Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ : Η ΑΕΚ και το «θαυματουργό» νερό του Καματερού!




Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ : Η ΑΕΚ και το «θαυματουργό» νερό του Καματερού!

Ο κόσμος έμπαινε από τη θύρα 14 του γηπέδου της ΑΕΚ κι έβγαινε από τη 15, ευτυχισμένος που είχε πάρει το φάρμακο της φύσης. Πέντε ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ δοκίμασαν το μαγικό υγρό.

ΓΡΑΦΕΙ  Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ

Η απελπισία είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Στη δύσκολη στιγμή, ακόμα και το μεγαλύτερο ψέμα μπορεί να φαίνεται ως λύση στα προβλήματα. Η ελληνική κοινωνία, με εξαίρεση μικρές περιόδους πλασματικής ευμάρειας, βρίσκεται συχνά σε τέλμα. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν αυτό συνδυάζεται και με προβλήματα υγείας. Τότε είναι που βρίσκουν έδαφος για να δράσουν κάθε λογής τσαρλατάνοι.
Άνθρωποι που θέλουν να εκμεταλλευθούν, προς όφελος τους, τον πόνο του άλλου και να μοιράσουν ψεύτικες ελπίδες, έστω και αν ξέρουν πως πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Όπως συνέβη το -όχι και τόσο μακρινό- 1976, όταν η Ελλάδα ταράχθηκε συθέμελα για χάρη του «θαυματουργού» νερού του Καματερού.
Όλα ξεκίνησαν με μια ανακοίνωση που έλεγε λίγα, αλλά άφηνε να διαχυθούν ελπίδες χίλιες: «Την 6ην Νοεμβρίου 1972, ομάς Ελλήνων Επιστημόνων ήχθη εις γνώσιν περί της απολύτου θεραπευτικής ικανότητος του παρουσιαζόμενου ύδατος επί της νόσου του καρκίνου. Δια τας ανάγκας της σημερινής επαφής ονομάζομεν τούτο Ήλιον και λέγομεν ότι είναι ύδωρ μεταλλικόν ραδιενεργόν με την ιδιομορφίαν της απεριοδικής ακτινοβολίας "β"» ανακοίνωνε γεμάτος καμάρι ο δικηγόρος Γιώργος Καματερός από την Κω στις 11 Φεβρουαρίου 1976.
Όσα ακολούθησαν θα μπορούσαν να αποτελέσουν σενάριο ιλαροτραγωδίας.
Καρκινοπαθείς αρνούνταν να ακολουθήσουν τη θεραπεία τους, με ολέθριες συνέπειες. Οι γονείς 18 παιδιών που νοσηλεύονταν με λευχαιμία και κακοήθεις όγκους σταμάτησαν τη θεραπεία και έδιναν στα παιδιά τους νερό του Καματερού. Ως αποτέλεσμα, ένα από τα παιδιά πέθανε και η κατάσταση των υπολοίπων παρουσίασε επιδείνωση.
Παρά τις συνεχόμενες διαμαρτυρίες του Ιατρικού Συλλόγου, η αποδοχή στον κόσμο ήταν εκπληκτική. Έτσι δεν άργησε και η ώρα που απασχόλησε και τους «σελέμπριτι» της εποχής. Στις 18 Μαρτίου 1976 το νερό μοιραζόταν στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και η «Αθλητική Ηχώ» είχε γράψει: «Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι έγινε το αδιαχώρητο. Ο κόσμος έμπαινε από τη θύρα 14 του γηπέδου της ΑΕΚ κι έβγαινε από τη 15 ευτυχισμένος που είχε πάρει το θαυματουργό φάρμακο. Η ουρά είχε φθάσει μέχρι τη Νέα Ιωνία!».
Πέντε ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, που βρίσκονταν στο γήπεδο για την πρωινή προπόνηση, μπήκαν στη διαδικασία να δοκιμάσουν το νερό. Ήταν οι Γιώργος Σκρέκης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Γιώργος Δέδες, Πέτρος Ραβούσης και Σπύρος Στεφανίδης. Βλέπετε, αφού θα... θεράπευε τον καρκίνο, σίγουρα μπορούσε να τονώσει και έναν αθλητή. Πέραν των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ, δοκιμαστές του «θαυματουργού» νερού υπήρξαν η ηθοποιός Γκιζέλα Ντάλι και ο Γιώργος Κοινούσης, δημοφιλής τραγουδιστής εκείνης της εποχής. Η διαφήμιση είχε πετύχει και ο κόσμος έδινε εύκολα το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 20 δραχμών για κάθε μπουκαλάκι, παρότι οι αναλύσεις αποδείκνυαν ότι το νερό ήταν όχι μόνο ψεύτικο αλλά και επικίνδυνο, καθώς εμπεριείχε ραδιενεργά συστατικά σε ποσοστό 35%· Παρ' όλα αυτά το κύμα αποδοχής του «θαύματος» παρέσερνε τα πάντα. Υπήρξαν γιατροί σε κρατικά νοσοκομεία που ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν πειράματα σε ποντίκια. Το υπουργείο Πρόνοιας υποσχόταν να μελετήσει τα πορίσματα και ταυτόχρονα πίεζε το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο να εξετάσει το νερό για πιθανή παροχή αδείας.


Η ΔΙΩΞΗ

Ο Γ. Καματερός υποστήριζε πως τον επέλεξε ο Θεός επειδή δεν ήταν γιατρός, εξέφραζε το όνειρο του να ανοίξει... πατσατζίδικο στην Κωνσταντινούπολη ανήμερα της ανάκτησης της, επιθυμούσε την επιστροφή του βασιλιά και οι συνάξεις θαυμαστών του παρέπεμπαν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις. Το όνειρο του Καματερού -εφιάλτης για τους εύπιστους- δεν κράτησε πολύ. Στις 30 Μαρτίου η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών άσκησε δίωξη κατά παντός υπευθύνου για την παρασκευή και τη διάθεση υλικού επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία. Ο Καματερός κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον Οκτώβριο του 1976, σε δίκη που πήρε τεράστια έκταση. Παρά τον σάλο που προκλήθηκε, ο Γ. Καματερός καταδικάστηκε μόνο σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 8 μηνών για το αδίκημα της αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος και χρηματική ποινή 8.000 δραχμών, ενώ απαλλάχθηκε από την κατηγορία της παράνομης διάθεσης φαρμακευτικού προϊόντος. Έπειτα από όσα συνέβησαν, ο Καματερός έφυγε στο εξωτερικό για να ξεκινήσει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλά και για να βρει αποδείξεις πως το νερό του ήταν θαυματουργό! Έκανε τον κύκλο του και το 1998 επέστρεψε στην Κω, όπου τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, μην μπορώντας να αντιμετωπίσει τα οικονομικά του προβλήματα, έβαλε τέλος στη ζωή του. 

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου