Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Δημήτρης Δολλης : Αναγκαία μια ορθολογική και σωστή λύση




Αναγκαία μια ορθολογική και σωστή λύση

Γράφει ο Δημήτρης Δολλης*

Να συμφωνήσουμε ότι πρόβλημα που δεν λύνεται παραμένει πρόβλημα και με την πάροδο του χρόνου χειροτερεύει. Με τη γείτονα χώρα έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα από το 1991. Να συμφωνήσουμε ότι για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα χρειαζόμαστε μια ορθολογικά σωστή λύση. Με σεβασμό στην ιστορία και στην καταγωγή του καθενός. Μια τέτοια λύση θα είναι καλή για τη χώρα μας. Η λύση πρέπει να περιέχει μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που ισχύει έναντι όλων (erga omnes) και για όλους τους σκοπούς.
Όπως λέει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, «η Ιστορία δεν πρέπει να είναι φυλακή, πρέπει να είναι σχολείο». Εδώ χρειάζεται να θυμίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια του διεθνούς ακαδημαϊκού κόσμου να βοηθήσει τη FYROM να «αποφυλακίσει» τον εαυτό της από την ιστορική φυλακή που δημιούργησε με το Σύνταγμα του 1991.
Για την ιστορία, στις 18 Μαΐου 2009, 200 ακαδημαϊκοί διεθνούς επιπέδου, μελετητές της ελληνορωμαϊκής Ιστορίας, ζήτησαν από τον πρόεδρο Ομπάμα να παρέμβει «για να καθαρίσει μερικά από τα ιστορικά συντρίμμια» που άφησε η απόφαση της κυβέρνησης Μπους στις 4 Νοεμβρίου 2004 με τη μονομερή αναγνώριση της FYROM ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Οι 200 τότε, 374 σήμερα, ακαδημαϊκοί ζήτησαν από τον πρόεδρο Ομπάμα να αλλάξει την απόφαση αναγνώρισης της FYROM ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», διότι η «ενέργεια αυτή όχι μόνον απάλειψε το γεωγραφικό ιστορικό γεγονός, αλλά εξαπέλυσε επίσης μια επικίνδυνη επιδημία ιστορικού ρεβιζιονισμού, του οποίου το πιο προφανές σύμπτωμα είναι η κατάχρηση... του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Δήλωναν, δε, ως μελετητές ακαδημαϊκοί, ότι η «σλαβική γλώσσα εισήχθη στα Βαλκάνια 1.000 χρόνια μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Και έκλειναν την επιστολή τους προς τον τότε νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ με την παράκληση: «Σας καλούμε, κύριε πρόεδρε, να βοηθήσετε -με τον όποιο τρόπο θεωρείτε σκόπιμο- την κυβέρνηση στα Σκόπια να καταλάβει ότι δεν μπορεί να οικοδομήσει μια εθνική ταυτότητα εις βάρος της ιστορικής αλήθειας», καταλήγοντας ότι η «διεθνής κοινωνία δεν μπορεί να επιβιώσει όταν αγνοείται η Ιστορία, πολύ λιγότερο όταν η Ιστορία κατασκευάζεται». Γι αυτόν ιδιαίτερα τον λόγο πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα ονομασίας με τη γείτονα χώρα, έτσι ώστε με τις ανάλογες συνταγματικές αλλαγές να μπορέσει να χτίσει τη δική της Ιστορία, απαλλάσσοντας τον εαυτό της και τις μελλοντικές γενιές πολιτών της από το ιστορικό κατασκεύασμα που δημιούργησε και το οποίο λειτουργεί ως όχημα αλυτρωτισμού.
* Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΛΛΗΣ είναι πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Υπήρξε επί πολλά έτη βουλευτής και υπαρχηγός του Εργατικού Κόμματος στην Αυστραλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου