Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

ΙΑΤΡΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕ «ΔΩΡΑΚΙΑ» ΑΚΟMΗ ΚΑΙ CALL GIRLS




ΙΑΤΡΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕ «ΔΩΡΑΚΙΑ» ΑΚΟMΗ ΚΑΙ CALL GIRLS

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Ο κώδικας δεοντολογίας του ΣΦΕΕ του 2012 έκοψε τις ακραίες πολυτέλειες και τα έξοδα και περιόρισε τη φιλοξενία σε τετράστερα ξενοδοχεία, προκαλώντας... σοκ στους συμμετέχοντες γιατρούς.
Ακόμη και... συνοδούς πολυτελείας ως «δωράκι» φαίνεται ότι λάμβαναν διάφοροι μεγαλογιατροί στο παρελθόν από φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να μείνουν ικανοποιημένοι και στη συνέχεια να συνταγογραφούν χωρίς... φόβο και πάθος.
Και μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αποτελούσε όμως μια γνωστή τακτική δωροδοκίας γιατρών κατά τη διάρκεια ταξιδιών που πραγματοποιούνταν με πρόσχημα κάποιο συνέδριο, όπως λένε σήμερα γνώστες της αγοράς φαρμάκου. Εξάλλου, στην Κίνα μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία τιμωρήθηκε για τέτοιες πρακτικές, αφού διαπιστώθηκε ότι γίνονταν και... σεξουαλικές χάρες σε συνεργαζόμενους γιατρούς. Και βέβαια, η παροχή σε είδος και με τη μορφή των call girls μπορεί να φαντάζει... ελκυστική μέθοδος ειδικά για τον ανδρικό πληθυσμό, αποτελούσε όμως μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
ΟΛΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Μάλιστα, όσο πιο «διάσημος» ήταν ένας γιατρός, τόσο περισσότερα απολάμβανε. Έπαιρνε το καλύτερο συνέδριο, στην καλύτερη χώρα, την πιο εξωτική, το πιο πολυτελές ξενοδοχείο, την καλύτερη σουίτα.
Στις περιπτώσεις αυτές ήταν σύνηθες να μπορούν να συνοδεύονται στα ιατρικά συνέδρια ή στις επιστημονικές εκδηλώσεις (όπως ονομάζονταν τα ταξίδια-«δώρα») από σύζυγο, τέκνα, συμπεθέρες και λοιπούς συγγενείς, ενίοτε και από την ερωμένη. Σήμερα οι παροχές αυτές φαίνεται ότι ανήκουν στο παρελθόν. Επισήμως τουλάχιστον.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η αγορά φαρμάκου υποχρεώθηκε να αυτορρυθμιστεί, καθώς πολλοί γιατροί είχαν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο άπληστοι.
Η αρχή έγινε το 2002, όταν και δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά ένας κώδικας δεοντολογίας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Τέθηκε σε εφαρμογή, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
Είχε προηγηθεί, όμως, η δημοσιοποίηση μιας υπόθεσης που είχε εκθέσει ουκ ολίγους. Ιατρικός επισκέπτης μεγάλης πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας είχε φροντίσει να δημοσιοποιήσει τιμολόγια και άλλες έγγραφες αποδείξεις για τις παροχές πολυτελείας προς δεκάδες γιατρούς. Στην αγορά φαρμάκου επικράτησε για μερικούς μήνες πανικός. Γρήγορα, όμως, το θέμα ξεχάστηκε και το «χρηματιστήριο» μετά... δωράκια προς τους γιατρούς συνεχίστηκε. Ωστόσο, προς τα τέλη του 2012 ο κώδικας δεοντολογίας του ΣΦΕΕ επανήλθε, πιο αυστηρός αυτή τη φορά, καθώς οι ίδιες οι μητρικές εταιρείες επιχειρούσαν σε παγκόσμιο επίπεδο να βάλουν φρένο στις απαιτήσεις του ιατρικού κόσμου. Ο κώδικας απαγόρευε τα πεντάστερα ξενοδοχεία σε τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, ενώ για τα συνέδρια του εξωτερικού είχε επιβάλει οι γιατροί να φιλοξενούνται μόνο σε τετράστερα.
Μάλιστα, η φημολογία της εποχής ανέφερε ότι είχε παρέμβει ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στον κλάδο, προκειμένου να μην πληγεί μεγάλη τουριστική μονάδα που βρίσκεται στην περιοχή του, λόγω των νέων κανόνων του ΣΦΕΕ. Η πληροφορία, που είχε διαρρεύσει σε όλους τους κύκλους, δεν διαψεύστηκε ποτέ.
Αξιοσημείωτο είναι -όπως μεταφέρουν στο «Έθνος της Κυριακής» στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς- ότι κατά την πρώτη εφαρμογή του μέτρου στο εξωτερικό, σε μεγάλο συνέδριο για τον διαβήτη, επικράτησε αναστάτωση στους προσκεκλημένους όταν ανακάλυψαν ότι θα διέμεναν σε τετράστερα ξενοδοχεία.
ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ
Από τότε μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και οι ίδιες οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν περιορίσει σημαντικά τις παροχές. Άλλωστε, μέσα στον κυκεώνα των προσφορών που γίνονταν στο παρελθόν, παραμένει η ανάγκη για παρακολούθηση συνεδρίων διεθνούς επιπέδου που μπορούν να προσφέρουν όλες τις  απαραίτητες νέες γνώσεις στους γιατρούς. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), πάντως, εκδίδει όλο και νέους περιορισμούς για τη συμμετοχή των γιατρών στα ιατρικά συνέδρια, ώστε να διασφαλιστεί το γεγονός πως δεν πρόκειται για ταξιδάκια αναψυχής.
Με βάση τις τελευταίες ρυθμίσεις του ΕΟΦ, περιορίζονται, εκτός των άλλων, τα ποσά που μπορεί να καλύπτει για διαμονή και διατροφή μία φαρμακευτική εταιρεία σε έναν γιατρό.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, το κόστος φιλοξενίας των επαγγελματιών υγείας σε επιστημονικές εκδηλώσεις-συνέδρια του εσωτερικού δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως τα 70 ευρώ για διατροφή και τα 150 ευρώ για διαμονή. Όσο για το κόστος φιλοξενίας των επαγγελματιών υγείας σε επιστημονικές εκδηλώσεις-συνέδρια του εξωτερικού, καθορίστηκε στα 70 ευρώ το ανώτερο κόστος διατροφής, συμπεριλαμβανομένου πρωινού, και στα 250 ευρώ το ανώτερο κόστος διαμονής. Οι συγκεκριμένοι κανόνες πρέπει να τηρούνται, καθώς διαφορετικά ο ΕΟΦ δεν δίνει το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή γιατρών σε συνέδρια.
Από την άλλη, και οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει τον δικό τους ελεγκτικό μηχανισμό, ενώ όσες εταιρείες παρανομούν τιμωρούνται.
Βέβαια, τα πρόστιμα δεν μοιάζουν να... συνταράσσουν τα οικονομικά δεδομένα των φαρμακοβιομηχανιών, καθώς περιορίζονται σε μερικές χιλιάδες ευρώ, αλλά φαίνεται ότι τίθεται θέμα γοήτρου.
Δεν είναι τυχαίο, όπως περιγράφει στο «Έθνος της Κυριακής» ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ, Μιχάλης Χειμώνας, ότι οι περισσότερες εταιρείες στις οποίες έχει επιβληθεί ποινή για μη συμμόρφωση στον κώδικα δεοντολογίας προσφεύγουν στη δευτεροβάθμια επιτροπή του ΣΦΕΕ προκειμένου να δικαιωθούν. Κάτι που προφανώς δεν γίνεται για τα χρηματικά ποσά που επιβάλλονται. «Έχουμε επιβάλει πολλά πρόστιμα και πολλές εταιρείες προσφεύγουν στη δευτεροβάθμια επιτροπή. Η επιτροπή περιλαμβάνει πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, όπως δικαστικούς, ειδικούς επιστήμονες, πρώην γενικούς διευθυντές εταιρειών κ.ά., οι οποίοι ελέγχουν όλα τα συνέδρια.». Σχετικά με τις ποινές που επιβλήθηκαν, ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ, Μ. Χειμώνας, σημειώνει: «Μέσα στο 2017 έχουμε κάνει συστάσεις σε διάφορες εταιρείες και έχουμε επιβάλει πρόστιμα τα οποία είναι μεν της τάξης των 5.000 και 10.000 ευρώ, αλλά είναι θέμα γοήτρου για μια εταιρεία να μην εμφανίζεται ότι κάνει παραβάσεις. Άλλωστε, εμείς δεν είμαστε δικαστήριο. Όμως, είναι σημαντικό ότι σήμερα δεν υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα λόγω των μέτρων που έχουμε λάβει κι εμείς». ·

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου