολή στον δορυφόρο της Γης, τη Σελήνη, φαίνεται ότι θα αλλάξει τις προτεραιότητες της NASA που είχε θέσει ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ, Μπαρόκ Ομπάμα, ο οποίος είχε απομακρύνει από το επίκεντρο της διαστημικής έρευνας τη Σελήνη και είχε θέσει ως βασική προτεραιότητα της υπηρεσίας την αποστολή σε έναν αστεροειδή και μια αποστολή στον Άρη έως το 2030.
κυριακάτικη δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου