Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Κολπική μαρμαρυγή και κατάθλιψη




Κολπική μαρμαρυγή: Παράγοντας κινδύνου και η κατάθλιψη;

Σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, τη συνηθέστερη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, διατρέχουν όσοι άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη. Σύμφωνα με νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο στη Νέα Ορλεάνη, όσοι πάσχουν από την ψυχική νόσο ακόμα και αν ακολουθούν αγωγή για την αντιμετώπιση της έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη μορφή αρρυθμίας.
«Τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής συχνά περιλαμβάνουν αίσθημα άρρυθμων καρδιακών παλμών, ταχυπαλμία (οι παλμοί μπορεί να ξεπεράσουν τους 200 είτε αυτό γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή είτε όχι), αίσθημα φτερουγίσματος στον θώρακα, δύσπνοια, ζάλη και αδυναμία», μας εξηγεί ο Φώτιος Ν. Πατσουράκος, καρδιολόγος-αρχίατρος ε.α., επιστημονικός διευθυντής του Ιδιωτικού Πολυιατρείου Ηλιούπολης. «Ο ασθενής μπορεί να υποστεί μεμονωμένα περιστατικά που σταματούν χωρίς παρέμβαση, επεισόδια που απαιτούν χορήγηση φαρμάκων ή ηλεκτρική ανάταξη ή να έχει χρόνια κολπική μαρμαρυγή, δηλαδή κάθε παρέμβαση για την ομαλοποίηση του ρυθμού της καρδιάς να έχει αποτύχει. Παρόλο που η ίδια η κολπική μαρμαρυγή δεν είναι συνήθως απειλητική για τη ζωή, είναι μια σοβαρή κατάσταση που μερικές φορές απαιτεί επείγουσα θεραπεία».
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 1%-3% του πληθυσμού της Ευρώπης πάσχει από κολπική μαρμαρυγή. Η παγκόσμια γήρανση αναμένεται να οδηγήσει σε διπλασιασμό του ποσοστού μέχρι το 2060, με συνέπεια τη σημαντική επιβάρυνση των ίδιων των ασθενών, των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και των γιατρών. Μια συνολική προσέγγιση που θα προάγει τη διαχείριση των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να την περιορίσει.
Στους παράγοντες κινδύνου της κολπικής μαρμαρυγής -που είναι η ηλικία, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες χρόνιες παθήσεις (π.χ. διαβήτης, μεταβολικό σύνδρομο, προβλήματα στον θυρεοειδή) η υπέρταση, η παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ - η συγκεκριμένη μελέτη προσθέτει άλλον έναν τροποποιήσιμο παράγοντα, την κατάθλιψη. Η νόσος αυτή επηρεάζει, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο οργανισμό Υγείας, περί τα 300 εκατ. άτομα παγκοσμίως. Οπότε, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν εξαλείφονταν οι αιτίες που μπορούν να την πυροδοτήσουν.
Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν ακόμα τον τρόπο που η κατάθλιψη διαταράσσει την καρδιακή λειτουργία. Ενδεχομένως, όμως, να οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής ή στα αυξημένα επίπεδα ορισμένων ορμονών που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τη διατήρηση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Τα συμπεράσματα τους πάντως ενισχύουν εκείνα προηγούμενων μελετών που έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη αποτελεί παράγοντα κινδύνου γενικά για καρδιακή νόσο.
«Η θεραπεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και είναι φαρμακευτική ή επεμβατική. Σε κάθε, όμως, περίπτωση στοχεύει στην επαναφορά του φυσιολογικού ρυθμού, στην πρόληψη ενδεχόμενης θρόμβωσης και στη θεραπεία της αιτίας που προκαλεί την κολπική μαρμαρυγή. Στην περίπτωση δε που ο ασθενής δεν ακολουθήσει καμία αγωγή, τότε αντιμετωπίζει διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές αιτίες και πενταπλάσιο από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η απόκτηση συνηθειών όπως η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, μέσω καλής διατροφής και άσκησης, ο περιορισμός του καπνίσματος και του αλκοόλ, ο έλεγχος του στρες και η θεραπεία της κατάθλιψης εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, θα μπορούσαν να προστατεύουν από την εμφάνιση της νόσου», καταλήγει ο κ. Πατσουράκος. 

(ΤΟ ΠΑΡΟΝ)

ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ



Καταπολεμήστε την κατάθλιψη

Πολλά φαρμακευτικά βότανα μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Πρόκειται για μια «ευαίσθητη» κατάσταση, που συνήθως συνοδεύεται από συνεχές άγχος, αγωνία, αϋπνία και διαταραχές του νευρικού συστήματος. Η φυσική προέλευση των θεραπειών με φαρμακευτικά βότανα είναι δυνατόν να βοηθήσει τον «επαναπρογραμματισμό» των ορμονών. Τα βότανα αυτά αυξάνουν τις ορμόνες που δημιουργούν καλά συναισθήματα και ηρεμούν τους αναστολείς, εκείνους που στην αρχή αλλοιώνονται, ως σύμπτωμα της κατάθλιψης. Αν αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα, θα μάθετε στη συνέχεια ποια βότανα μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας, ώστε να πείτε «αντίο» στην κατάθλιψη μια για πάντα!

Βάλσαμο



Ενδείκνυται, ως φυσική θεραπεία, για τα πρώτα στάδια της κατάθλιψης. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του τόσο κατά της αγωνίας όσο και κατά των νυχτερινών τρόμων. Θα πρέπει ωστόσο να χρησιμοποιείται μόνο σε φυσικές θεραπείες για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Με άλλα λόγια, δεν θα πρέπει να συνδυάζεται με αντικαταθλιπτικά.
Συστατικά
1 κούπα νερό (250 ml)
Ι κουταλάκι του γλυκού βάλσαμο (5 γρ.)
Τρόπος χρήσης
Ζεσταίνετε το νερό. Μόλις βράσει, προσθέτετε το βάλσαμο και το αφήνετε να «καθίσει» για 5 λεπτά, προτού το καταναλώσετε.
Μπορείτε να το πίνετε τρεις φορές την ημέρα.
Να θυμάστε ότι ίσως χρειαστούν τρεις εβδομάδες για να δείτε αποτελέσματα, καθώς οι φυσικές θεραπείες δρουν πιο αργά.

Παπαρούνες



Οι παπαρούνες ανήκουν στα φαρμακευτικά βότανα τα οποία μπορείτε να έχετε στο σπίτι για να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη. Χάρη στα αλκαλοειδή τους, το κύριο ενεργό συστατικό τους, κατευνάζουν την αγωνία και μετριάζουν την κατάθλιψη. Εκτός από την περίοδο της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μπορείτε να καταναλώνετε τις παπαρούνες, καθώς δεν υπάρχουν αντενδείξεις.
Συστατικά
1 κουταλιά της σούπας άνθη παπαρούνας (10 γρ.)
1 κούπα νερό (250 ml)
Τρόπος χρήσης
Παρασκευάζετε ένα αφέψημα και το αφήνετε να «καθίσει» για 10 λεπτά.
Μπορείτε να το καταναλώνετε τρεις φορές την ημέρα, ωστόσο να θυμάστε ότι πρόκειται για κάπως αργή θεραπεία.

Αγγελική


Ανήκει στην ομάδα των φαρμακευτικών βοτάνων που μπορούν να αντιμετωπίσουν τη σοβαρή κατάθλιψη. Έχει πολύ ισχυρή δράση. Αυτό οφείλεται στις καταπραϋντικές ιδιότητες της, οι οποίες ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της αγωνίας, της αϋπνίας, ακόμα και της έλλειψης όρεξης, αποτέλεσμα της σοβαρής κατάθλιψης.
Εξαιτίας της δυνατής επίδρασης του κύριου ενεργού συστατικού της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από άτομα άνω των 6 ετών.
Το φυτό δεν θα πρέπει να έρθει σε επαφή με το δέρμα, καθώς είναι πιθανό να προκαλέσει δερματίτιδα.
Συστατικά
1 κουταλάκι του γλυκού άνθη αγγελικής (5 γρ.)
1 κούπα νερό (250 ml)
Τρόπος χρήσης
Παρασκευάζετε ένα αφέψημα από αγγελική και το αφήνετε να «καθίσει» για 5 λεπτά.
Μπορείτε να το πίνετε τρεις φορές την ημέρα, πριν από κάθε γεύμα, και θα δείτε αλλαγή την πρώτη κιόλας εβδομάδα από την έναρξη της θεραπείας.

Βαλεριάνα


Όταν ανακαλύφθηκε, χρησιμοποιούνταν κυρίως για την ιδιότητα της να θεραπεύει τους σπασμούς. Με την πάροδο του χρόνου παρατηρήθηκε η κατευναστική δράση της. Πλέον αποτελεί μια φυσική θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και άλλων ψυχολογικών διαταραχών, όπως η αγωνία και η αϋπνία.
Συστατικά
1 κουταλιά της σούπας βαλεριάνα (10 γρ.)
1 κούπα νερό (250 ml)
Τρόπος χρήσης
Για να παρασκευάσετε αυτό το αφέψημα, χρειάζεστε ολόκληρο το φυτό, μαζί με τη ρίζα, καθώς εκεί βρίσκεται συγκεντρωμένη η μεγαλύτερη ποσότητα των συστατικών της για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Προσθέτετε τη βαλεριάνα στο νερό, βράζετε και αφήνετε το αφέψημα να «καθίσει» για 15 λεπτά.
Ιδανικά, θα πρέπει να το καταναλώνετε τρεις φορές την ημέρα. Θα διαπιστώσετε τα αποτελέσματα της θεραπείας σε λίγες ημέρες.

Τζίνσενγκ



Τα προσαρμογόνα κατά του άγχους που χαρακτηρίζουν το τζίνσενγκ είναι εκείνα που αποδεικνύουν την ιδιότητα αυτού του φυτού να καταπολεμά την κατάθλιψη. Το φαρμακευτικό αυτό βότανο ενδυναμώνει τον εγκέφαλο, σας βοηθά να χαλαρώσετε και, ως αποτέλεσμα, κρατά την αγωνία, την κατάθλιψη και την έλλειψη όρεξης μακριά. Κάποιες πιθανές παρενέργειες είναι η νευρικότητα και η υπέρταση, οι οποίες ωστόσο εμφανίζονται συνήθως μόνο αν ξεπεράσετε τη συνιστώμενη δοσολογία.
Συστατικά
■ 1/4 κουταλάκι του γλυκού τζίνσενγκ (1,2 γρ.)
■ 1 κούπα νερό (250 ml)
Τρόπος χρήσης
Ζεσταίνετε το τζίνσενγκ σε μία κούπα νερό. Το αφήνετε να βράσει για 3 λεπτά και έπειτα να «καθίσει» για 5 λεπτά.
Μπορείτε να το πίνετε μόνο μία φορά την ημέρα, το πρωί, καθώς τότε έχει καλύτερη επίδραση στο νευρικό σύστημα.

ENJOY/κυριακάτικη δημοκρατία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου