Σάββατο 19 Μαΐου 2018

ΒΟΛΟΣ – ΠΗΛΙΟ : Όμορφη πόλη … μαγικό βουνό



Σύμφωνα με τον «μύθο», ο Βόλος έχει περίπου 300 τσιπουράδικα, στην πραγματικότητα όμως υπολογίζονται στα 73· Κάθε 25άρι φέρνει στο τραπέζι και διαφορετικό μεζέ. Πρόκειται για μια ιεροτελεστία που διατηρείται από τα προσφυγικά χρόνια.

ΒΟΛΟΣ – ΠΗΛΙΟ

Όμορφη πόλη … μαγικό βουνό

Ένα ξεχωριστό οδοιπορικό στην πατρίδα του Ιάσονα, με την παραλιακή ζώνη και τα φιλόξενα τσιπουράδικα, αλλά και στο βουνό των Κενταύρων, με τα γραφικά χωριά του



BOΛΟΣ
To κόσμημα του Παγασητικού

Σύγχρονη πόλη που μπροστά της απλώνεται η θάλασσα και πίσω της το μυθικό Πήλιο

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
hiotopoulou@gmail. Com

Πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας, ο Βόλος, βρίσκεται περίπου στο κέντρο της Ελλάδας, γεγονός που προσελκύει επισκέπτες το ίδιο εύκολα τόσο από τον Νότο όσο και από τον Βορρά. Μια σύγχρονη πόλη χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Ιωλκού, της κυρίαρχης πόλης στον Παγασητικό Κόλπο την Εποχή του Χαλκού. Ο Βόλος είναι η πατρίδα του Ιάσονα και των Αργοναυτών, απ' όπου ξεκίνησε η θρυλική Αργώ με προορισμό την Κολχίδα της Μαύρης Θάλασσας (σύνορα Ρωσίας - Γεωργίας) για να φέρουν ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες πίσω το «χρυσόμαλλο δέρας».
Η μπρούντζινη Αργώ -το σύμβολο της πόλης- βρίσκεται επί της οδού Αργοναυτών, στο ύψος της εισόδου του επιβατικού λιμανιού του Βόλου -ενός από τα σημαντικότερα της χώρας- με καθημερινή σύνδεση της πόλης με τις Σποράδες.
Απολαυστικό είναι να περπατάς στην πεζοδρομημένη παραλιακή του Βόλου, με τα ιστιοπλοϊκά από τη μία, τις καφετέριες, τα ζαχαροπλαστεία, τα ταχυφαγεία και τα τσιπουράδικα από την άλλη. Εκεί και το «Αχίλλειον» -κέντρο πολιτισμού- και το ιστορικό «Μινέρβα», ενώ στο τέλος της παραλιακής ξεχωρίζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η πεζοδρομημένη λεωφόρος συνεχίζει μέχρι την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, μια όμορφη γειτονιά επίσης με τσιπουράδικα. Απολαυστικό ακόμη είναι να κάθεσαι στο τσιπουράδικο και να απολαμβάνεις τσίπουρο και μεζέ. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Βόλος έχει περίπου 300 τσιπουράδικα, στην πραγματικότητα όμως υπολογίζονται σε 73. Κάθε 25άρι (ο όρος 25άρι αναφέρεται στα μικρά ιδιόρρυθμα μπουκαλάκια που σερβίρεται το τσίπουρο των 50 ml) φέρνει στο τραπέζι και διαφορετικό μεζέ. Πρόκειται για μια ιεροτελεστία που διατηρήθηκε από τα προσφυγικά χρόνια, το 1922, καθιερώνοντας τη συνοδεία του ποτού με διαφορετικό μεζέ, κυρίως θαλασσινό.·
TO ΠΗΛΙΟ έχει τα 24 χωριά του σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του μυθικού βουνού. Κοντινότερα στον Βόλο και πλέον δημοφιλή χωριά του Πηλίου είναι η Πορταριά (17 χλμ.) και η Μακρινίτσα (19 χλμ.) - το «μπαλκόνι του Πηλίου» όπως την αποκαλούν. Πιο ψηλά, τα Χάνια (27 χλμ. από τον Βόλο) και το χιονοδρομικό κέντρο στη θέση Αγριόλευκες 

ΒΟPEIΟ ΠΗΛΙΟ


Αγκαλιά με τη φύση

Βόλτα στο «μπαλκόνι του Πηλίου», στην Πορταριά με τις γραφικές πλατείες, στα Χάνια, αλλά και στην Τσαγκαράδα με τον χιλιόχρονο πλάτανο.

ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ΓΟΥΝΑΡΗ

Μπορεί το Πήλιο στην ελληνική μυθολογία να ήταν η θερινή κατοικία των θεών, αλλά στην ταπεινή θνητή μας συνείδηση είναι προορισμός για όλο τον χρόνο, δίνοντας, ωστόσο, ένα προβάδισμα στη χειμερινή σεζόν. Τρία στοιχεία συνυπάρχουν εδώ αρμονικά και το καθιστούν ασυναγώνιστο: η φύση, η παράδοση και η αρχιτεκτονική, και καθένα από τα χωριά συμπληρώνει το όμορφο παζλ του οδοιπορικού.
Όντας διαχρονικά ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών, θεωρήστε την ποιοτική φιλοξενία δεδομένη. Σε κάθε καλντερίμι θα βρείτε ωραίο φροντισμένο μέρος για να καθίσετε ή να ψωνίσετε. Αν και η πηλιορείτικη γοητεία συμπυκνώνει πολλές αρετές σε λίγα χιλιόμετρα, ωστόσο θα σας ανοίξει η όρεξη για εξερεύνηση από χωριό σε χωριό και θα συνδράμει η άριστη σηματοδότηση.
Στα πιο αγαπημένα χιτ ανήκει η Μακρινίτσα. Χτισμένη σε υψόμετρο 300 μέτρων, αξίζει να περιμένετε να φύγει η πρωινή ομίχλη για να ατενίσετε την πόλη του Βόλου και τον Παγασητικό κόλπο. Έχει ίσως την ωραιότερη θέα της περιοχής και της αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός «μπαλκόνι του Πηλίου» από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η γραφικότητα της εντείνεται με το «παζαράκι» και τα παραδοσιακά του προϊόντα. Αν σας φανεί γνωστή, το 1969 δάνεισε το φόντο της στην ελληνική ταινία «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά».
Σε απόσταση μόνο 2 χλμ. βρίσκεται η επίσης δημοφιλής Πορταριά. Στις δύο γραφικές πλατείες της, της Μελίνας Μερκούρη και των Αγίων Ταξιαρχών, και τα καφενεδάκια τους, τα Σαββατοκύριακα γίνεται το αδιαχώρητο, όμως το παραδοσιακό χρώμα δεν επισκιάζεται. Σεργιανίστε στα στενά μαθαίνοντας για τα θεραπευτικά βότανα και τα φαρμακευτικά φυτά.
Το χιονοδρομικό κέντρο, που βρίσκεται στην περιοχή Αγριόλευκες, διαθέτει 4 πίστες και πολύ χώρο για παρκάρισμα. Κατευθυνόμενοι προς τα εκεί θα περάστε από τα Χάνια, τον ορεινότερο οικισμό του Πηλίου σε υψόμετρο 1.200 μ, χτισμένο σε πυκνό δάσος οξιάς. Βάλτε στον χάρτη την ξακουστή Ζαγορά, με το έντονο λαογραφικό στοιχείο και το σχολείο του Ρήγα Φεραίου. Θα δείτε μεγάλη ποικιλία γλυκών με βασικό συστατικό το περίφημο της μήλο.
Και μια και φτάσατε ως εδώ, αφήστε να σας πάρει η κατηφόρα προς την Τσαγκαράδα. Ο χιλιόχρονος πλάτανος στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, το πέτρινο μονότοξο γεφύρι, μέσα σε ένα σκηνικό γεμάτο καστανιές και οξιές, είναι εικόνες που θα αποτυπωθούν όμορφα στην ταξιδιωτική σας μνήμη. 

Στα μυστικά των Κενταύρων


Από τις κατάφυτες Μηλιές ως τις δαντελένιες ακτές του Αιγαίου και του Παγασητικού, η νότια πλευρά του Πηλίου αποκαλύπτει ξεχωριστούς προορισμούς.

ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ΓΟΥΝΑΡΗ

Για τους ντόπιους αυτή η πλευρά της Μαγνησίας, η λιγότερο τουριστική, έχει τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά. Με τις βραχώδεις απολήξεις του μυθικού βουνού να εκβάλλουν στο γαλάζιο της θάλασσας και με τις πάμπολλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού δεν μένουν και πολλά περιθώρια διαφωνίας. Η αλήθεια είναι πως η αιχμηρή μορφολογία του και το άγριο τοπίο του έλκουν τον φυσιολάτρη ταξιδιώτη, και για τους εξερευνητές της Μαγνησίας είναι ένα διαφορετικό, πολύτροπο ταξίδι.
Αναμφίβολα οι Μηλιές είναι το διάσημο τοπωνύμιο του Δήμου Νότιου Πηλίου.
Στη μικρή της επιφάνεια συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής και σε συνδυασμό με το ιστορικό παρελθόν, το χωριό θα μπορούσε μόνο του να αποτελεί άρτιο πηλιορείτικο δείγμα.
Διαθέτει τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών (http://vivl-mileon.mag.sch.gr/index.html), στην οποία φυλάσσονται πάνω από 3.500 χιλιάδες τόμοι σπάνιων βιβλίων, χειρόγραφα καθώς και επιστολές από την κληρονομιά της Μηλιώτικης Σχολής. Παρά τη γραφικότητα του και την ιστορία του, όμως, η βασική του ατραξιόν είναι ο Μουντζούρης και η θρυλική του σιδηροδρομική διαδρομή που προσελκύει πολλούς επισκέπτες.
Με εμπορικό κέντρο και απαραίτητη στάση την ημιορεινή Αργαλαστή, μπορείτε να χαράξετε πολλές συντεταγμένες, εμπνευσμένες (γιατί όχι;) από το τοπικό τσίπουρο στο κοινοτικό καφενείο.

ΓΡΑΦΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ


Πριν από αυτά όμως περιηγηθείτε και ρίξτε μια ματιά στην τοπική αρχιτεκτονική και στο καμπαναριό του ναού των Αγίων Αποστόλων που διαφέρει από όσα θα συναντήσετε μέχρι εδώ. Θα σας κάνει εντύπωση πώς ένα τόσο μικρό χωριό έχει τόσο έντονα διαφοροποιημένο στίγμα. Στο ίδιο μοτίβο η γραφική πλατεία τού κατά πολύ μικρότερου ημιορεινού χωριού Λαύκου, αλλά και των διπλανών χωριών, Συκής και Μετοχίου. Ο χάρτης είναι μπροστά σας και οι επιλογές πολλές.
Αν δεν ενδώσετε στις αλκοολούχες απολαύσεις, τότε αναζητήστε τις περιπατητικές πορείες -όχι πολύ καλά σηματοδοτημένες, είναι η πραγματικότητα- και μέσα σε πυκνή βλάστηση και σκόρπια ερείπια θα ξεπροβάλλει κάθε τόσο εντελώς αναπάντεχα μια εντυπωσιακή θέα. Ξεκινήστε είτε από Αργαλαστή για Κάλαμο είτε από τον Λαύκο προς το χωριό Μήλινα. Λένε ότι στην παραθαλάσσια Μηλίνα αν κάνεις ευχή στο ηλιοβασίλεμα θα βγει! Ανεξακρίβωτο αν πρόκειται για έναν ημιαστικό μύθο ή για προσωπική εμπειρία.
Το σίγουρο είναι ότι αξίζει η απογευματινή επίσκεψη στο όμορφο ψαροχώρι με την ήρεμη προκυμαία. Το νότιο Πήλιο, που γεωμορφικά μοιάζει με βέλος, τελειώνει στο Τρίκερι, την «κρυφή πύλη» απ' όπου φεύγει το καραβάκι για τις Κουκουναριές της Σκιάθου. 
 
Ανάλογα τον καιρό, τα δρομολόγια του Μουντζούρη δεν είναι καθημερινά. Ξεκινούν από Ανω Λεχώνια στις 11.30 για τις Μηλιές και επιστρέφουν στις 15.00 και στο ενδιάμεσο έχετε το περιθώριο να περάσετε χρόνο στο χωριό. Η σιδηροδρομική γραμμή έχει μήκος 16 χλμ. Κόστος 18 ευρώ για μεγάλους και 10 ευρώ για παιδιά 4-14 ετών.
Στο κλίμα του οικοτουρισμού γίνονται πολλές διαδρομές με άλογα σε παλιά μονοπάτια, με αφετηρία την Αργαλαστή. Το κόστος κυμαίνεται ανάλογα.
Μια ανάσα από τις Μηλιές βρίσκεται η Βυζίτσα, διατηρητέο χωριό, και οι Πινακάτες με την υπέροχη φύση και τα γαλήνια τοπία που αξίζουν μια παράκαμψη.
 ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου