Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

ΠΑΟΥΛ ΓΙΟΥΛΙΟΥΣ ΦON ΡΟΪΤΕΡ



ΠΑΟΥΛ ΓΙΟΥΛΙΟΥΣ ΦON ΡΟΪΤΕΡ

Στην αρχή έστελνε τις ειδήσεις με ταχυδρομικά περιστέρια. Το 1850 ίδρυσε το ομώνυμο ειδησεογραφικό πρακτορείο, που πλέον συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα του κόσμου, με επιρροή σε όλο τον πλανήτη.

ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ (sansimera.gr)

Ο αγγλογερμανός επιχειρηματίας και δημοσιογράφος Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Καινοτόμος και διορατικός, ίδρυσε το 1850 το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς εκμεταλλευόμενος κάθε μέσο που θα μπορούσε να φέρει την είδηση όσο το δυνατόν ταχύτερα και πιστότερα στον χρήστη της. Σήμερα το δημιούργημα του συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλυτέρων ειδησεογραφικών οργανισμών, με επιρροή σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Ο Ισραελ Μπερ Γιοσαφάτ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1816 στο Κάσελ του γερμανικού κρατιδίου της Έσσης, στους κόλπους μιας εβραϊκής οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν ραβίνος και ο θείος του, από τον οποίο έλαβε τα πρώτα επιχειρηματικά ερεθίσματα, ασχολείτο με τραπεζιτικές εργασίες στο Γκέτιγκεν. Εκεί γνώρισε τον φυσικό Καρλ Γκάους, που πειραματιζόταν με τη μετάδοση ηλεκτρομαγνητικών σημάτων μέσω καλωδίων για τη δημιουργία του πρώτου ηλεκτρικού τηλέγραφου. Μια γνωριμία που θα του φανεί χρήσιμη τα επόμενα χρόνια.
Τον Νοέμβριο του 1845. και ενώ βρισκόταν στο Λονδίνο, αποφάσισε ότι δεν τον κάλυπτε πνευματικά -ίσως και επιχειρηματικά- η ιουδαϊκή θρησκεία και βαπτίστηκε χριστιανός. Με νέα ταυτότητα, ως Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, επανήλθε στα πατρώα εδάφη και πριν από το τέλος του χρόνου νυμφεύτηκε στο Βερολίνο τη Μαρία Μάγκνους, κόρη τραπεζίτη, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά.
ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Από το Βερολίνο άρχισε ουσιαστικά και η επιχειρηματική του διαδρομή το 1847, όταν έγινε συνεταίρος σε μια μικρή εκδοτική επιχείρηση. Κάποια φυλλάδια με φιλελεύθερο περιεχόμενο που εξέδωσε, όμως, ενόχλησαν τις Αρχές, που τον έθεσαν υπό παρακολούθηση και τον ανάγκασαν να εγκατασταθεί στο Παρίσι μετά την αποτυχημένη φιλελεύθερη Επανάσταση του 1848. Εκεί έπιασε δουλειά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αβάς», το μετέπειτα Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), και έστελνε μεταφρασμένα άρθρα και οικονομικές ειδήσεις σε γερμανικές εφημερίδες.
Το 1850 αποφάσισε να στήσει τη δική του δουλειά και ίδρυσε το Ρόιτερς με έδρα το Ααχεν, όπου κατέληγε η τηλεγραφική γραμμή του Βερολίνου. Μέχρι τον επικοινωνιακό κόμβο των Βρυξελλών χρησιμοποιούσε ταχυδρομικά περιστέρια για να μεταφέρουν τα χρηματιστηριακά νέα με ταχύτητα απείρως μεγαλύτερη από τα τρένα της εποχής, προς μεγάλη ικανοποίηση των συνδρομητών του, που ήταν κυρίως τραπεζίτες και χρηματιστές.
Το 1851 μετέφερε την έδρα του στο Λονδίνο και τα περιστέρια αντικαταστάθηκαν από τον εξελιγμένο τηλέγραφο, που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη.
Το Ρόιτερς, τώρα, παρείχε νέα από όλο το φάσμα της ειδησεογραφίας, με αποτέλεσμα να διευρύνει το πελατολόγιο του με τις ημερήσιες εφημερίδες που αναζητούσαν δημοσιογραφική ύλη για να γεμίσουν τις αυξανόμενες σελίδες τους. Το 1859, το Ρόιτερς σημείωσε την πρώτη του μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία, όταν μετέδωσε το κείμενο της ομιλίας με την οποία ο Ναπολέων Γ' προανήγγειλε τον πόλεμο Γαλλίας - Αυστρίας στο Πεδεμόντιο. Η ανάπτυξη των υποθαλάσσιων καλωδίων τού επέτρεψε να διευρύνει τις επιχειρήσεις του και σε άλλες ηπείρους. Το 1865 ανήγγειλε πρώτο αυτό στην Ευρώπη την είδηση της δολοφονίας του Αμερικανού προέδρου Αβραάμ Λίνκολν, αυξάνοντας τη φήμη και την αξιοπιστία του.
Το 1857 ο Ρόιτερ έγινε Βρετανός πολίτης και το ειδησεογραφικό πρακτορείο η «φωνή» της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για πάνω από έναν αιώνα.
Το 1871 ο δούκας της Σαξομβουργίας τού απένειμε τον τίτλο του βαρόνου, εξ ου και το «φον» πριν από το επίθετο του. Το 1878 αποσύρθηκε από τη διεύθυνση του πρακτορείου του, το οποίο ανέλαβε ο γιος του και ιδιώτευσε στη βίλα του στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 25 Φεβρουαρίου 1899. Ως παρακαταθήκη άφησε έναν λεπτομερή οδηγό προς τους δημοσιογράφους του πρακτορείου για τα θέματα τα οποία θα καλύπτουν και τον τρόπο παρουσίασης της είδησης, που επηρέασε την τέχνη του ρεπορτάζ παγκοσμίως.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου